Pascal Smet ontevreden met acties van politie in Anderlecht: ‘Was dit nu echt de topprioriteit?’

De politie eist nu excuses

Afgelopen weekend waren er hevige rellen in Anderlecht en daar werden ook beelden van gemaakt. Een 19-jarige jongeman overleed tijdens een ontsnapping aan enkele agenten en dat was voor meer dan 100 jongeren reden genoeg om het op te nemen tegen de politie.

Pascal Smet stelt politieoptreden in vraag

Brussels staatssecretaris Pascal Smet nam het op voor de 19-jarige Adil die overleden was terwijl hij met hoge snelheid op zijn scooter omdat wegreed omdat hij aan de politie wou ontsnappen. Hij stelde in een Facebookpost hardop de vraag of de politie niet anders had moeten handelen en dan had dit allemaal vermeden kunnen worden.

“Adil, ik denk dat ik hem nooit tegengekomen ben. Maar mensen die hem kenden zeggen dat het een vriendelijke jongen was, behulpzaam en nu zonder toekomst. Niet door het corona virus maar door een uit de hand gelopen politiecontrole.”

“Er kunnen hier zeker vragen over gesteld worden. Waarom ontliep hij die politiecontrole ? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden? Kon er niet de volgende dag bij hem thuis zijn aangebeld en hem op zijn verantwoordelijkheid wijzen?

De smet veroordeelt de rellen absoluut, maar volgens hem is er veel meer gaande. Volgens hem is dit ook een schreeuw voor aandacht in deze moeilijke tijden.

“Een vertrouwensbreuk. Afstand. Onbegrip. En zelfs regelrechte haat. Aan beide kanten. Want daar zitten ze in Kuregem in. In kampen. En zijn die rellen dan niet voor sommigen eerder een schreeuw tot aandacht?”

Politie eist excuses

De socialistische politievakbond kan dan weer absoluut niet lachen met de uitlatingen van Pascal Smet. Afgevaardigde Luc Breugelmans vindt het absoluut niet kunnen dat hij de politie door het slijk haalt.

“De politiemensen verdienen het niet dat de staatssecretaris nu de dood van die jongen in hun schoenen wil schuiven. Zij krijgen van Pascal Smet de bevestiging dat het optreden van de politie niet correct was.”

“Wel beste staatssecretaris, het enige verstandige dat je nu kan doen, is je verontschuldigen tegenover de politiemensen aanbieden. Maar verontschuldig je ook tegenover de familie van Adil wiens dood je aangrijpt om even de politie door het slijk te halen.”

Bron: HLN, Redactie24

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments