Het Grote Geheim van Marcel Vanthilt

De bekende presentator onthult een geheim over de tijd dat hij zijn dienstplicht moest vervullen… Voor zijn legerdienst moest de Antwerpse stadsvogel Vanthilt niet ver reizen: hij is afkomstig uit Leopoldburg en mocht daar dan ook zijn land dienen. Die periode was tot nu toe gehuld in mysterie maar nu onthult hij zijn geheim bij […]

De bekende presentator onthult een geheim over de tijd dat hij zijn dienstplicht moest vervullen…

Voor zijn legerdienst moest de Antwerpse stadsvogel Vanthilt niet ver reizen: hij is afkomstig uit Leopoldburg en mocht daar dan ook zijn land dienen. Die periode was tot nu toe gehuld in mysterie maar nu onthult hij zijn geheim bij onze drinkbroeders van Ché Magazine: hij is afgekeurd omwille van zelfmoordneigingen.

En als u nu compleet uit de lucht komt vallen: geen zorg, hij deed maar alsof. “Ik zag het indertijd helemaal niet zitten om naar het leger te gaan.” Zo heeft Marcel een tijd zijn dienstplicht kunnen uitstellen door naar de regisseursschool RITS te gaan, maar na 3 jaar was dat verhaal gedaan. “Het vierde jaar kregen mijn ouders een brief binnen dat ik nooit aanwezig was en toen wist ik het: ik moest binnen.”

De periode die daarop volgde was een harde ervaring voor Vanthilt. “Ik moest om zes uur opstaan om een uur later al geweren te kuisen met een blaffende sergeant naast me… Surreëel!” Zo heeft hij het elf maanden volgehouden, tot op een avond… “Ik werd zot. Na een zatte zondagavond keerde ik niet meer terug. Ik werd opgepakt voor desertie.”

Desertie was vòòr de afschaffing van de dienstplicht in 1994 nog een serieus probleem voor de gemiddelde dienstplichtige, maar Vanthilt vond een creatieve oplossing: “Ik deed alsof ik zwaar depressief was. Daarom werd ik naar een psychiater gestuurd die me twee weken naar het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek stuurde. Daar kwam ik terecht in de psychiatrische afdeling, tussen echte gekken.

Gelukkig duurde zijn tijd in het gesticht niet lang: “Na twee weken mocht ik beschikken, ik werd officieel afgekeurd. Wat wel grappig is: ik kwam op de laatste dag in het hospitaal Richard van de Belgische elektronica-band Front 242 tegen… We fluisterden in elkaars oor ‘We verraden elkaar niet’ en liepen door…”, schatert Vanthilt. (AN)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments