Proces tegen hoofd Moslimbroederschap begonnen

Onder strenge veiligheidsvoorwaarden is maandag in Caïro het proces begonnen tegen Mohammed Badie, het hoofd van de Moslimbroederschap. Behalve Badie worden nog dertien andere leden van de inmiddels verboden organisatie aangeklaagd. De beklaagden overstemden met luid misbaar het openingsbetoog van de aanklager, meldde de krant al-Watan. Badie en de anderen worden ervan beschuldigd hun aanhangers […]

Onder strenge veiligheidsvoorwaarden is maandag in Caïro het proces begonnen tegen Mohammed Badie, het hoofd van de Moslimbroederschap. Behalve Badie worden nog dertien andere leden van de inmiddels verboden organisatie aangeklaagd. De beklaagden overstemden met luid misbaar het openingsbetoog van de aanklager, meldde de krant al-Watan.

Badie en de anderen worden ervan beschuldigd hun aanhangers in juli te hebben opgeroepen tot het doden van politieke tegenstanders. In het huidige proces gaat het concreet om straatgevechten in Gizeh na de machtsovername van het Egyptische militaire apparaat. Daarbij kwamen destijds negen mensen om.

Voor Badie was het de eerste dag in het beklaagdenbankje. Eind oktober had een proces tegen hem moeten beginnen wegens de dood van demonstranten, maar de rechters verklaarden zich toen onbevoegd.

Het proces vindt plaats in een academie voor onderofficieren van de politie. Die ligt buiten de Egyptische hoofdstad, zodat de kans op een bevrijdingspoging of demonstraties door aanhangers verkleind is. De academie bevindt zich vlakbij de Tora-gevangenis, waar de Moslimbroeders gedetineerd zijn.

Archieffoto AFP: Mohammed Badie vlak na zijn arrestatie in augustus BELGA

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments