Steeds meer mensen zien hun huis niet alleen als een plek om te wonen, maar ook als een belangrijk onderdeel van hun financiële toekomst. Je woning kan immers een stevige pijler vormen onder je pensioen. Maar hoe pak je dat slim aan?
Waarom je woning goud waard kan zijn
Woningen zijn de afgelopen decennia flink in waarde gestegen. Heb je een koophuis, dan zit daar mogelijk een flink vermogen in verborgen. Zeker als je richting je pensioen gaat en je hypotheek (bijna) is afgelost, biedt dat mogelijkheden. Dat vermogen kun je op verschillende manieren verzilveren: door kleiner te gaan wonen, je huis te verhuren of een deel ervan te verkopen. Maar er zijn ook risico’s en valkuilen.
Verhuizen om vermogen vrij te maken
Een populaire optie onder gepensioneerden is het ‘cashen’ van overwaarde door kleiner te gaan wonen. Verkoop je je huidige woning en koop je iets goedkopers, dan houd je geld over. Dat geld kun je gebruiken om je pensioen aan te vullen. Let wel: de huizenmarkt is grillig. Een goed verkoopmoment kiezen én realistisch kopen is cruciaal. En vergeet de bijkomende kosten niet, zoals overdrachtsbelasting, makelaarskosten en eventuele verbouwingen. (lees verder onder de afbeelding)

Je huis (deels) verhuren als inkomen
Woon je ruim? Dan kun je overwegen om een kamer of een etage te verhuren. Dat levert maandelijkse inkomsten op die je pensioen aanvullen. Zorg er wel voor dat je voldoet aan de lokale regelgeving én dat je huurinkomsten meeneemt in je belastingaangifte. Een alternatieve optie is het tijdelijk verhuren van je woning via platforms voor vakantieverhuur. Dit biedt flexibiliteit, maar vraagt ook om actief beheer.
Een opeethypotheek: geld uit stenen halen
Voor wie in zijn woning wil blijven wonen, maar wel geld wil opnemen uit de overwaarde, is de zogeheten opeethypotheek (of verzilverhypotheek) een optie. Hierbij krijg je periodiek een bedrag uitgekeerd of eenmalig een grote som, zonder je huis te verkopen. Let wel: dit verlaagt je erfenis en kan invloed hebben op je recht op toeslagen of zorg. Laat je dus goed adviseren. Dit concept staat in België wel nog in zijn kinderschoenen.
Je huis inzetten voor je pensioen kan heel verstandig zijn, mits je het goed voorbereidt. Laat je adviseren, denk strategisch, en hou rekening met je woontoekomst en gezondheid. Want uiteindelijk wil je niet alleen financieel goed zitten, maar ook comfortabel blijven wonen.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties