Tobback wil nieuwe ronde gemeentefusies

Sp.a pleit voor een nieuwe ronde gemeentefusies, zodat gemeenten opnieuw groot genoeg zouden zijn om zelf hun bevoegdheden uit te oefenen. In één klap zou ook efficiënter en goedkoper gewerkt kunnen worden, zei hij zaterdag aan het eind van het sp.a-congres in Gent. Want “zo snel zoveel mogelijk medewerkers van de lokale overheden buiten werken”, […]

Sp.a pleit voor een nieuwe ronde gemeentefusies, zodat gemeenten opnieuw groot genoeg zouden zijn om zelf hun bevoegdheden uit te oefenen. In één klap zou ook efficiënter en goedkoper gewerkt kunnen worden, zei hij zaterdag aan het eind van het sp.a-congres in Gent. Want “zo snel zoveel mogelijk medewerkers van de lokale overheden buiten werken”, daar past hij voor.

Voor Tobback is het duidelijk na berichten over zware besparingen bij heel wat lokale besturen. “Er is een race met cijfers aan de gang, waarbij men voor het gemak weleens vergeet dat die cijfers in werkelijkheid mannen en vrouwen zijn die ‘s ochtends opstaan om hun werk te doen”, hekelde hij.

Sp.a gaat daar liever niet in mee. Als zelfs de kerk parochies begint samen te voegen, moet Vlaanderen toch ook die “massa’s kleine gemeentebesturen” durven lossen “die eigenlijk niet de capaciteit en de middelen hebben om hun burgers correct te dienen”, vindt hij.

Een nieuwe ronde gemeentefusies dus. Dat moet vooral helpen “een nog veel grotere schoonmaak te houden in de wirwar van tussenstructuren, samenwerkingsverbanden en intercommunales – allemaal met hun eigen waslijst aan mandaten en zitpenningen”. “Zou dat niet veel nuttiger zijn dan te blijven zeuren over de vraag of provincies nu wel of niet nodig zijn? “, besloot hij.

Belga Foto Photo News

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments