Sociale fraude groot probleem

De inspectiediensten hebben vorig jaar 15.000 gerichte controles uitgevoerd naar sociale fraude in diverse sectoren. Bij 5.568 ervan, meer dan een derde, werden inbreuken vastgesteld. Dat bericht De Zondag. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) maakte de cijfers bekend in een interview met de krant. Hij duidt op de grote problemen waar vooral de […]

De inspectiediensten hebben vorig jaar 15.000 gerichte controles uitgevoerd naar sociale fraude in diverse sectoren. Bij 5.568 ervan, meer dan een derde, werden inbreuken vastgesteld. Dat bericht De Zondag. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) maakte de cijfers bekend in een interview met de krant. Hij duidt op de grote problemen waar vooral de bouwsector mee kampt. Van de 15.000 controles waren er 1.658 specifiek gericht tegen sociale dumping, voornamelijk in de bouw.

“Maar liefst 60 procent van de zelfstandigen en 64 procent van de gedetacheerde werknemers (werknemers die tijdelijk in een andere EU-lidstaat tewerkgesteld worden, nvdr) liepen tegen de lamp”, aldus Tommelein. De staatssecretaris benadrukt wel dat de controles heel gericht uitgevoerd werden, volgens zogenaamde dataminingstechnieken. Dat betekent dat de doelwitten zorgvuldig uitgekozen werden en dat bonafide ondernemingen en burgers met rust gelaten werden.

Tommelein ziet het grootste probleem in het massale misbruik van de Europese detacheringsrichtlijn. Hij wil Europa ervan overtuigen meer bevoegdheden te geven aan de lidstaten om te controleren op sociale fraude. Hij wil ook dat de detacheringsduur verkort wordt.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments