Geen grap: er zijn nu ook genderneutrale kaarten want de gewone zijn seksistisch en racistisch

We leren weer bij

We leven in 2021 en iets dat de laatste jaren heel hard opvalt is dat alles plots veel strenger moet. De racisme of seksime-kaart wordt nogal snel getrokken tegenwoordig voor dingen die we 5 jaar geleden als doodnormaal beschouwde en zaken waar nog nooit iemand bij dacht dat het discriminerend was. Vandaag hebben er weer eentje die je toch flink in je haar laat krabben.

Het is afgelopen met de koning en koningin

Maak namelijk kennis met de 23-jarige Indy, een knappe Nederlandse dame met ondernemerschap die plots een ingeving kreeg. Tijdens het kaarten met haar familie stelde ze zich plots de vraag waarom een koning in godsnaam meer waard is dan een koningin in het spel. Eigenlijk is dit toch pure discriminatie want een man en vrouw zijn toch gelijkwaardig, aldus de redenering van Indy.

Om het nog erger te maken, zijn alle mensen op de speelkaarten die we al zo lang kennen altijd wit. Je hebt nooit een gele, zwarte, paarse of groene boer of koning en dat is blijkbaar niet meer passend in het huidige tijdsbeeld. De huidige kaarten zijn volgens Indy dan ook flink achterhaald en zowel seksistisch als racistisch. Daarom besloot de Nederlandse om met een eigen versie te komen zonder de koning, koningin en boer.

Ze noemt het ‘genderneutrale’ kaarten. De bekende plaatjes zijn vervangen door een soort van gouden, zilveren en bronzen schilden om de hiërarchie duidelijk te maken. Het is bij onze Noorderburen ondertussen al wereldnieuws en wordt vaak bekeken als ‘een schitterend idee’. Elke grote nieuwssite wijdde reeds een artikel aan deze voor veel mensen revolutionaire kaarten.

Moest je fan zijn van het concept kan je de genderneutrale kaarten van Indy hier al kopen. Indien je het toch liever bij de klassieker houdt inclusief koning en koningin dan moet je misschien hier al wat oude kaartenboeken in voorraad slaan. Want voor je het weet, worden na Zwarte Piet ook bepaalde speelkaarten verboden.

6 Comments
oud
nieuw votes
Inline Feedbacks
View all comments
Elvis Fofanna
5 maanden geleden

Top. Bedankt voor de tip! Ik heb er dankzij jullie artikel net besteld.

Marcel
5 maanden geleden

Jahoor, decenia lang heeft iedereen plezier beleefd aan een speelkaarten… maar gelukkig is er NU een normaal setje… ga toch weg man.

d4rkseth
5 maanden geleden

koning is goud, queen is zilver, dan is hij nog steeds meer waard ….

pieter
5 maanden geleden

moeten we nu ook een genderneutrale stratego maken?

geert
5 maanden geleden

oei men is nu racist tegen de koning en de boer , men zou dan de kaarten moeten verbieden, dan is er geen commotie meer en gezever gewoon verbieden.
straks is de tandenborstel een racist iets , wie weet, kan het nog zo gek niet bedenken man man man

Joep
5 maanden geleden

Maar nu wordt de heer vervangen als goud, de vrouw als zilver en de boer als brons, is de heer eigenlijk toch weer meer waard.