Francine De Tandt opnieuw voor de rechter

De voormalige voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel zit opnieuw in de problemen. Nadat ze begin vorig jaar nog werd veroordeeld tot zes maanden met uitstel, zal Francine De Tandt opnieuw voor de strafrechter moeten verschijnen. De Tandt wordt opnieuw gedagvaard op verdenking van corruptie. Het parket-generaal van Brussel wil haar voor het hof van beroep […]

De voormalige voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel zit opnieuw in de problemen. Nadat ze begin vorig jaar nog werd veroordeeld tot zes maanden met uitstel, zal Francine De Tandt opnieuw voor de strafrechter moeten verschijnen.

De Tandt wordt opnieuw gedagvaard op verdenking van corruptie. Het parket-generaal van Brussel wil haar voor het hof van beroep laten verschijnen. Liliane Briers, de woordvoerdster van het parket-generaal, laat weten dat ook Robert Peeters mee gedagvaard wordt. Peeters is een advocaat die eind jaren ’90 zou geprofiteerd hebben van gunstige vonnissen uitgesproken door De Tandt.

Vijf jaar na het begin van een eerste onderzoek naar De Tandt, waarvoor ze dus tot zes maanden met uitstel werd veroordeeld, wordt ze nu aangeklaagd voor de iets zwaardere beschuldigingen. Al is dat zacht uitgedrukt, want het zou dit keer gaan om omkoping. Regelmatig nam ze vorderingen van de advocaat letterlijk over, of daar nu schrijffouten instonden of niet. Ze was in een aantal zaken zelfs niet eens bevoegd om uitspraken te doen, maar dat hield haar toch niet tegen om het spelletje mee te spelen.

Er zouden elf uitspraken gedaan zijn door Francine in het voordeel van advocaat Peeters en dit in de jaren 1997 en 1998. De Tandt gaf de advocaat steeds gelijk in een zaak waar ettelijke miljoenen mee gemoeid waren. De gedupeerde bedrijfsleider had met ander woorden geen schijn van kans op een eerlijk proces, zo zou nu moeten blijken uit het onderzoek. En dat onderzoek opent erg vies stinkende potjes als we de eerste bevindingen mogen geloven.

De Tandt was nogal slordig met haar gefoefel. Zo belandde er “per ongeluk” een ontwerp van een beschikking in de kaft van iemand van Peeters medewerkers. Vanzelfsprekend was het een beschikking in het voordeel van diezelfde Peeters. Michaël Verstraeten, da advocaat van Robert Peeters ontkent alle beschuldigingen: “Er is geen niets verdacht gevonden op de rekeningen van zowel De Tandt als van mijn client. Waar is er dan de corruptie?” Een staalhard bewijs waar niemand om heen kan, of is er toch meer aan de hand? De advocaat van De Tandt reageerde nog niet, maar deze zaak wordt ongetwijfeld vervolgd. (BD)

Leave a Reply

Your email address will not be published.