Must-Have: Wij speelden Resident Evil Village en het is één van de angstaanjagende games ooit

Eentje voor echte horror-fans

In 2017 verscheen Resident Evil 7: Biohazard (RE7), een game die terugging naar de roots van de franchise namelijk survival horror. Toen waren de verwachtingen niet hoog, maar de game werd een groot succes en is inmiddels de bestverkopende game uit de franchise. Nu zijn we vier jaar verder en het vervolg is hier, namelijk Resident Evil Village.

Het verhaal van Ethan Winters gaat verder

In de vorige Resident Evil speelde je als Ethan Winters die een ware nachtmerrie meemaakte in het horrorhuis van de Baker-familie. Ethan wist na de meest gruwelijke gebeurtenissen, te overleven samen met zijn vriendin Mia. Resident Evil Village speelt zich een aantal jaren na die gebeurtenissen af. Ethan en Mia zijn inmiddels getrouwd, hebben een baby gekregen genaamd Rose en wonen niet meer in Amerika, maar in Europa.

Het verhaal begint met een avondje in het huis van de Winters. Mia is aan het koken en vader Ethan zorgt voor de Baby. Nadat Ethan, Rose naar bed heeft gebracht is het tijd voor avondeten. Ethan en Mia zitten aan tafel en ineens gaat het flink mis. Soldaten vallen het huis binnen, en daar verschijnt ineens Chris Redfield, de held uit eerdere Resident Evil-games. Chris schiet zonder pardon meerdere keren op Mia. Een soldaat heeft inmiddels Baby Rose in handen en neemt haar weg, Ethan snapt er niks van en probeert uit woede Rose uit de handen van de soldaat te krijgen. Dat gaat fout en Ethan raakt bewusteloos.

Wat vanaf het eerste minuut duidelijk wordt, is dat Ethan Winters veel meer een persoonlijkheid heeft. Je ziet Ethan’s gezicht niet, maar reacties op gebeurtenissen en de dialogen zorgen ervoor dat je meer voelt voor hem. In RE7 was Ethan niets meer dan een avatar voor de speler, in deze game is Ethan echt een hoofdpersoon net als Leon, Jill of Chris uit voorgaande games.

De Village

Jij ontwaakt in The Village, het dorp waar deze game zich afspeelt. Al snel blijkt dat dit geen normale plek is. Het is een spookdorpje geworden waar vrijwel geen normaal persoon meer te bekennen is. Ethan moet hier zijn dochter zien te redden.

Dat is geen eenvoudig klusje, want The Village bevat heel veel gevaren. Zo zijn er veel meer soorten vijanden dan in RE7. Er zijn weerwolven die niet traag zijn zoals de bekende zombies. Deze zijn er ook in verschillende soorten en maten, waarbij de leider, gigantisch is en beschikt over een enorme hamer. Verder zijn er zombies die je willen bijten, zombies met een wapen, vliegende wezens, en enkele vijanden die nooit zijn getoond in trailers. Resident Evil Village is dan ook een gigantische game.

Meerdere soorten horror-ervaringen

Om zijn dochter Rose te redden, moet Ethan de gevreesde Mother Miranda stoppen. Iedereen in het dorpje ziet Mother Miranda als een godin. Om bij Miranda te komen, moet Ethan eerst afrekenen met ‘de kinderen van Miranda’, en dat zijn hele memorabele karakters. Resident Evil Village voelt aan als een game die het beste uit eerdere Resident Evil-games combineert. Dit zorgt voor de juiste afwisseling waardoor de game nooit verveelt of eentonig aanvoelt. Je maakt als het ware per gebied een unieke horror-ervaringen mee.

Ook iets angstaanjagend en memorabel is het kasteel van The Village, het huis van Lady Dimitrescu, een vrouw die 4 meter lang en een vampier is. Zij kan haar nagels letterlijk gebruiken als de Wolverine. Maar zij is niet het enige wat je moet vrezen in het kasteel, want haar drie dochters zijn heksen- die gebruik maken van insecten. Zij willen zoveel mogelijk spelen met hun prooi.

Andere gebieden in The Village hebben dan weer totaal andere horror-vibes. Er zijn heel wat spannende momenten in donkere omgevingen, waar jij op het puntje van je stoel zit, want op iedere moment kan je de schrik van je leven krijgen. Op een andere locatie krijg je weer iets totaal anders, namelijk psychologische horror, waar je niet direct weet wat echt en nep is. Eén van de meest angstaanjagende stukken ooit in een game.

Hele coole baasgevechten

De combat van Resident Evil Village voelt als een extensie van RE7. Wapens voelen goed aan en er is genoeg variatie. Bij het raak schieten, is er veel impact. Er zijn een heleboel wapens die je kan krijgen waaronder enkele die je alleen krijgt als je optionele dingen doet in The Village. Zo zijn er shotguns, handguns en speciale wapens die je later in de game tegenkomt. Daarnaast heb je de gebruikelijke handmes die je kan gebruiken voor melee-aanvallen en het breken van dozen.

Resident Evil Village heeft trouwens ook enkele heel fantastische baasgevechten. Sterker nog, deze game bevat er heel veel omdat er ook enkele optioneel zijn. Alle deze gevechten zijn behoorlijk spannend en uniek, bij enkele moet je dan weer strategisch te werk gaan bijvoorbeeld een zwakke plek raken.

Conclusie: een must-have voor elke horror-fan

Resident Evil Village is een fantastische game geworden. Dit spel pakt alles wat de franchise goed heeft gedaan in de afgelopen 25 jaar en brengt het samen in één waanzinnige game. Op sommige momenten krijg je het gevoel van grootschaligheid van RE4, op andere momenten een angstwekkend gevoel van RE7 of RE2. Onze nog meer uitgebreide review inclusief score zie je hier trouwens.

Dit is een horror-avontuur dat nooit verveelt want iedere locatie heeft een eigen horror-vibe. Het verhaal blijft van begin tot eind ook interessant en spannend, er zijn veel daarnaast soorten vijanden, veel wapens, locaties en de baasgevechten zijn ontzettend memorabel. Kortom, als je ook maar iets hebt met Resident Evil of horror-games, dan is dit een absolute must-have!

Je kan de Day 1 Edition van Resident Evil: Village hier trouwens kopen

Indien je de game nu al vooruitbestelt bij Bol.com dan krijg je hem niet enkel op vrijdag in je brievenbus, maar krijg je ook nog allemaal gratis extra’s zoals:

  • Extra set gratis handgun en shotgun ammo
  • Een gratis health pack
  • Een uniek pistool die je kreeg aan het einde van de vorige Resident Evil (dit wapen is uniek, krijg je niet in de game tenzij je een pre-order hebt geplaatst)
  • Mr. Raccoon cosmetics voor je wapens

Je hebt daarnaast ook nog een waanzinnige collector’s edition, maar deze is enkel voor de die-hard fans.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments