Een miljardenbusiness: Waarom zijn die Funko Poppen voor volwassenen in godsnaam zo populair?

Heb jij er al stiekem eentje?

Niet iedereen zal een Funko Pop bezitten, maar wanneer je tegenwoordig een speelgoedwinkel, gameshop, geekshop of zelfs de Fnac of Media Markt binnenstapt, je kan niet om de simpele, maar immens populaire popjes heen.

Je zou het misschien aanvankelijk niet verwachten, maar deze hebbedingen zijn tegenwoordig al bijna een een miljardenbusiness. Maar hoe komt het nu in godsnaam dat simpele poppetjes met een veel te groot hoofd sinds enkele jaren massaal worden aangekocht door volwassenen? Wij zochten het uit.

De eerste poppetjes waren een flop

De eerste Funko Pops zoals we ze vandaag de dag kennen, werden uitgebracht in 2010. De eerste iconische poppetjes met hun kenmerkende schattige look waren Batman, Batgirl en Green Lantern. Je zou het misschien niet verwachten, maar deze lijn begon als een gigantische flop. Fans moesten aanvankelijk niets weten van het design en de verpakking.

Bij Funko bleven ze echter geloven in hun nieuwe productlijn en toen ze in de twee volgende jaren deals sloten om The Walking Dead, Game of Thrones en Marvel Funko poppen te maken, begon de bal dan toch echt te rollen. In 2012 hadden ze reeds een omzet van 20 miljoen euro. Niet slecht voor een product dat aanvankelijk dood werd verklaard.

Al snel bleek dat het vooral volwassenen waren die deze schattige versie van bekende personages kochten. Niet per se voor hun kinderen, maar voor zichzelf om ergens in de huiskamer of bureau tentoon te stellen. Bij Funko was de euro gevallen en ze hadden hun gouden koe gevonden.

Funko Poppen zijn simpel, maar een goudmijn

In de jaren die volgde kregen ze na enkele deals maar liefst 1.100 licenties in handen van verschillende tv-series, films, games, stripverhalen, sportatleten en nog zoveel meer. En daar bleek net hun sterkte te zitten. Het maakte niet uit van welk ‘universum’ het poppetje kwam. Of deze nu was gebaseerd op een echte sportman zoals Roger Federer of op een Disney-personage zoals Mickey Mouse.

De schattige en unieke look was voor elke Pop hetzelfde waardoor verzamelaars het fantastisch vinden om deze naast elkaar te zetten. Ze passen gewoon, zonder enige uitzondering, perfect bij elkaar. Alle ‘Pops’ zijn zeer herkenbaar waardoor winkels deze ook massaal begonnen te verkopen. Zelfs over de verpakking heeft het marketing team van Funko heel hard nagedacht om kopers te lokken. Tientallen miljoenen konden ondertussen daardoor niet weerstaan om toch minstens al 1 of meerdere Funko poppen te kopen.

Marketing gewijs hebben ze het dan ook bij Funko heel slim bekeken om hun poppen schattig, maar simpel te houden. Niet alleen omdat dit minder werk en zo uniek is, maar ook om de verkoopprijs flink te drukken. Zo zijn mensen sneller geneigd om er toch maar weer eentje extra te kopen ‘want z duur is het toch niet?’. Een tactiek die wonderbaarlijk goed werkt en mede daardoor is hun productlijn een megasucces. Hun concurrenten kiezen vaak voor meer gedetailleerde poppetjes, maar die zijn ook een stuk duurder waardoor de casual fan niet zo snel tot een aankoop overgaat.

In 2019 waren er al meer dan 8.300 verschillende personages gemaakt in Funko Pop-vorm. In datzelfde jaar werden er voor maar liefst 800 miljoen dollar aan poppetjes verkocht. Aangezien veel van de nieuwe personages vaak (bewust) een gelimiteerde stock hebben, blijft de rush elke keer weer gigantisch groot. En bij Funko zullen ze met heel wat grote films en series die in 2021 uitkomen zich weer flink in de handen wrijven.

Wat zijn nu de populairste Funko Poppen ooit?

Na een geschiedenisles zoals bovenstaande ben je natuurlijk ook nieuwsgierig welke poppen de kassa het meeste deden rinkelen. Wij sommen enkele op die nog beschikbaar zijn en nog steeds massaal gekocht worden.

Hier zie je een heel overzicht met honderden van de populairste Funko Poppen.

10. Harley Quinn – Birds of Prey (DC)

De Harley Quinn Funko Pop! en andere DC superhelden poppen kan je hier kopen en bekijken.

9. Groot Venomized – Marvel

De Groot Venomized Funko Pop! en andere Marvel poppen kan je hier kopen en bekijken.

8. Lurtz – Lord of the Rings

De Lurtz Funko Pop! en andere poppen van Lord of The Rings kan je hier kopen en bekijken.

7. Goku – Dragon Ball

De Goku Funko Pop! en andere poppen van Dragon Ball kan je hier kopen en bekijken.

6. Darth Vader – Star Wars

De Darth Vader Funko Pop! en andere Star Wars poppen kan je hier kopen en bekijken.

5. Pikachu – Pokémon

De Pikachu Funko Pop! en andere poppen van Pokémon kan je hier kopen en bekijken.

4. Jack Skellington – The Nightmare Before Christmas

Meer info/foto’s en de Jack Skellington Funko Pop! kan je hier kopen.

3. Notorious B.I.G. in jersey

Meer info/foto’s en de Notorious B.I.G. Funko Pop! kan je hier kopen.

2. Michael Jordan

Deze pop van de legendarische basketballer is ondertussen al zo schaars dat men op sommige plekken echt woekerprijzen vragen voor de laatste stuks.

Meer info/foto’s en de Michael Jordan Funko Pop! kan je hier kopen.

1. Baby Yoda – The Mandalorian

Is dit een Verrassing? Ons lijkt het alvast van niet. Het populaire personage uit The Mandalorian is er al een tijdje in een zowaar nog schattigere Funko-vorm en blijkbaar wil elke fan er eentje hebben.

Meer info/foto’s en The Child Funko Pop! kan je hier kopen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments