Jean-Marie Pfaff heeft zijn schaapjes op het droge

Als we sommige Bekende Vlamingen mogen geloven, is het niet makkelijk om goed te leven van hun artistieke en/of andere uitspattingen. Wij vroegen ons af of het echt zo erg gesteld was, dus lieten we onze meest financieel onderlegde redacteur de financiën van onze BV’s uitspitten!Jean-Marie Pfaff werd geboren in Lebbeke op 4 december 1953. […]

Als we sommige Bekende Vlamingen mogen geloven, is het niet makkelijk om goed te leven van hun artistieke en/of andere uitspattingen. Wij vroegen ons af of het echt zo erg gesteld was, dus lieten we onze meest financieel onderlegde redacteur de financiën van onze BV’s uitspitten!
Jean-Marie Pfaff werd geboren in Lebbeke op 4 december 1953. Hij was de doelman van de Belgische nationale voetbalploeg, de Rode Duivels. Tijdens de jaren tachtig werd Pfaff meermaals geprezen en bekroond als de beste keeper ter wereld. Sinds 2002 werd hij nog bekender dankzij zijn hoofdrol in de eerste Vlaamse reality soap De Pfaffs. Per aflevering zouden de Pfaffs een miljoen frank (25.000 euro) verdienen.

Jean-Marie Pfaff maakt geregeld gebruik van de pers om zijn gezin te promoten. Ook schuwt hij reclame niet. Een bekend voorbeeld is het sponsoren van zijn halskraag. Dankzij de soap De Pfaffs verkrijgt zijn gezin veel voordelen in natura. De soapafleveringen bevatten bovendien sluikreclame of sponsoring. In 2009 schreef de pers over financieel gesjoemel, maar hun advocaat weerlegde alle aantijgingen. Na een financiële overeenkomst met de fiscus moeten de Pfaffs niet voor de rechter verschijnen.

Pfaff heeft, ondanks zijn successen tijdens zijn voetbalcarrière, regelmatig voor controverse gezorgd. Hij verklaarde in interviews meermaals dat hij zich niet aanvaard voelde in de nationale ploeg en dat zijn kwaliteiten als doelman niet werden erkend.

Vanwege een trap tegen grensrechter Thirion in 1981 werd hij een halfjaar geschorst. Er was het zwembadincident op het Wereldkampioenschap Voetbal 1982, waarbij Pfaff door radiojournalist Jan Wauters in het zwembad werd gegooid terwijl hij niet kon zwemmen en bijna verdronk. Omstaanders schoten de spartelende doelman pas zeer laat te hulp omdat ze aannamen dat Pfaff voor de grap drenkeling speelde.

Los daarvan verscheen hij vaak in de media terwijl hij in volle ernst lachwekkende uitspraken deed. Zijn bekendste flater is een interview dat hij in 1980 gaf aan de Duitse televisie na een wedstrijd tegen Bayern München waarbij hij een strafschop had gestopt. Pfaff drukte zich uit in een vreemde mengeling van Nederlands en steenkolenduits (Ich habe in Belgien ook vele elfmeters gestopft). Dit lachwekkende fragment is al meermaals herhaald geweest op de Belgische, Duitse en Nederlandse televisie.

Recenter kwam Pfaff negatief in het nieuws toen hij op vakantie een kleurling een trap tegen het achterste gaf. De vennootschap van Pfaff heet D.K.L.C. nv. De firma werd in 1997 opgericht. De vier letters van de onderneming verwijzen naar de drie dochters van Pfaff, Debby, Kelly en Lyndsey en echtgenote Carmen. Pater familias Jean-Marie is gedelegeerd bestuurder van de naamloze vennootschap.

De totale activa benaderen met 943.000 euro het miljoen euro. Op de rechterkant van de balans bevinden er zich 520.000 euro aan overgedragen winst en 148.000 euro aan reserves. In totaal geeft ons dat een waardering van 668.000 euro voor Jean-Marie.

In 2009 werd door de vennootschap een bruto-marge van 91.000 euro gerealiseerd. Daarvan werd 32.000 overgehouden als netto-winst. Het jaar daarvoor was nog beter met een bruto-marge van 355.000 euro. Hieruit werd 141.000 euro winst opgetekend. We vermelden tot slot nog de winstuitkering van 33.333 euro in 2009.

Waardering: 668.000 €

Wat die andere Bekende Vlamingen precies verdienen, daar kan je achterkomen in onze overzichtstabel.

Iedereen heeft het wellicht al gezien, maar het fragment waarin Jean-Marie zijn beste Duits bovenhaalt, blijft een klassieker!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments