Zwitsers anti-migratie-referendum zorgt voor Europese stress

De Zwitsere bevolking heeft in een referendum voor een stop op EU-migratie gestemd én heeft daarmee diezelfde EU ontstemd.De meerderheid was nipt, maar een meerderheid is een meerderheid. Toch volgens de Zwitserse normen. De normen binnen de EU liggen op dat vlak een ietwat anders. Wanneer een volk van een land binnen de EU in […]

De Zwitsere bevolking heeft in een referendum voor een stop op EU-migratie gestemd én heeft daarmee diezelfde EU ontstemd.
De meerderheid was nipt, maar een meerderheid is een meerderheid. Toch volgens de Zwitserse normen. De normen binnen de EU liggen op dat vlak een ietwat anders. Wanneer een volk van een land binnen de EU in een bepaalde volksraadpleging iets stemt dat niet volgens het Europees plan is, wordt dat land wat onder druk gezet tot het van gedacht verandert. Vraag het maar aan de Ierse bevolking. Of aan de Tsjechische die hun plannen tot referendum dienden op te bergen nadat de Nederlanders ook al fout hadden gestemd.

Ook nu worden alle registers opengetrokken om de Zwitsers – die eigenlijk zelf niet tot de EU behoren – ter orde te roepen. Een Guy Verhofstadt laat zich op zo’n momenten ook wel gaan. Volgens hem brengen de Zwitsers hun economie in gevaar en daarmee hun hoge levensstandaard. Dat omdat Zwitserland 7 bilaterale verdragen met Europa heeft, waaronder dat van vrij verkeer van personen. Mochten zij deze uitslag in een wet omzetten, dan dreigt de EU met de ‘guillotien-clausule’ die alle verdragen opzegt. Guy vindt de toestand delicaat.

De indieners van het referendum, de UDC/SVP krijgen dan ook alle banvloeken naar hun hoofd geslingerd. Deze rechts-populistische partij is anti-EU en voor de vrijwaring van de soevereiniteit. Economisch is de partij echter liberaal. In de Raad van Europa hebben de Zwitserse partijen wel een vertegenwoordiging, dus ook de UDC/SVP. Zij vormen daar één fractie met de Alliantie van Liberalen en Democraten van Europa – ALDE. Dat is de liberale fractie van het Europees parlement met als fractieleider en kandidaat voorzitter voor de Europese Commissie… Guy Verhofstadt. (hvr)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments