De tarieven van de Belgische tandartsen zijn niet transparant. Dat blijkt uit een onderzoek van Test Gezondheid, het gezondheidsmagazine van Test-Aankoop, en Bond Moyson West-Vlaanderen.
Een eerste belangrijke vaststelling is dat de rekening sterk afhangt van het statuut van een tandarts. Geconventioneerde tandartsen respecteren de officieel vastgelegde tarieven grotendeels, niet-geconventioneerden doen dat veel minder. In een kwart van de getuigschriften van deze laatste groep tandartsen werd een supplement aangerekend van meer dan 10% van het officiële tarief. Ruim de helft van deze supplementen ging zelfs 20% of meer boven dit officiële tarief.
"Dit houdt minstens een verdubbeling in van het eigen aandeel van de patiënt, het zogenaamde remgeld, en het brengt de betaalbaarheid van tandzorg ernstig in het gedrang", klinkt het.
Getuigschriften
Daarnaast zijn tandartsen niet verplicht het aan de patiënt aangerekende bedrag in te vullen op getuigschriften. Bij niet-ingevulde getuigschriften wordt vaker een hoog supplement aangerekend.
Opvallend is ook dat heel weinig tandartsen gebruik maken van het derdebetalersysteem. De meeste patiënten, dus ook de zwakkere sociaal-economische groepen, moeten het volledige bedrag voorschieten alvorens (een deel) terug te krijgen van de ziekenfondsen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties