Maggie De Block: “Ik ga de gangbangs aankaarten in Europa!”

Maggie De Block gaat vandaag in het parlement haar plannen voor asiel en migratie uit de doeken doen. De Morgen had een interview met haar, maar ons Maggie sloeg er wel zeer straffe taal uit!Maggie begon aanvankelijk al zwijgend aan haar taak. Naar eigen zeggen deed ze dat omdat ze nooit eerder actief is geweest […]

Maggie De Block gaat vandaag in het parlement haar plannen voor asiel en migratie uit de doeken doen. De Morgen had een interview met haar, maar ons Maggie sloeg er wel zeer straffe taal uit!

Maggie begon aanvankelijk al zwijgend aan haar taak. Naar eigen zeggen deed ze dat omdat ze nooit eerder actief is geweest rond asiel en migratie. Ze wilde dan ook eerst wat research doen. Met asielzoekers zelf gaan praten, zien wat hun situatie was. In die tijd heeft ze gezwegen in de media, maar nu is ze er klaar voor om al haar gewicht in de schaal te gooien.

Wat haar van de stille maand het meest is bijgebleven, waren de kinderen bij DVZ. “In de wachtzaal van Dienst Vreemdelingenzaken zaten er kinderen zonder ouders en zonder begeleiding. Zij worden hier gedropt door mensenhandelaars, vorig jaar waren zij met 1.700!” En die kinderen, die worden simpelweg opgevangen op hotel. “Er zitten nu nog honderd kinderen op hotel, dat moet naar beneden. Als die kinderen achttien worden, worden ze vaak aan hun lot overgelaten. In die gangbangs zitten vaak van die niet-begeleide minderjarigen, ik ga dit zeker aankaarten in Europa.”

Excuseer, mevrouw de staatssecretaris? Bedoelt u nu, dat Dienst Vreemdelingenzaken minderjarigen op hotel steekt, alwaar zij dan heuse orgieën organiseren? Maar nee gij, voor Maggie is ‘gangbang’ gewoon een synoniem voor jongeren die de buurt terroriseren. Een soort van jeugdbendes, dus.
Enfin, uitgezonderd het aankaarten van de gangbangs, heeft De Block ook nog andere plannen met asielzoekers. “We willen de asielprocedure versnellen tot zes maanden. We gaan ook een lijst van veilige landen opstellen: voor die landen komt er dan een snellere procedure van vijftien dagen. Ook moet er iets gedaan worden tegen meervoudige asielaanvragen: de huidige kampioen heeft maar liefst 31 vragen ingediend.”

Tot slot zou ook de terugkeer van afgewezen asielzoekers efficiënter moeten volgens Maggie. “Hoe meer mensen vertrekken, hoe beter. Het vrijwillig terugkeerbeleid is belangrijk, maar we moeten ook de gedwongen terugkeer behouden. Als we dat afschaffen, gaat er hier niemand nog vertrekken.”
U ziet: Maggie heeft alles grondig voorbereid teneinde vandaag niet door het ijs te zakken. (SL)

Leave a Reply

Your email address will not be published.