Gratieverlening: Koning heeft sympathie voor families verkeersslachtoffers

De koning koestert sympathie voor de families van verkeersslachtoffers en ontmoette in het verleden verschillende organisaties, met name van ouders van kinderen die in het verkeer om het leven kwamen. Daar heeft het paleis aan herinnerd in een door Belga gevraagd antwoord op de verontwaardigde reactie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en […]

De koning koestert sympathie voor de families van verkeersslachtoffers en ontmoette in het verleden verschillende organisaties, met name van ouders van kinderen die in het verkeer om het leven kwamen. Daar heeft het paleis aan herinnerd in een door Belga gevraagd antwoord op de verontwaardigde reactie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en van organisaties van nabestaanden van verkeersslachtoffers op het nieuws over de koninklijke gratie voor verkeersovertreders.

In de kranten heerst maandag verontwaardiging over de gratie van de koning aan elf veroordeelden, van wie het merendeel zware verkeersovertreders. Gratieverlening aan verkeersovertreders “ondergraaft de inspanningen voor verkeersveiligheid”, zei de woordvoerder van het BIVV, Benoit Godart, maandag nog aan Belga. Volgens het BIVV worden verkeersovertredingen op die manier “gebanaliseerd” en wordt ermee ingegaan tegen alle inspanningen van het BIVV, de politie en organisaties als Ouders van Verongelukte Kinderen.

“Koning onterecht geviseerd”

PS-vicepremier Laurette Onkelinx, ooit minister van Justitie, verklaarde ondertussen dat de polemiek rond de gratieverlening koning Filip onterecht viseert. “De koning zit er voor niets tussen”, aldus Onkelinx aan de RTBF. De politica wijst erop dat de koning gratie verleent op voorstel van de minister van Justitie. Onkelinx merkt op dat er altijd een systeem moet zijn dat toelaat om plaats te maken in de gevangenis.

Belga, archieffoto

Leave a Reply

Your email address will not be published.