Leger wil koning niet bewaken

Defensie ziet het totaal niet zitten om de bewaking van koninklijke domeinen over te nemen van de federale politie. Minister van Binnenlandse Zaken Milquet dringt daar op aan, maar zowel minister van Defensie De Crem als de legervakbonden houden de boot af. Spreken over een politieke rel tussen Milquet en De Crem zou te kort […]

Defensie ziet het totaal niet zitten om de bewaking van koninklijke domeinen over te nemen van de federale politie. Minister van Binnenlandse Zaken Milquet dringt daar op aan, maar zowel minister van Defensie De Crem als de legervakbonden houden de boot af.

Spreken over een politieke rel tussen Milquet en De Crem zou te kort door de bocht zijn. Maar de minister van Defensie heeft zijn Franstalige collega-minister wel duidelijk te kennen gegeven dat hij niet geïnteresseerd is om de politie te depanneren als het op bewaking van de koninklijke domeinen aan komt.

Het zit zo. Het detachement koninklijke paleizen van de federale politie moet almaar meer taken uitvoeren met minder mensen, zo klinkt het. Zo mogen de vier kinderen van koning Filip en koningin Mathilde sinds kort het kasteeldomein niet meer verlaten zonder bodyguard.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Milquet is er voor die close protection-opdracht een aantal bijkomende manschappen nodig. “Die worden gecompenseerd door een herschikking en rationalisering van de politie-effectieven die instaan voor de beveiliging van koninklijke gebouwen en domeinen”, antwoordde minister Milquet op een parlementaire vraag van Theo Francken (N-VA).

Teruggefloten

“Milquet wil die koninklijke domeinen door soldaten laten bewaken. Ze heeft vorig jaar al eens geprobeerd om haar collega te overtuigen, maar werd toen teruggefloten. En recent is er opnieuw over gediscussieerd. Maar De Crem is niet geïnteresseerd. Alleen willen ze elkaar niet schofferen”, zegt Theo Francken (N-VA).

De woordvoerders van Milquet en die van De Crem zijn kort van stof. “We reageren nooit als het over de veiligheid van de koninklijke familie gaat”, zegt de woordvoerder van Milquet.

En ook Kurt Verwilligen, woordvoerder van Defensie, houdt de lippen stijf op elkaar. In de onmiddellijke entourage van beide excellenties klinkt het voorzichtig dat “de onderhandelingen nog niet tot een akkoord hebben geleid.”

Lees meer in uw donderdagkrant

THIERRY GOEMAN / PAUL VERBRAEKEN

Leave a Reply

Your email address will not be published.