“Politie wil druggebruikers op Tomorrowland aanpakken”

Worden er deze zomer ook onmiddellijke minnelijke schikkingen op Tomorrowland gebruikt om – naast de dealers – ook de druggebruikers aan te pakken? De vraag van de politiezone Rupel om ook de kopers op het festival aan te pakken, is gebaseerd op de ‘war on drugs’ in Antwerpen. “Een oorlog tegen overlast die resultaten boekt”, […]

Worden er deze zomer ook onmiddellijke minnelijke schikkingen op Tomorrowland gebruikt om – naast de dealers – ook de druggebruikers aan te pakken? De vraag van de politiezone Rupel om ook de kopers op het festival aan te pakken, is gebaseerd op de ‘war on drugs’ in Antwerpen. “Een oorlog tegen overlast die resultaten boekt”, zeggen Antwerps procureur des Konings Herman Dams en parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt.

In september vorig jaar startten het parket en de politie met het wegjagen van dealers en drugskopers in Antwerpen-Noord. Een nieuwe aanpak die genoegzaam de ‘war on drugs’ wordt genoemd. Ongeveer vier maanden later blijkt uit een eerste tussentijdse evaluatie dat die oorlog op kruissnelheid is. “Tot 8 januari zijn er in totaal 564 onmiddellijke schikkingen uitgeschreven”, zeggen Herman Dams en Paul Van Tigchelt. “Iets meer dan de helft werd onmiddellijk betaald: 75 euro voor softdrugs en 150 euro voor harddrugs. Dat toont aan dat veel druggebruikers die we hier betrappen, mensen zijn met een normaal inkomen.”

Begin januari sprak de rechtbank in Antwerpen voor het eerst zware geldboetes uit voor druggebruikers. De veroordeelden weigerden een onmiddellijke minnelijke schikking te betalen en kregen van de rechter een gepeperde rekening, respectievelijk 450 en 900 euro. Maar niet alle niet-betalers zullen voor de rechter moeten verschijnen. “Overlast, veiligheid en leefbaarheid zijn één zaak. Gezondheid en welzijn vergeten we ook niet. Mensen die afhankelijk zijn van drugs krijgen problemen met geld en huisvesting. Daarom worden ook al diegenen die niet betalen, niet automatisch gedagvaard voor de rechter. Van de niet-betalers werden er slechts 81 gedagvaard.”

Foto Jan Van der Perre SASKIA VAN NIEUWENHOVE ALEX KESTENS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments