schermopname 13 5 2025 101533 wwwyoutubecom 1 News
schermopname 13 5 2025 101533 wwwyoutubecom 1
News

Zeldzame beelden tonen dodelijkste plek op aarde: "Enkele minuten kunnen fataal zijn"

Diep onder Reactor 4 van de Tsjernobyl-kerncentrale bevindt zich een angstaanjagend overblijfsel van de ramp van 1986: de beruchte 'Olifantenpoot'. Deze massieve klomp, ontstaan uit gesmolten uranium, beton, zand, staal en andere materialen, is een van de meest radioactieve objecten ooit door mensen gemaakt. Bij ontdekking straalde het een dosis uit die binnen enkele minuten dodelijk was.

Zeldzame beelden

In 1996 waagde de Kazachse nucleaire inspecteur Artur Kornejev zich in de ondergrondse gangen van de centrale om de stralingsniveaus te meten. Gekleed in een hazmat-pak legde hij de 'Olifantenpoot' vast op film. De beelden tonen een spookachtige omgeving, bezaaid met spinnenwebben, roest en metalen structuren. Vanwege de extreme dichtheid van de massa moesten onderzoekers zelfs een Kalasjnikov gebruiken om monsters te verzamelen.

De gevaren blijven bestaan

Hoewel de stralingsintensiteit van de 'Olifantenpoot' in de loop der jaren is afgenomen, blijft het object gevaarlijk. Het materiaal, bekend als corium, is broos geworden en kan bij verstoring radioactief stof verspreiden. Bovendien blijft de locatie onderhevig aan risico's, zoals recente drone-aanvallen die schade aan de beschermende structuren hebben veroorzaakt.

De 'Olifantenpoot' symboliseert de verwoestende kracht van nucleaire rampen en de langdurige gevolgen ervan. Het blijft een waarschuwing voor de gevaren van kernenergie en het belang van strikte veiligheidsmaatregelen. Hieronder kun je de beelden bekijken:

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties