Proces over voetbalfraude rond Zheyun Ye gaat van start

Vrijdag gaat voor de 49ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank het proces van start rond “gokchinees” Zheyun Ye en de fraude in de voetbalseizoenen 2004-2005 en 2005-2006. 31 personen en 1 bedrijf moeten terechtstaan voor private omkoping, oplichting, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en afpersing. De zitting van vrijdag is weliswaar enkel voorzien […]

Vrijdag gaat voor de 49ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank het proces van start rond “gokchinees” Zheyun Ye en de fraude in de voetbalseizoenen 2004-2005 en 2005-2006. 31 personen en 1 bedrijf moeten terechtstaan voor private omkoping, oplichting, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en afpersing. De zitting van vrijdag is weliswaar enkel voorzien als inleidingszitting. De partijen zullen de data afspreken waarop het dossier zal behandeld worden.

Bij de verdachten bevinden zich onder meer toenmalig Lierse-trainer Paul Put, Lierse-doelman Cliff Mardulier en acht andere Lierse-spelers. Die zouden zich in het seizoen 2004-2005 hebben laten omkopen om negen matchen te verliezen. Ook oud-Lierse-voorzitter Gaston Vets behoorde tot de verdachten, maar hij overleed in februari 2012.

SK Lierse was niet de enige club waar Zheyun Ye actief zou geweest zijn. De Chinees zou ook spelers en verantwoordelijken van FC Brussels, La Louvière en Sint-Truiden benaderd hebben. Zo zou een speler van FC Brussels in het daaropvolgende seizoen 2005-2006 geld aanvaard hebben om de wedstrijd KAA Gent – FC Brussels te manipuleren en zou een speler van Sint-Truiden, via een verantwoordelijke van La Louvière, overtuigd zijn om de match Sint-Truiden – La Louvière te vervalsen.

Ook ex-doelman Gilbert Bodart bevindt zich bij de verdachten, net als voormalig RSC Anderlecht-speler Olivier Suray. De omkooppraktijken kwamen in de loop van het seizoen 2005-2006 aan het licht, onder meer via de Panorama-reportage “De tackle van de maffia” van begin februari 2006. Ye zelf is sindsdien spoorloos, al waren er in januari 2012 berichten dat hij zou opgedoken zijn in het oosten van China.

Belga

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments