Dit is hoe absurd veel corona-doden er in België hadden geweest zonder lockdown

Er is een horrorscenario voorkomen door de lockdown

Maar liefst 9.722 doden zijn er te betreuren door het coronavirus in België. Dat is behoorlijk veel en een stuk meer dan andere landen, maar het had blijkbaar nog een stuk erger kunnen zijn. Professor biostatistiek Geert Molenberghs toont in een studie namelijk aan wat er was gebeurd zonder de lockdown.

Horrorscenario door overbelaste ziekenhuizen

Zonder deze lockdown had het virus vrij spel gehad en zouden er een heel stuk meer besmettingen geweest zijn. Zonder de maatregelen hadden er minstens 6 keer meer besmettingen geweest volgens professor Molenberghs.

“Zowat acht procent van de bevolking raakte uiteindelijk besmet met het virus. Maak er tien van. Dat heeft ons bijna 10.000 doden gekost. Stel dat we ons leven dit voorjaar gewoon hadden verdergezet, zonder maatregelen, zonder lockdown, dan zouden we naar 60 procent besmettingen gaan.”

“We weten dat, als je een epidemie laat woekeren, je niet boven het plafond van die 60 procent komt. Wel, dan zit je dus met 60.000 doden.”

60.000 doden had overigens het absolute minimum geweest. Met het huidige aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen werd ons gezondheidssysteem nog net niet overbelast, maar zonder lockdown had dit sowieso wel het geval geweest.

Naar schatting uit de studie hadden er dan in het ergste geval zo’n 250.000 doden kunnen zijn. Dat is 1 op 20 Belgen. Een absoluut horrorscenario dus.

Ons gezondheidssysteem zou al die besmettingen niet aankunnen, er zouden massaal ziekenhuisbedden te kort zijn. Je kan de zieken niet meer bedienen, dus sterven veel meer mensen. Als we die factor in rekening brengen, komen we tot een horrorscenario waarbij tot een kwart miljoen mensen zou gestorven zijn.”
Bron: Nieuwsblad
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments