mael balland in4isaorequ unsplash News
mael balland in4isaorequ unsplash
News

Wie wil sparen voor een deftig pensioen moet één vuistregel volgen: "Sommige mensen schrikken hiervan"

In België ligt het wettelijk pensioen relatief laag in vergelijking met veel andere Europese landen. Wie zijn huidige levensstandaard wil behouden na zijn loopbaan, zal dus zelf extra stappen moeten zetten. Volgens recente berekeningen van HR-dienstverlener Mercer is het nodig om tegen je pensioen liefst 85 keer je netto maandloon bij elkaar gespaard te hebben om zonder financiële zorgen te kunnen genieten van je oude dag.

Tweede en derde pijler

Het aanvullend pensioen via de werkgever (de zogenaamde tweede pijler) en het individuele pensioensparen (de derde pijler) zijn waardevolle bouwstenen, maar ze volstaan zelden. Mercer stelt vast dat het gecombineerde vermogen uit beide pijlers vaak maar de helft oplevert van wat nodig is. Bovendien blijken de rendementen van klassieke groepsverzekeringen en pensioenspaarformules doorgaans niet hoog genoeg om je koopkracht in de toekomst te garanderen. (lees verder onder de afbeelding)

Wie wil sparen voor een deftig pensioen moet één vuistregel volgen: "Sommige mensen schrikken hiervan"

Zelf actie ondernemen is essentieel

Wie enkel vertrouwt op de bestaande pensioenstructuren, dreigt op latere leeftijd met een tekort te zitten. Daarom is het belangrijk om ook zelf te sparen en te investeren. In België speelt vastgoed traditioneel een grote rol: een eigen woning wordt vaak beschouwd als een vorm van pensioenzekerheid. Maar ook andere investeringen kunnen bijdragen, zoals beleggen in vastgoed, aandelen of obligaties. Cruciaal daarbij is de kracht van samengestelde interest. Wie vroeg begint, kan met relatief kleine bedragen op lange termijn een aanzienlijk kapitaal opbouwen.

Vroeg beginnen loont

De sleutel tot financiële zekerheid ligt in een vroege start. Mercer rekende uit dat iemand die op 22-jarige leeftijd maandelijks €150 opzijzet aan een rendement van 2%, op pensioenleeftijd ongeveer €130.000 bij elkaar spaart. Hoe vroeger je begint, hoe groter het effect. Als richtlijn geldt: probeer 15% van je netto inkomen maandelijks opzij te zetten. Geld dat enkel op een klassieke spaarrekening staat, verliest door inflatie aan waarde. Alternatieve beleggingen met een hoger rendement zijn daarom vaak een betere keuze.

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties