Wil je geen corona-vaccin? Pech volgens Koen Geens: ‘we zullen verplichten het vaccin te nemen’

Geen uitzonderingen

Het is nog even wachten op een vaccin voor het coronavirus. In het allerbeste geval zien we er eentje in het najaar, maar realistisch gezien zullen we nog moeten wachten tot 2021. Wat nu als veel mensen het vaccin niet willen nemen. Koen Geens gaf antwoord.

Je zal een vaccin moeten nemen

Onze 62-jarige minister Koen Geens kreeg in een interview met De Zondag namelijk enkele vragen over een vaccin. Zo werd hem gevraagd of je een vaccin eigenlijk kan verplichten. Het antwoord was alvast duidelijk.

“Natuurlijk. We doen dat nu ook al. Voor polio bijvoorbeeld. Als dat nodig is, dan moeten we dat doen.”

En wat dan met mensen die er voor kiezen dat ze geen vaccin willen nemen, kan je hen ook verplichten? Volgens Geens zal dat moeten en zullen er geen uitzonderingen zijn voor het algemeen belang van de volksgezondheid.

“Dat is zo. En dat is voor een stuk ook een aanslag op de individuele vrijheid. Maar soms moet iets van die vrijheid opgeofferd worden voor het algemeen belang, in deze de volksgezondheid. We kunnen geen compromissen sluiten over de volksgezondheid. Dat staat voorop.”

We zullen dit overleven zonder kleerscheuren

Wat als het nu nog meer dan een jaar duurt voor er een vaccin op de markt komt, is dat geen ramp voor onze samenleving? Volgens sommige experts wel, maar minister Geens denkt daar dan weer anders over.
“Ik heb meegemaakt dat volwassenen kinderziektes kregen zoals kinkhoest, mazelen en bof. Dat had ook soms vreselijke gevolgen. Dat gevaar is weg dankzij vaccinaties. Maar ook zonder vaccin zal onze samenleving zich wapenen tegen dit virus.”

“Ik ben geen onheilsdenker. We gaan zonder al te veel kleerscheuren uit deze crisis komen. Elk menselijk leed is natuurlijk zwaar. Heel zwaar. Maar op lange termijn wordt dat anders bekeken. Na de terreurcrisis dachten ook velen dat we onze vrijheden voorgoed kwijt waren. Vandaag zegt niemand dat meer.”

Onze minister van Justitie ziet de toekomst dus rooskleurig in. Volgens hem zal de coronacrisis dus niet nog jaren nazinderen.

Bron: Knack

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments