Kersttoespraak Nederlandse koning uitgelekt

In Nederland is opnieuw de koninklijke kersttoespraak uitgelekt. Dit keer betreft het niet de video, maar de tekstregels die worden gebruikt als ondertiteling via Teletekst. De koning roept in zijn toespraak op tot samenhorigheid en begrip voor elkaar. Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld op de website van de Nederlandse Publieke Omroep. Hij […]

In Nederland is opnieuw de koninklijke kersttoespraak uitgelekt. Dit keer betreft het niet de video, maar de tekstregels die worden gebruikt als ondertiteling via Teletekst. De koning roept in zijn toespraak op tot samenhorigheid en begrip voor elkaar.

Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld op de website van de Nederlandse Publieke Omroep. Hij ontdekte ook vorig jaar het lek. “Opnieuw is de kersttoespraak voor 13.00 uur op een niet beveiligde link te lezen. Erg pijnlijk voor de koning”, zegt Roeleveld woensdag tegenover NU.nl. “Dit geeft aan dat er niet veel van geleerd is.”

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zoekt uit hoe het kan dat de toespraak voortijdig via internet te lezen was. Ook na het lek vorig jaar werd een “diepgaand onderzoek” aangekondigd naar hoe dit in de toekomst vermeden kon worden. De NOS betreurt dat de tekst was uitgelekt. ” De tekst is in de loop van de ochtend naar de Nederlandse Publieke Omroep gestuurd om te kunnen zorgen voor een ondertiteling voor pagina 888, doven en slechthorenden. Zoals het er nu naar uitziet is de tekst uit dat systeem gehackt”, aldus de NOS. Ook de omroep zegt het lek te onderzoeken.

Willem-Alexander staat in zijn toespraak stil bij het belang van familie om troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag. Daarbij benadrukt hij het verliezen van dierbaren. De koning staat ook stil bij de problemen van de economie en de vele mensen die Kerstmis niet thuis kunnen vieren. Ook wijst hij naar mensen die oplossingen zoeken voor maatschappelijke problemen. Daarbij noemt de koning expliciet mantelzorgers, vrijwilligers, gastouders, buddies, innovatieve ondernemers en buurtbewoners die verantwoordelijkheid nemen. Bijzonder is dat Willem-Alexander een dankwoord spreekt aan prinses Magriet en Pieter van Vollenhoven voor het bijstaan van prinses Beatrix tijdens haar regeerperiode van 33 jaar.

Belga Foto EPA

Leave a Reply

Your email address will not be published.