Bijna een half miljoen Belgen met een huurwoning of tweede verblijf worden vanaf 2025 zwaarder belast. De federale regering schrapt namelijk de fiscale aftrek van intresten op leningen voor verhuurd vastgoed. Volgens fiscaal vastgoedexpert Brixius Kell verliezen eigenaars daardoor tot één maand huur per jaar, dat zegt hij aan Het Laatste Nieuws. De maatregel geldt voor alle bestaande en nieuwe investeringen en treft ook eigenaars van vakantiewoningen.
Geen aftrek van intresten meer
Tot nu toe mochten verhuurders de betaalde intresten op hun hypothecaire lening aftrekken van hun belastbare onroerende inkomsten. Dat drukte de belastingfactuur aanzienlijk. Maar vanaf aanslagjaar 2026 is die aftrek volledig verleden tijd. Een concreet voorbeeld toont aan hoe zwaar dat kan doorwegen: een verhuurder die nu niets betaalt op zijn huurinkomsten, zal volgend jaar zo’n 2.000 euro belastingen moeten afdragen.

Rendement minder interessant
De hervorming veroorzaakt onrust bij vastgoedinvesteerders, die bij hun aankoop vaak rekenden op stabiele fiscale voordelen. Voor veel eigenaars wordt het rendement op vastgoed zo minder interessant, zeker wie recent nog investeerde op basis van oude simulaties. De kans bestaat dat verhuurders de hogere kosten gaan doorrekenen aan huurders, wat de druk op de huurmarkt vergroot.
Verhuren via vennootschap
Wie meerdere panden bezit, overweegt volgens Kell best om via een vennootschap te verhuren. Daar blijven intresten wel aftrekbaar, het belastingtarief is lager en afschrijvingen zijn mogelijk. Toch is ook daar voorzichtigheid geboden, aangezien winstuitkeringen extra belast worden en meerwaarden bij verkoop belastbaar zijn. “Een stabiel en voorspelbaar fiscaal beleid is cruciaal om doordachte keuzes te maken,” besluit Kell.
(Afbeeldingen: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties