“Laat de koning geen gratie meer verlenen”

“Een achterhaalde praktijk”. Zo reageren Kamerlid Theo Francken (N-VA) en senator Guido De Padt (Open Vld) op het bericht dat koning Filip sinds zijn aantreden al elf keer gratie heeft verleend aan veroordeelden. Beiden dienden eerder al voorstellen in om het gratierecht van de koning af te schaffen. Oppositielid Francken reageert in de eerste plaats […]

“Een achterhaalde praktijk”. Zo reageren Kamerlid Theo Francken (N-VA) en senator Guido De Padt (Open Vld) op het bericht dat koning Filip sinds zijn aantreden al elf keer gratie heeft verleend aan veroordeelden. Beiden dienden eerder al voorstellen in om het gratierecht van de koning af te schaffen.

Oppositielid Francken reageert in de eerste plaats verrast op het nieuws van het VTM-programma Royalty, aangezien Koning Filip bij zijn aantreden brak met de traditie om meteen een aantal veroordeelden collectief gratie te verlenen. “We hadden verwacht dat hij er mee zou stoppen”, luidt het. Ook vindt de N-VA’er dat het gaat om een praktijk “uit de middeleeuwen of van de Romeinse kiezers die beslissen door hun duim naar boven of beneden te houden”.

Haaks op gerecht

Bovendien, zegt Francken, is het gratierecht een prerogatief van de rechtbank en druist het gratierecht van de koning in tegen de internationale rechtsregels. Hij baseert zich daarvoor op het standpunt van grondwetspecialist Emmanuel Vandenbossche (VUB). Francken herinnert aan het voorstel dat hij indiende om het gratierecht af te schaffen. “Vroeg of laat zullen de meerderheidspartijen kleur moeten bekennen”, besluit hij.

Binnen de meerderheid wijst ook senator De Padt (Open Vld) erop dat hij al een voorstel in die zin indiende. “Daar waar het systeem van gratie verlenen de toets van de transparantie niet kan doorstaan, pleiten wij voor de afschaffing ervan en willen we de strafuitvoeringsrechtbanken hiermee belasten”, zegt De Padt.

Belga, archieffoto

Leave a Reply

Your email address will not be published.