Sp.a-kabouter steekt middenvinger uit naar N-VA

Misschien wel de meest opvallende aanwezigen op het N-VA-congres in Antwerpen, naast voorzitter Bart De Wever uiteraard, waren ongetwijfeld de knalgele kabouters die het V-teken vormen. Daarnaast waren de gele mannetjes ook een bron van hoon en spot op het internet. De sp.a deed daar alvast duchtig aan mee. Op de Twitteraccount van sp.a verscheen […]

Misschien wel de meest opvallende aanwezigen op het N-VA-congres in Antwerpen, naast voorzitter Bart De Wever uiteraard, waren ongetwijfeld de knalgele kabouters die het V-teken vormen. Daarnaast waren de gele mannetjes ook een bron van hoon en spot op het internet. De sp.a deed daar alvast duchtig aan mee.

Op de Twitteraccount van sp.a verscheen woensdag een foto van sp.a-voorzitter Bruno Tobback aan zijn bureau. Op zijn desk stond een kabouter, geen gele maar een rode. Een kabouter die geen V-teken maakt met zijn vingers, maar zijn middenvinger opsteekt. Een ludieke, maar niet mis te verstande boodschap aan het N-VA-adres. “Ons rode exemplaar is deze morgen komen aanwaaien. Hij beweert de kabouterbond tegen het confederalisme aan te voeren”, zo jende voorzitter Tobback.

In een reactie aan de website Newsmonkey haalt Tobback overigens uit naar het N-VA-congres van afgelopen weekend. “Ik heb het nog maar zelden gezien dat een ideologisch congres waar zo weinig inhoudelijk beslist wordt, zo veel aandacht krijgt. Iedere andere partij, en dus niet enkel sp.a, die iets soortgelijk ondernam de laatste jaren, krijgt nog niet één derde van de airplay op radio en televisie of in de kranten”, zegt Tobback.

Bedenker boos

Wie minder kon lachen met de door N-VA-geclaimde kabouters was kunstenaar Ottmar Hörl, de bedenker van de vredeskabouter. “Ik zou zelf nooit een exemplaar aan rechts-nationalisten verkopen”, reageert hij.

“We hadden al opgevangen dat er iets gaande was met onze kabouters”, reageerde Hörls echtgenote Cornelia Regner telefonisch van uit het Duitse Wertheim aan DS Avond.

“Dat onze kabouter door een rechts-nationalistische partij wordt gebruikt, dat hadden we nooit durven denken. Wij zouden nooit akkoord gaan met deze politieke recuperatie van ons beeldje.”

Het echtpaar voelt zich ook wat gerold. De beeldjes werden immers niet door de N-VA rechtstreeks gekocht, maar door het marketingbureau Brandhome. Dat had er niet bij verteld waar de kabouters zouden opduiken.

YL, JR

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments