Geen GAS-boete voor tonen Vlaamse vlag

Het had niet veel gescheeld, of vijf vlaggenzwaaiers kregen een GAS-boete voor het vertonen van de Vlaamse vlag op de nationale feestdag van 2012. Hun straf zou 50 euro bedragen. De stad Brussel heeft de boetes nu echter geseponeerd, zo zegt ex-vrederechter Jan Nolf in een column op de website van het blad Knack. Het […]

Het had niet veel gescheeld, of vijf vlaggenzwaaiers kregen een GAS-boete voor het vertonen van de Vlaamse vlag op de nationale feestdag van 2012. Hun straf zou 50 euro bedragen. De stad Brussel heeft de boetes nu echter geseponeerd, zo zegt ex-vrederechter Jan Nolf in een column op de website van het blad Knack. Het opschorten van de sanctie zal de stad Brussel evenwel een stuk duurder te staan komen dan wanneer ze de boetes gewoon nooit had opgelegd.

Het vijftal kreeg in het centraal station een waarschuwing van de spoorwegpolitie. Ze maakten later echter een groepsfoto van zichzelf met de ontvouwde vlag en werden geboeid afgevoerd. Onder hen bevond zich een dame van 70.

‘Volgens de officiële versie luidde het dat ze ‘in het bezit waren van vlaggen en andere attributen met slogans met de bedoeling deze te openen’. De politierechter ging daar echter niet in mee. Ze werden in februari 2013 pas van samenscholing beschuldigd en kregen een GAS-boete van 50 euro opgelegd. Op 7 januari viel echter het gerechtelijk vonnis dat brandhout maakte van deze stelling, vermits onder de GAS-wetgeving nergens verduidelijkt wordt wat onder samenscholing wordt verstaan. De rechter pleit hen ook vrij van ordeverstoring, vermits de Vlaamse vlag sinds 1985 officieel wordt erkend. Het vertonen van de vlag geeft wel blijk van ‘pro-Vlaamse gevoelens’, maar verstoort de orde niet, aldus de rechter.

De stad Brussel moet nu 820 euro (165 voor elk van de vijf beklaagden) procedurekosten ophoesten. Deze dienen om hun advocaatkosten te vergoeden.

Archieffoto Belga DEVA

Leave a Reply

Your email address will not be published.