‘Marc Van Ranst blokkeerde trein twee keer en stak middenvinger op tijdens ruzie in Mechelen’

Er werd een stevige straf gevorderd

Marc Van Ranst is geliefd bij heel wat mensen, maar er zijn ook zeer veel Belgen die absoluut geen fan zijn van de bekende viroloog. Dit zorgde in het afgelopen jaar al voor behoorlijk wat incidentjes. Zeker omdat Van Ranst iemand is die altijd van zich afbijt.

Deze week kreeg Marc bijvoorbeeld een doodsbedreiging van een topchef op Facebook. De man vertelde achteraf dat hij het allemaal zo niet had bedoeld en het vooral frustratie was door de sluiting van de horeca. De viroloog had de bedreiging echter al zijn Twitter gezet en de chef kon zich aan een bezoekje van de politie verwachten.

Van Ranst hield trein tegen omdat man hem ‘linkse rat’ had genoemd en hitlergroet deed

Afgelopen woensdag vond er in de correctionele rechtbank van Mechelen ook nog een proces plaats waarbij de 55-jarige viroloog één van de hoofdrollen speelde. Afgelopen augustus kregen een zekere Luc D. en Van Ranst ruzie op de trein. De man noemde Marc een ‘linkse rat’ en deed zelfs een hitlergroet. De viroloog postte zijn verhaal toen ook op Twitter. Een verhaal dat uitgebreid toen in de media kwam.

Tijdens het proces vertelde de verdediging van Luc D. dat Marc Van Ranst ook niet volledig onschuldig was tijdens dit incident. Zo zou er in het dossier fotobewijs zitten dat hij zijn middelvinger naar de verdachte had uitgestoken. Daarnaast zou hij twee keer het sluiten van de deuren van de trein geblokkeerd hebben zodat hij in de deuropening foto’s van Luc D. kon nemen. Plaatjes die hij daarna dus ook via Twitter heeft verspreid. Ook zou hij zelf verwijten naar de man hebben geroepen zoals ‘extreemrechtse skinhead‘.

Volgens de advocaat van Luc D. zou de woordenwisseling zijn ontstaan door uitspraken van viroloog Van Ranst in juli op de Nederlandse tv. Daar kwam hij toen met de nogal straffe uitspraak dat er ‘in ons land extreemrechtse mensen zijn die de coronamaatregelen niet naleven omdat ze hem niet kunnen luchten en dat zou een vorm van natuurlijke selectie zijn’.

Het parket was duidelijk niet onder de indruk van de verdediging hun argumenten. Zo vond de procureur dat Van Ranst ‘het recht had met wederverwijten te antwoorden‘ toen het argument werd bovengehaald dat de viroloog zelf ook met beledigingen heeft gesmeten en het precies leek alsof de foto waar Van Ranst zijn middenvinger had opgestoken, werd genegeerd.

Stevige straf gevorderd voor Luc D.

Luc D. mocht tijdens zijn rechtszaak ook spreken en gaf toe dat zijn reactie zeker niet ok was: “Ik ben te ver gegaan. Maar ik moest even mijn mening kwijt.” De advocaat van de verdachte vroeg of er bij de uitspraak van de straf rekening zou gehouden worden met de houding van de 55-jarige viroloog tijdens het incident.

Het parket vroeg om een celstraf van twee maanden en een boete van 4.000 euro aan de rechtbank. Het uiteindelijk vonnis en de straf van Luc D. zal bekend gemaakt worden op 3 februari.

Bron: De Standaard, Sceptr.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments