KU Leuven schorst chemiestudenten die drugs maakten in lab

Twee chemiestudenten, die ‘s nachts drugs maakten in het lab van de KU Leuven, zijn niet meer welkom op de universiteit. Het bestuur was unaniem over de beslissing omdat de twee jongens hun creaties zelf uitprobeerden en uiteindelijk verdeelden onder vrienden. De twee chemiestudenten, W.D. en H.D., experimenteerden met drugs in het lab van de […]

Twee chemiestudenten, die ‘s nachts drugs maakten in het lab van de KU Leuven, zijn niet meer welkom op de universiteit. Het bestuur was unaniem over de beslissing omdat de twee jongens hun creaties zelf uitprobeerden en uiteindelijk verdeelden onder vrienden.
De twee chemiestudenten, W.D. en H.D., experimenteerden met drugs in het lab van de KU Leuven. Ze namen hun eigen drugcreaties in en verdeelden het goedje onder vrienden. Toen de wanpraktijken aan het licht kwamen bij het bestuur van de universiteit was die unaniem. De zwaarste tuchtprocedure werd meteen ingezet. De jongens mogen vertrekken en zijn nooit meer welkom.

“We zijn ongelooflijk stom geweest”, beseft het tweetal nu. Ze verklaren dat hun nieuwsgierigheid groter was dan hun moreel besef. “Maar we zijn geen drugdealers. Het risico leek ons aanvaardbaar om de drugs zelf in te nemen”, aldus de chemiestudenten. Maar die houding strookt niet met de deontologie van de onderzoekers aan de universiteit. “Daarom tillen we enorm zwaar aan deze gebeurtenis”, zegt vicerector Tine Baelmans.

De KU Leuven had geen enkel vermoeden dat de jongens ‘s nachts experimenteerden in het lab. In het voorjaar van 2010 klaagde een medestudent van de jongens de wanpraktijken aan. Er volgden huiszoekingen bij W.D. en D.H. en pas een jaar later werd de universiteit ingelicht. Nu is het wachten op verder gerechtelijk onderzoek. Maar volgens bronnen zijn W.D. en D.H. direct overgegaan tot bekentenissen.

“Ik ontken dat ik drugs heb gemaakt, maar ik was er wel bij”, aldus W.D. D.H. vindt dat hij over de schreef ging, maar betreurt de straf die boven zijn hoofd hangt. “We onderzochten de plaats van drugs in de maatschappij en degenen die de drugs innamen, werden telkens gebrieft”… (HB)

Leave a Reply

Your email address will not be published.