Review EPOS B20 streamingmicrofoon – Gebruikersvriendelijke microfoon voor streamers en content creators

Een top microfoon

Wij hebben van het premium gaming audio-merk EPOS, iets heel speciaals ontvangen, namelijk hun allereerste gaming microfoon de EPOS B20. De vraag naar microfoons is de laatste jaren flink toegenomen omdat content creators maar ook gamers zo helder mogelijk verstaanbaar willen zijn. In deze review kijken we of de EPOS B20 een streamingmicrofoon is die de moeite waard is.

Wat zit er in het doosje?

EPOS maakte bij ons altijd al een goede eerste indruk wat betreft een premium gevoel tijdens het unboxen. Dat is hier ook niet anders. Het doosje gaat op een aparte manier open. Vervolgens zie je dat de Microfoon met het EPOS-logo centraal staat. Binnen het doosje is er gebruikgemaakt van zachte materialen zodat de microfoon geen schade kan oplopen.

Verder is er in het doosje een standaard, een lange USB-C-kabel, een grote stevige schroef en de nodige handleidingen. De unboxing geeft meteen een premium gevoel en laat zien dat EPOS ook de tijd en moeite neemt bij het goed verpakken van hun producten.

Strak design

Bij een microfoon denken wij altijd een grote producten die je het liefst uit het zicht van je kijkers wil plaatsen, omdat het te groot of lelijk is. De EPOS B20 is een hele mooie microfoon die niet waanzinnig groot is. Het geheel is niet groter dan een flesje cola.

De microfoon is gemaakt van aluminium, waardoor het heel premium en stevig aanvoelt. Dit is een microfoon waarmee je juist wil showen op stream door het op je bureau te zetten met de bijgeleverde stand. Het aluminium heeft de kleur matgrijs. De knoppen en schakelaars, hebben een iets donkergrijzere kleur. De EPOS B20 is vooralsnog alleen verkrijgbaar in de kleur matgrijs. Het is per direct beschikbaar bij verschillende retailers in Nederland en België en heeft een prijskaartje van €199.

Aan de voorkant is de audiogain en een schakelaar waarmee je de audiostand kan bepalen. Onderin is er een USB-C-poortje voor power en een 3.5mm-koptelefoonaansluiting. Verder is er op de achterkant een microfoon-knop om te muten en een volume-wheel. Dat is alles en meer heb je ook niet echt nodig. EPOS heeft gekozen om het product simpel, mooi en heel toegankelijk te maken.

EPOS software

Die toegankelijkheid is ook van toepassing bij de officiële EPOS-applicatie. Dit is dezelfde software die je gebruikt voor EPOS headsets, dus je hoeft geen aparte applicatie te downloaden voor deze microfoon. Plug and play met de bijgeleverde USB-C-kabel en de software herkent meteen de microfoon. Vervolgens kijkt de applicatie of er een update beschikbaar is en daarna kan de gebruiker aan de slag. Bij veel andere microfoons is het werkend krijgen van de microfoon en het koppelen, niet zo simpel. Bij de EPOS B20 is het een kwestie van software installeren en de USB-C-kabel aansluiten.

In de software krijgt de gebruiker toegang een aantal functies zoals het real time aanpassen van je stem. Zo kan de software je stem bijvoorbeeld net wat warmer maken. Ook kan je hier je stem testen zodat je weet dat alles goed klinkt voordat je content gaat maken.

Er zijn verder geavanceerde functies beschikbaar voor de gebruiker. Zo zijn er speciale filters toepasbaar, zijn er opties voor noice cancelation en kan je kiezen uit verschillende tonen. De gebruiker krijgt dus een grote hoeveelheid aan opties om kleine details te kunnen aanpassen.

Audiokwaliteit top

Het belangrijkste van een microfoon blijft natuurlijk de audiokwaliteit. Hoe helder neemt deze microfoon je stem op? De EPOS B20 stelt niet teleur. De stem van de gebruiker wordt kristalhelder opgenomen, waardoor het ideaal is voor content creators, podcast makers, gamers die veel online communiceren maar ook voice-actors die op afstand werken. De EPOS B20 is zo helder dat je hiermee uitstekend voice-lines kan opnemen en deze kan opsturen naar game-ontwikkelaars.  

De EPOS B20 neemt audio op een resolutie van 24-bits, wat 16 miljoen verschillende waardes zijn. De meeste microfoons gebruiken 16-bits, wat maar 65.000 verschillende waardes zijn. De EPOS B20 kan dus 256 keer meer gedetailleerde, precieze en dynamische audio opnemen.

De microfoon werkt overigens ook op afstand goed. Je hoeft het niet heel dichtbij te hebben voor goede communicatie, wat goed is voor mensen die zo clean mogelijk willen zijn tijdens het streamen. Ook is het geschikt voor groepsgesprekken. Omdat de microfoon van afstand goed audio kan opnemen, kan je het bijvoorbeeld aan een tafel gebruiken met meerdere mensen tegelijk.

Bijgeleverde onderdelen

De EPOS B20-streamingmicrofoon komt met een lange USB-C-kabel. Gelukkig is EPOS helemaal overgestapt naar USB-C en wordt er niet meer gebruikgemaakt van Micro-USB. Daarmee is de EPOS B20 een geschikt product voor moderne apparaten. EPOS zegt dat de B20 werkt met de PC, PlayStation 4 en PlayStation 5. Laatstgenoemde gaat komen maar daarvoor moet EPOS nog een firmware update voor uitbrengen.

Verder is er een bijgeleverde standaard waar je de B20-microfoon op kan aansluiten met één grote schroef. Ook deze krijg je bijgeleverd en is stevig gemaakt zodat het niet gaat zorgen voor wiebeling. De standaard zelf is simpel gehouden maar oogt heel mooi wanneer de B20-microfoon is aangesloten. De arm is draaibaar waardoor je de positie van de microfoon kan wijzigen. Een nadeel is wel dat de standaard een beetje klein is. Bij ons is dit geen probleem want we zitten heel dichtbij de microfoon als deze op ons bureau staat. Maar we kunnen ons voorstellen dat bij sommige mensen de microfoon te laag kan staan.

Een voordeel van de B20 is dat het makkelijk aan te sluiten is aan een standaard boom. Zo hoef je niet de bijgeleverde standaard te gebruiken en kan je bijvoorbeeld een standaard gebruiken die van boven je monitor en uit het zicht van je camera staat.

Conclusie

De EPOS B20-streamingmicrofoon heeft bij ons veel indruk gemaakt. Het ziet er heel mooi uit, is niet heel groot en werkt uitstekend via één plug and play USB-C-kabel. De EPOS B20 is één van de meest toegankelijke microfoons beschikbaar. Ook de officiële software van EPOS is zeer toegankelijk met veel aanpassingsmogelijkheden. Als jij je audio-ervaring als online gamer, streamer, content creator of voice actor, naar een hoger niveau wil tillen, dan ben je bij de EPOS B20-streamingmicrofoon bij het juiste adres.

Leave a Reply

Your email address will not be published.