Auteurs “Keizer Van Oostende” weerleggen àlle 65 argumenten van Johan Vande Lanotte

Dinsdag pareerden de VRT-journalisten die “De keizer van Oostende” schreven met trefzekere argumenten alle kritiek die Johan Vande Lanotte eerder op hun boek had. De volledige weerlegging kan je hier integraal bekijken. Op de persconferentie presenteerden de twee VRT-journalisten en uitgever Van Halewyck hun versie van het verhaal. Daarvoor hebben ze een lijvig document opgesteld […]

Dinsdag pareerden de VRT-journalisten die “De keizer van Oostende” schreven met trefzekere argumenten alle kritiek die Johan Vande Lanotte eerder op hun boek had. De volledige weerlegging kan je hier integraal bekijken.

Op de persconferentie presenteerden de twee VRT-journalisten en uitgever Van Halewyck hun versie van het verhaal. Daarvoor hebben ze een lijvig document opgesteld waarin ze de 65 punten van kritiek pareren die Vande Lanotte op hun boek had.

Eén van de opmerkelijkste zaken die de VRT-journalisten aanhalen in dit document is de affaire rond de windmolenparken voor de Belgische kust. In dat dossier toonde Vande Lanotte zich als een ware Don Quichot: hij probeerde koste wat kost de plaatsing van de Electrabel-windmolens op een zandbank te verhinderen.

“Vande Lanotte kelderde het perfect wettelijk project van De Nul en Electrabel en duwde de parken dubbel zo diep in zee. Hij maakte van zilvermijnen op zee meteen goudmijnen, maar ze werden ook een heel pak duurder voor de consument… Het startschot voor de race werd ook een tijdlang uitgesteld waardoor Electrawinds zich beter kon positioneren”, verklaren de auteurs van het boek.

Voor de goeie orde: Vande Lanotte was 3 jaar voorzitter van Electrawinds. Dan weet je meteen waarom de keldering van het project geen goede zaak is. Maar Johan kaatst de kritiek handig terug door te zeggen dat hij het project juridisch niet in orde vond. “Het zou juridisch geen stand houden”, verklaarde de vice-premier hierover.

Ook dat is niet correct, zeggen de auteurs. “Zijn weerlegging is manifest onjuist. De vergunningen van het eerste windmolenpark waren perfect conform de toen vigerende wetgeving. In de meeste andere landen zijn trouwens wél windmolenparken in zo’n context gebouwd, zonder voorafgaande ruimtelijke planning. Het kon dus wel. Alleen wilde JVL dit niet omdat de ‘horizonvervuiling’ een deel van zijn electoraat tegen hem in het harnas kon jagen. Hij heeft eigenhandig de wetgeving en parcours de route gewijzigd. Het ruimtelijk plan is er pas jaren na de goedgekeurde vergunningen voor het park gekomen.”

En de gevolgen zijn zwaar, zeggen de auteurs op de persconferentie: “De bottom line van die beslissing is dat de kostprijs van de groenestroomcertificaten op zee in één klap van 7,5 miljard naar 15 miljard is gestegen. Dat is 8,5 miljard euro op het conto van Johan Vande Lanotte… En waarom? Omwille van electorale belangen.”

Het lijkt er daarom op dat de keizer van Oostende nu zonder kleren staat. De man heeft op zijn minst de schijn flink tegen, vooral omdat hij zich graag profileert als de beschermer van de kleine man tegen de grote bedrijven.

Het volledige document – 38 bladzijden lang – met alle 65 weerleggingen op de kritiek kan je hieronder lezen. Ondanks zijn lengte is het document zeker de moeite waard voor iedereen die Belgische politieke loodgieterij op zijn best wil zien: (AN)

Klik hier om het integrale document met alle weerleggingen in PDF te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.