“OCMW’s belemmeren strijd tegen sociale fraude”

Er zijn nog altijd OCMW’s die het gerecht wandelen sturen als er aanwijzingen zijn van sociale fraude met mensen die OCMW-steun genieten. Dat signaleren de procureurs-generaal in een verslag aan het parlement. Ze spreken van een “groot probleem” waar “zeker meer dan duizend sociale fraudedossiers per jaar” op stoten, schrijft De Tijd.De maatschappelijk assistenten die […]

Er zijn nog altijd OCMW’s die het gerecht wandelen sturen als er aanwijzingen zijn van sociale fraude met mensen die OCMW-steun genieten. Dat signaleren de procureurs-generaal in een verslag aan het parlement. Ze spreken van een “groot probleem” waar “zeker meer dan duizend sociale fraudedossiers per jaar” op stoten, schrijft De Tijd.
De maatschappelijk assistenten die bij de OCMW’s werken, zwijgen op basis van het beroepsgeheim tegenover het gerecht, ook al gaat het om een strafrechtelijk onderzoek. Maar er is duidelijk onenigheid over de grenzen van dat beroepsgeheim. De procureurs-generaal vragen om het gerechtelijk wetboek en het wetboek van strafvordering te wijzigen opdat duidelijk wordt dat het beroepsgeheim van de maatschappelijk assistenten niet tegenstrijdig is met het werk van de arbeidsauditeurs als die gewoon hun wettelijke opdrachten uitvoeren in fraudeonderzoeken.

Een ander probleem dat de procureurs-generaal in het rapport aanklagen is de straffeloosheid van persmisdrijven: “De persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting worden op soms onvoorstelbare wijze misbruikt en met voeten getreden om anderen persoonlijk te beschadigen, wetende dat dat feit tot geen vervolging kan of zal leiden.” Ze vragen om persmisdrijven gewoon voor de strafrechter te brengen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments