Turkse ministers van Economie en Binnenlandse Zaken nemen ontslag in corruptieschandaal

De Turkse minister van Economie Zafer Caglayan en de minister van Binnenlandse Zaken Muammer Güler hebben woensdag hun ontslag aangeboden. Hun beide zonen zijn verdachten in een corruptieschandaal, dat de islamitisch-conservatieve regering op haar grondvesten heeft doen daveren. Caglayan deed dat in een persbericht. Het ontslag van Güler werd door televisiezenders bekendgemaakt. “Ik verlaat mijn […]

De Turkse minister van Economie Zafer Caglayan en de minister van Binnenlandse Zaken Muammer Güler hebben woensdag hun ontslag aangeboden. Hun beide zonen zijn verdachten in een corruptieschandaal, dat de islamitisch-conservatieve regering op haar grondvesten heeft doen daveren. Caglayan deed dat in een persbericht. Het ontslag van Güler werd door televisiezenders bekendgemaakt.

“Ik verlaat mijn post van minister van Economie zodat licht kan worden geworpen op deze verachtelijke operatie die onze regering viseert”, aldus Caglayan. Volgens hem gaat het “duidelijk” om een “smerig complot tegen onze regering, onze partij en ons land”.

“Ik heb op 17 december de eerste minister gevraagd uit mijn functies gezet te worden, vandaag heb ik hem mijn geschreven beslissing gegeven”, verduidelijkte Güler in een persbericht. De zonen van beide invloedrijke ministers in de regering van premier Recep Tayyip Erdogan zijn verdacht en opgesloten in het kader van een grote corruptiezaak. Zij ontkenden de beschuldigingen van betrokkenheid bij omkoping in verband met stedelijke ontwikkelingsprojecten en de toekenning van bouwvergunningen. In totaal zijn 24 mensen aangeklaagd, onder wie zakenmannen en de CEO van de staatsbank Halkbank.

Erdogan hekelde in een reactie al een buitenlands “complot” dat zijn regering wil destabiliseren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de presidentsverkiezingen in juni. In een reactie op de politieoperatie zijn een aantal politieofficieren uit hun functies ontheven, onder wie het hoofd van de politie in Istanbul.

Belga Foto AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published.