Luik opent eerste ‘spiegeljustitiepaleis’ van het land

Echt waar: het justitiepaleis van Luik is een beetje een attractiepark geworden. Dat heeft men niet gedaan om het allemaal wat plezanter te maken tijdens de processen, maar bij het bouwen werden per abuis een aantal ‘foutjes’ gemaakt.In Luik besloot men een nieuw, modern gerechtsgebouw neer te poten. Normaliter was het de bedoeling dat het […]

Echt waar: het justitiepaleis van Luik is een beetje een attractiepark geworden. Dat heeft men niet gedaan om het allemaal wat plezanter te maken tijdens de processen, maar bij het bouwen werden per abuis een aantal ‘foutjes’ gemaakt.

In Luik besloot men een nieuw, modern gerechtsgebouw neer te poten. Normaliter was het de bedoeling dat het gerechtelijk jaar op 3 september daar zou geopend worden, maar dat is gebeurd in het oude justitiepaleis. Rechtszittingen die in het nieuwe gebouw moeten worden gehouden, worden momenteel verdaagd. Het nieuwe is wel ‘klaar’, maar om een aantal redenen nogal onbruikbaar.

Wanneer gedetineerden of mensen die in voorhechtenis zitten moeten verschijnen voor de rechtbank of de raadkamer, worden zij tot het hun beurt is opgesloten in cellen. Maar wanneer er zich een stroompanne voordoet, gaan de elektrische sloten van de cellen automatisch open.

Verder werden alle 56 de cellen voorzien van spiegelglas. Zo’n spiegelglas (35.000 euro per cel!) is wel handig en mooi, maar dan alleen wanneer het op de juiste wijze geplaatst wordt. Maar dat is het dus niet… In de plaats van de gevangenen in de gaten te houden, kijken de bewakers nu naar hun eigen smoelwerk. De gevangenen kunnen echter wel de bewakers in de gaten houden.

Maar vooraleer er gevangenen in de cellen aldaar worden gestopt, moet er eerst nog wat veranderen aan de toegangspoort. Die heeft men namelijk per ongeluk wat te laag gebouwd: er geraakt geen gevangeniswagen door.

Al deze foutjes herstellen kost een slordige twee miljoen euro. FOD Justitie en de Regie der Gebouwen zijn nu volop aan het bakkeleien wie daarvoor moet opdraaien. (SL)

Leave a Reply

Your email address will not be published.