Review: EPOS GTW 270 Hybrid – De draadloze oordopjes voor gamers

Fantastische oordopjes

Gaming headsets zijn er in verschillende maten en prijzen. Het merk EPOS trapt het jaar 2021 af met een unieke audio oplossing voor gamers, namelijk de EPOS GTW 270 Hybrid. Dit is geen traditionele gaming headset, maar wireless oordopjes die gemaakt zijn voor gamers. Deze oordopjes werken op de PC, PS4, Nintendo Switch en Android. Is de EPOS GTW 270 Hybrid de moeite waard?

Wat zit er in de doos?

Wanneer je de doos voor het eerst opent, krijg je direct een goede eerste indruk. Alles voelt premium aan, en alle inhoud is zorgvuldig verpakt met aandacht voor details. Centraal in het doosje is de draagbare laadhoes te vinden. Daarin zitten de wireless oordopjes. Verder zit er in het doosje een USB-C-dongle, een USB-C-oplaadkabel en een USB-C naar USB-A-conversiekabel.

EPOS brengt twee versies van de EPOS GTW 270 Hybrid op de markt. De oortjes inclusief USB-C-dongle krijgt een prijskaartje van €199. De versie zonder dongle kost €169. Wat de dongle precies doet lees je verder in deze review.

Technische specificaties

De EPOS GTW 270 Hybrid zijn draadloze oordopjes die beschikken over eigen miniatuur audio-drivers die zorgen voor helder geluid. De oortjes hebben een batterijduur van 5 uur. De oplaadhoes zorgt voor extra 20 uur aan batterijduur. Verder maakt de EPOS GTW 270 Hybrid gebruik van standaard Bluetooth 5.1 voor transmissie via duaal kanaal; speaker en microfoon.

De oordopjes zijn IPX 5 waterbestendig, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat tijdens het hardlopen, zweet of regendruppels kunnen zorgen voor schade. Als laatste wordt er gebruik gemaakt van de aptX Low Latency codec. Hiermee kan je audio op hoge kwaliteit afspelen en wordt vertraging tussen de bron en je oordopjes zo minimaal mogelijk gehouden.

Strak design

Zoals het pakket premium aanvoelde, is dat ook het geval met de wireless oordopjes. De oortjes hebben een mat zwarte afwerking waarbij het EPOS-logo is te vinden op een ‘gunmetal silver’ plaatje. Ditzelfde materiaal is ook gebruikt voor de laadhoes waardoor het strak oogt en stevig aanvoelt. Beide oortjes hebben een kleine LED-indicator. De lichtjes blijven gelukkig niet de hele tijd aanstaan. Bij de EPOS GTW 270 Hybrid gaan de lampjes alleen eventjes branden om aan te geven dat er verbonden wordt of dat er wordt opgeladen. Aan de binnenkant zijn de oplaadpunten te vinden die ook voorzien zijn van een cool design.

EPOS levert drie soorten eartips namelijk Small, Medium en Large. Voor ons werkte Large het beste. De eartips zijn voorzien van een uniek plat design in plaats van standaard ronde punten. De EPOS GTW 270 Hybrid is gemaakt voor gamers maar omdat het niet overdreven gaming oogt, kan je het overal gerust gebruiken. Luister overdag bijvoorbeeld muziek in de trein, en gebruik het in de avond voor een intense game-sessie op je console.

De oplaadhoes is ook goed uitgewerkt en is lekker klein zodat je het makkelijk overal kan meenemen. Het klepje van de laadhoes voelt stevig aan. Het geeft een goede klik bij het afsluiten en er is geen wiebeling. Aan de voorzijde zijn er 5 kleine lampjes. Deze geven aan hoeveel batterijcapaciteit over is. Aan de onderkant is er een knop te vinden. Deze gebruik je om een nieuw apparaat te verbinden. Als laatste is er aan de achterkant een USB-C-aansluiting waarmee je de batterij kan opladen.

Zeer comfortabel

EPOS zegt een database van 800.000 oorscans te hebben gebruikt voor de perfecte pasvorm van de EPOS GTW 270 Hybrid. Na tientallen uren de EPOS GTW 270 Hybrid gebruikt te hebben, kunnen we met genoegen zeggen dat ze zeer comfortabel zijn. Wij hebben veel draadloze oortjes geprobeerd, en deze voelen echt als één van de beste in onze oren.

Je kan deze oortjes voor de volledige batterijduur van vijf uur in gebruik nemen, zonder dat je te maken krijgt met vermoeide oren of irritatie. De oordopjes passen precies in je oren zoals een puzzelstuk. Door de goede afsluiting is er passieve noice cancelation, wat zorgt voor een afscherming met de buitenwereld. De oortjes raken verder niet makkelijk los ook niet tijdens het sporten, dus de afsluiting blijft altijd even goed. Dat is belangrijk want anders is er vervelende audio leakage.

Aan de rechterkant is er één kleine knop waarmee je bedieningen kan doen zoals wisselen tussen afspelen, pauzeren, volgende nummer en telefoon. De locatie van deze knop is naar onze mening juist geplaatst, want je kan eenvoudig met je linker wijsvinger erbij. Toch hadden we graag touch controls gehad. Veel premium oordopjes gebruikten touch controls in plaats van fysieke knoppen, vooral bij deze prijsklasse. Een punt om te overwegen voor het geval EPOS in de toekomst met een opvolger komt.

Klinkt geweldig

Design en comfort is leuk, maar hoe zit het met geluidskwaliteit? De EPOS GTW 270 Hybrid klinken simpelweg geweldig. Het heeft niet een overdreven bass of een te hoge focus op mids, highs of lows. Het geluid van deze oortjes is het beste te beschrijven als uitstekend gebalanceerd. Het lijkt wel alsof de engineers van EPOS ook 800.000 audio profielen hebben vergeleken, om een bijna perfect gebalanceerde balans te vinden. Meestal gebruiken wij een extra equalizer-applicatie om het geluid net iets meer te finetunen, maar hier is dat helemaal niet nodig.  

Ieder geluid en instrument hoor je als het ware los van elkaar, en zijn daardoor van elkaar te onderscheiden. Er is ondersteuning voor 7.1 virtual surround sound, dat komt met name tot zijn recht bij het gamen op de PlayStation 5, want deze maakt gebruik van 3D Audio. Je hoort duidelijk van welke richting bijvoorbeeld voetstappen komen, en dat zorgt voor meer immersie tijdens het gamen.

USB-C-dongle voor het gamen

Wat de EPOS GTW 270 Hybrid uniek maakt is de USB-C-dongle. Door deze aan te sluiten op je smartphone, console of PC, kan je audio krijgen op low latency. Speel je bijvoorbeeld een shooter, dan hoor je direct het geluid op het moment dat je op schieten drukt. Voor het luisteren van muziek of het bekijken van films is een standaard bluetooth-verbinding voldoende. Voor gamen is de USB-C-dongle een must, want zelfs een kleine vertraging breekt direct alle immersion.

De dongle is klein en de verbinding met de oortjes gaat snel. Op de Nintendo Switch, PC en PlayStation 5 werkte de verbinding vlekkeloos. De PlayStation 5 heeft een USB-C-aansluiting waar je de dongle makkelijk op kan aansluiten. Wil je het gebruiken op een PlayStation 4, dan moet je de bijgeleverde USB-C naar A-kabel gebruiken. Op Android moet je er rekening mee houden dat je de functie ‘OTG’ moet inschakelen, anders wordt de dongle mogelijk niet voorzien van power.

Microfoon

De microfoon van de EPOS GTW 270 Hybrid werkt prima. De duale microfoon pikt je stem goed op, en blokkeert zoveel mogelijk achtergrondgeluid. Tijdens het bellen hebben meerdere mensen aangekaart dat ze onze stem helder konden horen.

Dan komen we bij onze grootste minpunt van de EPOS GTW 270 Hybrid. Jammer genoeg werkt de microfoon namelijk niet in de low latency-modus. Dit is het geval wanneer je deze oordopjes gebruikt met de USB-C-dongle. Je kan dus niet chatten tijdens het gamen in low latency met deze oortjes. Dit is een gemiste kans want de oortjes zitten erg fijn en klinken fantastisch. Dan wil je het liefst ook kunnen chatten met anderen. Dat kan hier niet, want bij low latency wordt veel kracht gebruikt voor het verminderen van latency. De EPOS GTW 270 Hybrid is daardoor geschikt voor de solo-gamer, en niet voor de sociale gamer die vooral in multiplayer wil gaan chatten met zijn vrienden.

Conclusie

De EPOS GTW 270 Hybrid doet veel goed. Het oogt cool met een minimalistisch design, voelt premium aan, is erg comfortabel en het klinkt fantastisch. De USB-C-dongle werkt als een trein voor het gamen, en 3D Surround Audio wordt ondersteund op de PlayStation 5. Onze enige verbeterpunten zijn het ontbreken van touch controls, en dat de microfoon niet werkt wanneer je een spelletje speelt via de USB-C-dongle. Als de microfoon ook zou werken in de low latency-modus, dan was de EPOS GTW 270 vrijwel perfect geweest.

Desalniettemin is de EPOS GTW 270 Hybrid een aanrader voor de solo-gamer, maar ook voor de niet gamer. Als jij namelijk op zoek bent naar wireless oortjes met hoge kwaliteit voor het beluisteren van muziek of het bekijken van video, dan zit je hier ook op het juiste adres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments