Het geheime klooster van Michelle Martin uitgelekt News
Het geheime klooster van Michelle Martin uitgelekt
News

Het geheime klooster van Michelle Martin uitgelekt

Alhoewel de weigering van Frankrijk nog niet officieel is, liet de Franse minister van justitie, Michel Mercier, weten dat Frankrijk 'niet de intentie had' om in te gaan op het Belgische verzoek om Michelle Martin op te vangen in een kloostergemeenschap. Hoe de bal verder rolt, weten we nog niet, maar met een beetje logisch denkwerk was het niet moeilijk om na te gaan in welk klooster Michelle Martin haar toevlucht zou nemen.

Het immigratiebeleid van kloosters is niet zo open dat ze allerlei crimineel gespuis opnemen, dus was het zoeken naar de kloosters waar zware gevallen wel terecht kunnen. En zo is er in Frankrijk maar ééntje: het klooster van de Dominicaanse zusters van Bethanië in MontFerrand-le-Château, in de buurt van Besançon.

De geloofsgemeenschap die haar intrek daar genomen heeft, werd in 1866 gesticht door priester Lataste en vangt ex-gevangenen op die hun leven willen wijden aan God. Zowel 'brave' zusters als lotgenoten met een strafblad leven er samen in de grootste discretie, terwijl er op geen enkele wijze wordt gerept over hun illustere verleden in de maatschappij. Het is een heel kleine gemeenschap, waarvan er in heel de wereld maar 70 bestaan.

Vroeger werd de orde ook wel eens het 'religieuze vreemdelingenlegioen' genoemd. De zusters spenderen hun tijd aan het geloof en aan gevangenisbezoeken, waar ze gaan praten in de cellen met de opgeslotenen over hun leven in het klooster. Soms vangen ze in hun gemeenschap ook vrouwen op die een lange tijd gezeten hebben, maar even tijd nodig hebben na hun gevangenschap vooraleer ze terug in de maatschappij terecht komen.

Het ideale onderduikadres dus voor een vrouw als Michelle Martin. Indien Frankrijk vooralsnog de poorten zou openen, hebben ramptoeristen de keuze tussen drie kloosters, alledrie gelegen in de buurt van Besançon: Saint-Sulpice-de-Favières, Saint-Morillon en Aquitaine en in Le Doubs. Of in Namen natuurlijk, maar die beslissing ligt in handen van Frankrijk. Vreemd, dat een ander land nu dient te beslissen over het lot van een hoofdrolspeler in het proces dat heel onze natie schokte. (KA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties