Het leven van een professionele gamer: hoe geweldig is dat eigenlijk en betaalt dat nu ook goed?

Goed verdiend

Bij VICE maken ze vaak boeiende en unieke reportages, deze keer heeft de Nederlandse tak Jord van Geldere (a.k.a. Ibiza) gevolgd. Hij verdient zijn boterham met professioneel gamen bij Team Liquid. Hoe gaat zijn leven er nu aan toe? Is het echt zo geweldig als je zou denken en wordt hij ook een beetje goed betaald?

Een fantastisch loon, zelfs als je niet bij de top zit

VICE volgde Jord in 2018 (nog ver voor alle corona-zorgen) toen hij 21 jaar was. Hij speelde toen de game PUBG volledig professioneel bij Team Liquid, één van de grootste game-organisaties op deze planeet. Sinds 2010 is het een professioneel bedrijf die actief zijn in meerdere games met 55 professionele spelers verdeeld over een 13tal teams.

De topspelers verdienen in de grootste games een slordige 1 miljoen euro per jaar. Jord zijn job is fulltime gamen, maar rijft nog niet het grote geld binnen zoals de toppers. Al heeft hij maandelijks nog steeds een veel steviger loon in vergelijking met de gemiddelde werkende mens.

Zo krijgt hij niet alleen een loon van Team Liquid, maar ook door zijn gaming sessies te streamen via Twitch stromen de centen binnen. Fans doneren blijkbaar heel wat geld als ze naar hem kijken. Alleen al met het geld van zijn Twitch-abonnees heeft hij een fulltime loon.

Daarbovenop komt naast zijn salaris van Team Liquid, ook nog eens prijzengeld van presteren in professionele toernooien. Jord speelt nog veel kleinere toernooien, maar ook daarmee kan hij na een goede toernooiweek makkelijk 5.000 euro per week mee verdienen. Het is duidelijk dat Jord zeker niet alleen maar boterhammen met choco moet eten.

Dagelijks gamen, gezond eten en naar de fitness

Indien je overigens denkt dat je als professioneel gamer enkel maar op je luie gat zit dan zou je nog best verrast kunnen worden. Zo moet de Nederlander elk week vijf keer met zijn teamgenoten naar de fitness waar ze begeleid worden door een personal trainer.

Overgewicht hebben, een slecht humeur of energietekort kan je als professionele gamer immers wel missen als de pest. Concentratie en mentale sterkte blijft naast reflexen en algemeen talent immers het belangrijkste in de wereld van eSports.

Voor het overige zit Jord bijna elke dag vooral te trainen met zijn team en zich voor te bereiden op het volgende grote toernooi. Vaak van ‘s middag tot in de late uurtjes. Anders reist hij de wereld rond om mee te doen aan grote gaming toernooien waar soms tientallen miljoenen mensen naar kijken. Jord vat het dan ook heel mooi samen:

“Als mensen, vooral mensen die niet veel weten van een computer, laat staan gamen en ze vragen wat doe je van werk en ik zeg ‘ik speel heel de dag spelletjes’. Dan denken ze dat je een nerd bent die eigenlijk heel de dag niets aan het doen is, maar dat is het nu duidelijk helemaal niet meer voor mij.”

Een jaar geleden maakte we ook reeds een artikel over wat de absolute topspelers per game verdienen, compleet hallucinante bedragen. Dit artikel kan je hier lezen.

De gehele, interessante documentaire waar je ziet hoe Jord meedoet aan een 100.000 dollar gaming toernooi kan je hieronder bekijken.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments