Review: Cyberpunk 2077 – Zelfs met alle fouten blijft het een fenomenale game

Verre van perfect, maar toch verdomd leuk

De volledige eindscore en de plus en minpunten van Cyberpunk 2077 kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

De game waar het meeste in 2020 over gesproken is, zal zonder enige twijfel Cyberpunk 2077 zijn. De hype was enorm en bijna ongezien. Enkel The Last of Us: Part II kwam in de beurt voor PlayStation gamers. Wij speelden Cyberpunk nu tientallen uren en we hebben wel wat te zeggen over de game.

Cyberpunk 2077 verwijderd uit de PlayStation Store, maar is de game ook slecht?

Vandaag kwam het nieuws zelfs naar buiten dat Sony Cyberpunk 2077 uit de PlayStation Store heeft gehaald en dat alle gamers die niet tevreden zijn over hun aankoop, ook daadwerkelijk hun geld kunnen terug krijgen. Ongezien en nog nooit gebeurd, maar dan moet Cyberpunk 2077 momenteel toch echt een gigantische ‘kutgame’ zijn, toch?

Ongezien: Cyberpunk 2077 is verwijderd uit PlayStation Store en Sony geeft elke gamer zijn geld terug

Wij zullen alvast met de deur in huis vallen en zeggen dat wij eigenlijk wel ontzettend genoten hebben van Cyberpunk 2077 op console. Dat is blijkbaar plots gek om te zeggen als gaming site want op 3 van de 4 websites waar je kijkt, wordt de console-versie van Cyberpunk volledig gefileerd. Terecht op heel veel vlakken, maar al het goede wordt al snel over het hoofd gezien.

In deze futuristische game speel je het personage V en kan je volledig zelf je personage creëeren en kiezen of je een man of vrouw bent. Niet dat je uiterlijk zoveel uitmaakt want bijna de volledige game speel je in first person view. Enkel tijdens een auto of motoritje kan je kiezen om in third person te spelen.

Daarbij komen we onmiddellijk al bij het sterkste punt van de game: het verhaal en de dialogen. Zonder eigenlijk iets teveel van dit verhaal te willen onthullen, kunnen we wel zeggen dat het boeiend en meeslepend is van het begin tot het einde. In een futuristische stad in het jaar 2077 is er duidelijk heel wat te beleven en het is ook gewoon een zeer interessante locatie om bijzondere figuren te ontmoeten en te zien hoe mensen met elkaar omgaan in een toekomst die niet echt rooskleurig is.

Het verhaal wordt ook volledig verteld in first person. Verwacht je dus helaas niet aan prachtige filmpjes zoals bijvoorbeeld in The Last of Us: Part II, maar de immersie is op deze manier wel groot. Er zijn overigens ook gigantisch veel dialogen dat zelfs voor een klein deel van deze gesprekken en de knettergekke situaties in de game filmpjes maken een onmogelijk hazurenstukje had geweest.

Leuk is dat je tijdens dialogen zelf constant meerdere antwoord mogelijkheden krijgt. In veel gevallen (zeker niet altijd) zorgt dat er ook voor dat jij beslist in welke richting gesprekken uitgaan en wat er daarna nog allemaal zal gebeuren. Zo kan je een goede relatie met bepaalde personages opbouwen dat zelfs kan eindigen met geweldige seks of je kan net gehaat worden door dit personage vanwege je antwoorden.

Night City, een boeiende en interessante stad

De stad zelf en de open wereld van Cyberpunk 2077 is behoorlijk fascinerend. Alles speelt zich af, je raad het al, in het jaar 2077, dat is de verre toekomst, maar ook niet zo ver dat alles compleet anders is dan nu bij ons in het jaar 2020. Het grootste verschil is ongetwijfeld dat de meeste mensen in deze dystopische wereld cyber-verbeteringen hebben laten doen en dus vol zitten met metaal en draadjes. Bij de ene al wat extremer dan bij de andere.

Er zijn gigantisch veel quests te doen in de stad, waarvan het grootste deel overigens zeer goed is uitgewerkt. Zo blijven de zijmissies heel gevarieerd en daardoor ook daadwerkelijk de moeite om te blijven doen. In veel gevallen zijn side-quests zelfs net zo interessant als het hoofdverhaal. Petje af op dat gebied voor CD Projekt Red want dat was iets waar ze ook al bij The Witcher III zeer veel aandacht aan hadden besteed.

De stad zelf had voor ons wel iets meer interactief mogen zijn. Zo zijn er gigantisch veel gesloten deuren (wat natuurlijk niet zo gek is voor een game zoals dit), maar er zijn vaak heel leuke winkeltjes, oude arcade consoles en nog tientallen andere dingen waarbij we vaak dachten: ‘het had toch echt leuk geweest als dit interactief was’. Het is natuurlijk te begrijpen dat dit allemaal niet kan voor een game van deze grootte, maar het zet toch de voetjes op de grond dat Cyberpunk 2077 nu ook nog niet een revolutionaire open wereld is zoals je die nog nooit zag.

De gameplay zelf is in het begin vooral schieten. Aangezien het hier uiteindelijk nog altijd om een RPG gaat en geen first person shooter, hebben bepaalde vijanden wel behoorlijk wat kogels nodig om neer te gaan. Een wel geplaatste headshot is niet per se ook daadwerkelijk een kill. Verwacht niet een perfecte shooter gameplay zoals Call of Duty, maar het is wel meer dan goed genoeg uitgewerkt waardoor het nooit verveelt.

Na verloop van tijd krijg je overigens tal van extra ‘cyber’-mogelijkheden om je manier van vijanden aan te vallen. Je krijgt hier tal van opties in en je kan zelf volledig kiezen welke kant je opgaat om gevechten aan te pakken. Zo kan je niet alleen camera’s, maar ook vijanden hacken. Indien je er ook echt heel gedreven in wordt, is het zelfs mogelijk om veel vijanden allemaal van afstand uit te schakelen. Variatie in wapens zijn er overigens ook meer dan genoeg. Bijna alles wat je vindt, kan je ook daadwerkelijk als wapen gebruiken. Ja zelfs een zwaard of een dildo.

Bugs, crashes en glitches

Zoals je merkt zijn we tot nu behoorlijk lyrisch en we kunnen eigenlijk nog wel een tijdje verder gaan, maar nee Cyberpunk 2077 is helaas verre van perfect. Zo zijn er inderdaad nog veel te veel bugs aanwezig. En hoewel het er vaak wat belachelijk uitziet als een vijand of een willekeurige voetganger vast in de grond zit of plots in een muur verdwijnt, waren foutjes zoals deze voor ons niet zo extreem vervelend dat het onze hele ervaring verpestte.

Waar we ons wel nog vaak aan ergerde, zijn de vele crashes. Elke twee uur hadden we minstens wel één crash en vaak zelfs nog meer. Gelukkig wordt er vaak automatisch gesaved in de game dus we hebben nooit meer dan enkele minuten moeten herspelen. Het valt echter niet te ontkennen dat we vaak wel eens flink hebben gezucht toen de game weer afsloot.

Grafisch ziet de game er op onze PlayStation 5 ‘ok’ uit. Duidelijk geen grafisch spektakel zoals bij de PC-versie en ook niet op het niveau van de mooiste PS4-games zoals een The Last of Us of God of War, maar laten we ook niet te negatief zijn want het is zeker ook niet slecht. Wat het mist in graphics, maakt het goed met verhaal, open wereld en dialogen. Indien je echter een grafisch pareltje zoekt dan moet je Cyberpunk niet op console kopen.

Conclusie

Ondanks de gigantische kritiek, de vele bugs, glitches en vervelende crashes hebben wij toch al tientallen uren volop genoten van onze tijd in de futuristische stad ‘Night City’. De wereld van Cyberpunk 2077 zijn net zoals de mensen die daar in leven ontzettend boeiend en het verhaal was voor ons verdomd interessant.

Zonder de vele bugs en foutjes zou de hele wereld deze Cyberpunk 2077 benoemen als een pareltje. Het is echter momenteel een kwestie van ‘hoe vervelend vind jij deze fouten?’ Wij hebben regelmatig gezucht, maar konden er nog best mee leven en hebben daarom dan ook van onze tijd genoten. Indien jij iemand bent die onmiddellijk perfectie verwacht, heb dan nog 1 of 2 maanden geduld en na enkele patches zal ook jij gegarandeerd genieten van deze Cyberpunk 2077. Zonder de negatieve punten (die ook echt weg gewerkt kunnen worden) is het gewoon één van de beste games in jaren.

Je kan Cyberpunk 2077 hier kopen, nu nog met heel wat gratis extra’s.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments