Hilde Van Mieghem: “Ik werd verkracht door een sterrenchef”

Donderdag deed Hilde Van Mieghem, de eerste Vlaamse die ooit Playboy sierde, een zeer openhartige bekentenis: ze werd verkracht. Haar belager was niet de eerste de beste.Gisteren was Hilde te gast bij Kobe Ilsen op Radio 1, in het praatprogramma ‘Touché’. Kobe stuurde het gesprek richting seksuele intimidatie, aangezien dit tegenwoordig hard in de media […]

Donderdag deed Hilde Van Mieghem, de eerste Vlaamse die ooit Playboy sierde, een zeer openhartige bekentenis: ze werd verkracht. Haar belager was niet de eerste de beste.

Gisteren was Hilde te gast bij Kobe Ilsen op Radio 1, in het praatprogramma ‘Touché’. Kobe stuurde het gesprek richting seksuele intimidatie, aangezien dit tegenwoordig hard in de media is met mannen als Polleke Pak en Jos Ghysen. Kobe vroeg of zij er ook ooit mee te maken kreeg.

“Meer dan eens”, zo klonk haar antwoord. “Ik was een schoon jong wijf, ik speelde ook nog eens goed en dan zijn er regisseurs en directeurs van het theater die daar op geilen, ja.”

Wat later kwam er nog veel meer bovendrijven, toen Kobe Ilsen haar vroeg of ze negatieve ervaringen heeft gehad met seks. “Amai, dat je dat hier zo gewoon vraagt. Aan die seksuele intimidatie waar ik het over had kon ik ontkomen, maar ik ben ook verkracht. Het is eruit nu, hier op de radio. Ik begin te bibberen omdat ik erover aan het babbelen ben. Er is niets gewelddadiger dan gepenetreerd te worden terwijl je dat niet wil, dat is schokkend om mee te maken.”

Het gebeurde in 1999, de dader was een ex- kok van voormalig president Chirac die toen een viersterrenrestaurant had. “Terwijl ik sliep kwam hij mijn hotelkamer binnen met een loper. Ik heb dus helemaal niets uitgelokt. Je wordt letterlijk bevlekt, en dat is heel hard om te aanvaarden.”

De dader was Jany Gleize, chef van hotel-restaurant ‘La Bonne Etappe’. Hij werd voor die feiten veroordeeld tot vijf jaar effectief. Belgische kranten schreven destijds, op vraag van Hilde’s agent, enkel dat het ‘om een Vlaamse actrice’ ging.

Gelukkig had de actrice ook nog leuke herinneringen te vertellen op de radio. Over haar avontuurtje met Raymond van het Groenewoud bijvoorbeeld. “Raymond heeft me eens uit eten gevraagd. En ik ben ook met hem op restaurant geweest. Maar er is nog veel meer gebeurd. Het was een spannende avond.” (SL)

Leave a Reply

Your email address will not be published.