Review: Battlefield 2042 – De beste shooter van het jaar?

Maakt deze shooter de verwachtingen waar?

De volledige eindscore en de plus en minpunten van Battlefield 2042 kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Na Battlefield V in 2018 hebben we drie jaar moeten wachten op de volgende game in de franchise. Battlefield 2042 is de eerste game in de serie op de next-gen consoles en beloofde veel meer actie dan ooit. In deze review lees je of Battlefield 2042 de moeite waard is.

Conquest en Breakthrough

Er zijn vier verschillende modi in Battlefield 2042: Conquest, Breakthrough Hazard Zone en Portal. Alle vier de modi zijn multiplayer ervaringen. Battlefield 2042 bevat dus geen singleplayer-modus zoals we in de laatste game zagen. EA heeft met Battlefield 2042 gekozen om volledig te focussen op de multiplayer.

Battlefield 2042 speelt zich af in de nabije toekomst. Spelers hebben allerlei moderne wapens en gadgets tot hun beschikking om vijanden te doden. Battlefield 2042 verlaat het systeem van traditionele soldaten en introduceert specialists. Dit zijn karakters met elk eigen specifieke tools en gadgets. Zo heeft één specialist een grappling hook en kan een andere specialist teammates weer tot leven brengen. Andere tools zoals de repair tool kunnen door alle specialists worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het vaak onduidelijk is wie welke rol vervult in een team. 

De meest vertrouwde modus van fans van de serie is weer terug namelijk conquest. Op de next-gen consoles is deze modus grootschaliger dan ooit met 128 spelers in één map.  Het aantal op de oudere consoles is 64 spelers zoals we gewend zijn van voorgaande games. Conquest draait om het veroveren van bepaalde gebieden op een map, waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen. Het schieten in Battlefield 2042 voelt goed aan en het aanbod aan wapens is divers.

Uiteraard bevat Battlefield 2042 allerlei voertuigen om de oorlog aan te gaan. Zo zijn er vliegtuigen, helicopters, auto’s, tanks en de hovercraft. De voertuigen om je snel te verplaatsen zijn van groot belang, aangezien de maps in Battlefield 2042 gigantisch zijn. Als je de game op de voet speelt, dan kom je vaak minuten lang geen enkele vijand tegen. Dit geldt ondanks het groot aantal spelers die er zijn. De maps van Battlefield 2042 bevatten ook enorme open gebieden. Je kan vaak van alle kanten beschoten worden door een sniper die bijna onmogelijk is om te zien. Qua maps kunnen we dan ook zeggen dat Battlefield 2042 tegenvalt.

Zoals in elke Battlefield game kun je ook in Battlefield 2042 vaak muren of gebouwen kapot schieten. Verder bevatten de maps extreme weerseffecten zoals zandstormen en tornado’s die alles in hun omgeving kunnen verwoesten. Op release bevat Battlefield 2042 slechts zeven maps, maar gezien de grootte van elk van deze was dit voor ons geen probleem.

Bij Breakthrough nemen twee teams het tegen elkaar op. Er is een aanvallende team die moet proberen om gebieden te veroveren van het verdedigende team. Wanneer het aanvallende team een gebied verovert, worden de verdedigers teruggedrongen tot het tweede gebied. Aanvallers moeten echter tactisch te werk gaan, aangezien zij maar een kleine hoeveelheid tickets hebben. Wij hadden meer plezier bij Breakthrough dan Conquest, aangezien er continu actie was.

Unieke ervaringen in Hazard Zone en Portal

Een compleet nieuwe modus van Battlefield 2042 is Hazard Zone. Hier draait het niet om het doden van andere spelers, maar verzamelen van data drives door het doden van AI. Spelers moeten door middel van een scanner data drives verzamelen en daarmee proberen te ontsnappen. Andere teams kunnen deze drives echter ook verzamelen, waardoor twee teams het tegen elkaar kunnen opnemen. Op papier lijkt dit een leuke modus, maar werd na korte tijd toch behoorlijk saai. Er zijn slechts 32 spelers op een gigantische map en je moet vaak lang wachten om te ontsnappen met de data drives. De modus voelt daardoor erg traag en saai aan. Een ander probleem is dat de modus samenwerken vereist, maar er is op dit moment nog geen voice chat in de game.

Portal is de laatste modus van Battlefield 2042 en misschien wel het beste aspect van de game. Deze modus laat je maps van voorgaande games spelen in de engine van Battlefield 2042. Er zijn maps van Battlefield 1942, Battlefield 3 en Bad Company 2 aanwezig. Verder heb je de wapens en traditionele soldaten van die games. Spelers kunnen hun eigen ervaringen creëren op elk van de maps door het maken van custom servers. Zo kunnen spelers elementen van alle games combineren om zo een unieke ervaring te creëren.

Graphics en technische aspecten

Grafisch gezien ziet Battlefield 2042 er behoorlijk goed uit, vooral op next-gen consoles en de PC. De game bevat indrukwekkende open gebieden met diverse omgevingen. Vooral de tornado’s zien er zeer goed uit met overal complete chaos en verwoesting.

Battlefield 2042 bevat op dit moment een groot aantal technische problemen. Er is een groot aantal visuele bugs en glitches. Verder zijn er problemen die een directe invloed hebben op de gameplay. Zo hadden wij vaak dat wij doodgingen en op geen enkele manier weer verder konden met spelen. Andere spelers konden ons ook niet weer terug tot leven brengen. Verder hadden wij vaak dat wij onze loadouts niet konden zien.

Op dit moment zijn er ook een reeks aan aspecten die wij missen in de game. Zo is er geen scoreboard om te zien hoeveel kills en deaths anderen in een potje hebben. Het is dus onmogelijk om jezelf te vergelijken met andere spelers. Een ander probleem is dat er geen indicatie dat er een medic in je buurt is. Vaak ben je daardoor onnodig aan het wachten op een revive die er nooit aan zal komen. Verder is het moeilijk om te zien wie een teamgenoot of vijand is, aangezien beide teams dezelfde specialists hebben.

Conclusie

Battlefield 2042 bevat een aanzienlijke hoeveelheid content en de gameplay voelt goed aan. De oorlog is grootschaliger dan ooit met 128 spelers en allerlei voertuigen, wapens en gadgets. Vooral Portal is een zeer vermakelijke modus geworden. De game mist echter een groot aantal features en heeft diverse technische problemen, waardoor het op dit moment moeilijk aan te raden is.

Je kan Battlefield 2042 hier kopen.