Vaticaan vraagt priesters naar mening over condooms en homohuwelijk

Het Vaticaan vraagt priesters over heel de wereld naar hun mening over het homohuwelijk, hertrouwde stellen en voorbehoedsmiddelen. Dat meldt de Nederlandse krant Trouw vrijdag onder aanhaling van The National Catholic Reporter. Alle bisschoppenconferenties krijgen een enquête die ze aan de parochies moeten verspreiden. Rome wil informatie uit lokale bronnen, luidt het. De vragenlijst gaat […]

Het Vaticaan vraagt priesters over heel de wereld naar hun mening over het homohuwelijk, hertrouwde stellen en voorbehoedsmiddelen. Dat meldt de Nederlandse krant Trouw vrijdag onder aanhaling van The National Catholic Reporter.

Alle bisschoppenconferenties krijgen een enquête die ze aan de parochies moeten verspreiden. Rome wil informatie uit lokale bronnen, luidt het. De vragenlijst gaat onder meer over voorbehoedsmiddelen, de mogelijkheid voor hertrouwde katholieken om de communie te ontvangen en de groeiende groep jonge katholieken die eerst gaat samenwonen voordat ze trouwt. Kortom over onderwerpen waarover Rome een duidelijke mening heeft maar waarover binnen de Kerk verschillend wordt gedacht, aldus Trouw.

Of alleen bisschoppen en priesters de enquête mogen invullen of ook de gewone gelovigen, is niet duidelijk. De resultaten zullen gebruikt worden bij de voorbereiding van de bisschoppensynode over de pastorale uitdagingen voor het gezin die in oktober volgend jaar plaatsvindt. Deze enquête is geen referendum maar bewijst wel dat Rome eerst wil luisteren alvorens besluiten te nemen, stelt de Nederlandse krant van protestantse signatuur.

Belga Foto AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published.