charlie wollborg yezt64wat8a unsplash News
charlie wollborg yezt64wat8a unsplash
News

Man drinkt tien jaar lang elke dag zeven liter frisdrank, en de gevolgen zijn dramatisch

Wat begint als een onschuldige gewoonte, kan op termijn levensgevaarlijke gevolgen hebben. Dat ondervond een 48-jarige man die jarenlang dagelijks zeven liter frisdrank dronk. Wat ooit begon als gemak op het werk, eindigde in een ziekenhuisbed – met ernstige schade aan zijn nieren en spieren.

Op zijn dertigste kreeg de man, laten we hem ‘BA’ noemen, een nieuwe baan waar onbeperkt frisdrank beschikbaar was voor werknemers. In het begin dronk hij slechts af en toe een blikje, maar na verloop van tijd werd het een vast onderdeel van zijn dag. De dorst werd steeds erger, en de frisdrank steeds talrijker. Elke ochtend begon hij met zijn “gebruikelijke blikje cola”.

Diabetische coma

BA kreeg steeds vaker last van dorst, buikpijn en duizeligheid. Hij moest voortdurend naar het toilet en voelde zich mentaal wazig. Zijn spraak begon te haperen en hij raakte kortademig. Uiteindelijk werd hij bewusteloos aangetroffen op zijn werkplek en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Artsen ontdekten dat zijn bloedsuikerwaarden extreem hoog waren – waarschijnlijk al maandenlang. BA was in een diabetisch coma beland, veroorzaakt door de enorme hoeveelheid suiker die hij dagelijks binnenkreeg via frisdrank. Daarbovenop had hij ook een te hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte.

Ware oorzaak bleef onbenoemd

Tijdens de eerste ziekenhuisopname gaf BA niet aan hoeveel frisdrank hij dronk. Artsen adviseerden hem gezonder te eten en meer te bewegen. Hij probeerde over te stappen op light-frisdrank, maar kocht thuis nog steeds grote hoeveelheden gewone cola. Uiteindelijk zakte hij op een ochtend weer in elkaar – zijn lichaam begaf het opnieuw.

Bij de tweede opname ontdekten artsen dat BA leed aan hypokaliëmie, oftewel een ernstig tekort aan kalium. Zijn spieren functioneerden nauwelijks meer, en zijn nieren begonnen uit te vallen. Ook had hij last van rhabdomyolyse – een aandoening waarbij beschadigde spieren hun inhoud in de bloedbaan loslaten, wat levensbedreigend kan zijn. (lees verder onder de afbeelding)

Man drinkt tien jaar lang elke dag zeven liter frisdrank, en de gevolgen zijn dramatisch

Waarom te veel frisdrank zo gevaarlijk is

Een geneeskundestudent merkte op dat BA nog steeds cola kreeg van zijn vrouw. Die ene observatie leidde tot een doorbraak. De combinatie van suiker en cafeïne bleek de oorzaak van zijn extreme uitdroging en mineraaltekorten. Suiker zorgt ervoor dat water in het lichaam slecht wordt opgenomen, terwijl cafeïne de nierfunctie verstoort en het lichaam dwingt om extra vocht uit te scheiden.

De enorme hoeveelheden frisdrank zorgden ervoor dat BA’s nieren nauwelijks nog kalium vasthielden. De infusen die hij kreeg hielpen amper; zijn lichaam produceerde bijna vier keer zoveel urine als hij binnenkreeg. Hierdoor bleef zijn kaliumpeil kritiek laag, wat zijn spieren verder aantastte en zijn nieren zwaar belastte.

Herstel dankzij stoppen met frisdrank

Nadat de artsen het verband legden tussen zijn frisdrankinname en de symptomen, werd BA geadviseerd volledig te stoppen. Toen hij dat deed, begonnen zijn kaliumwaarden te normaliseren, zijn nierfunctie herstelde en ook de spierzwakte nam af. Hij kreeg zijn leven stukje bij beetje terug – maar de waarschuwing is duidelijk.

De artsen benadrukken dat ook light- en cafeïnevrije frisdranken niet zonder risico zijn. Overmatige consumptie van frisdrank – met of zonder suiker – kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, nierfalen en meer. De boodschap is helder: drink met mate, en wees je bewust van wat je je lichaam geeft.

(Bron: Unilad - Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties