Matthias Schoenaerts is de beste Europese acteur (video)

Op de derde editie van de Europees Filmfestival in het Franse Les Arcs (10-17 december) heeft Matthias Schoenaerts de prijs voor beste acteur gewonnen voor zijn rol in Michaël R. Roskams filmdebuut Rundskop. De prijs voor beste actrice ging naar Emma Levie voor haar vertolking in Christope Van Rompaeys Lena. Door de extreme weersomstandigheden diende de slotceremonie te worden ontkoppeld, en vond deze in twee op verschillende hoogtes gelegen zalen plaats. Dat meldt de VAF.

Het blijft onderscheidingen regenen, zowel nationaal als internationaal, voor Matthias Schoenaerts met zijn vertolking van Jacky Vanmarsenille in Rundskop. Volgend jaar zullen we Schoenaerts o.a. te zien krijgen in de langverwachte Amerikaanse remake van Loft, ‘The Loft’, en in Jacques Audiards ‘Rust and Bones’.

Voor de debuterende Emma Levie is de prijs in Les Arcs de eerste onderscheiding die ze voor haar vertolking van het hoofdpersonage in Lena in ontvangst mag nemen. Christophe Van Rompaeys tweede speelfilm ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Toronto International Film Festival. Alles draait rond Lena, een mollige 17-jarige, die tot haar verbazing een relatie krijgt met Daan. Verblind door de liefde, komt ze er te laat achter dat haar vriend onbetrouwbaar is.

Andere Vlaamse (co)producties die in Les Arcs buiten competitie werden vertoond, waren ‘Swooni’, het speelfilmdebuut van Kaat Beels, en Rosto’s ‘Het monster van Nix’ Op de Arc 1950 Coproduction Village, een financieringsplatform voor een select aantal nieuwe filmprojecten, werd ‘Deep in a Dream of You’ van Caroline Strubbe (Lost Personas Area) voorgesteld.

Voor wie Rundskop nog niet gezien heeft, hier de trailer van de film:

Maar Mattias kent ook nog andere dialecten dan het West-Vlaamse, hier een stukje uit Loft:

Voor wie het opgevallen is dat Schoenaerts in Rundskop wel een pak breder is dan in Loft, hier de uitleg hoe dat komt: een stukje achter de schermen van de opnames. (SL)

Leave a Reply

Your email address will not be published.