Review: EPOS H3 gaming headset – Premium geluidskwaliteit voor een gunstige prijs

Een topper

Afgelopen jaar waren we erg te spreken over de EPOS GSP 601. Deze bedrade gaming headset zorgde voor helder geluid, voelde comfortabel en stevig aan en de microfoon was behoorlijk indrukwekkend. EPOS komt nu met de H3 gaming headset, een als het ware lichtere en goedkopere broertje van de GSP 600-lijn en de opvolger van de GSP 300 Series. Is de EPOS H3, een gaming headset die jij moet overwegen?

Wat zit er in de doos?

De EPOS H3 is een bedrade koptelefoon. Wanner je de doos opent, zie je meteen dat de headset centraal staat. Onderin het doosje, is er een kleiner doosje waar alle boekjes en twee kabels in zitten. Eén kabel heeft zowel een headphone als een microfoon-aansluiting. Deze kabel is geschikt voor gamen op de PC. De tweede kabel bevat alleen een standaard 3.5-millimeter audio jack waardoor het geschikt is voor consoles en mobile.

Het zijn goed aanvoelende losse kabels met een zwarte decoratiestof. Het design zorgt ervoor dat de kabel niet in de knoop gaat, iets wat bij veel bedrade headsets een irritatiepunt is. Door de 3.5mm-aansluiting is de EPOS H3 heel eenvoudig aan te sluiten op een Windows PC, Mac, PS4, PS5, Xbox Series X/S, Xbox One, smartphones en de Nintendo Switch. Omdat de kabels los zijn, hoef je niet de complete headset te vervangen mocht er ooit een defect optreden. Een nieuwe kabel kopen, en je headset kan weer jaren mee.

Strak design

De EPOS H3 gaming headset is te krijgen in de kleuren Onyx Black en Ghost White. Wij hebben de Onyx Black-versie ontvangen voor deze review. De adviesprijs is €119, wat competitief geprijsd is. De headset weegt maar 285g, waardoor het één van de lichtere gaming headsets is van EPOS. Persoonlijk houden wij wel van de zwaardere modellen gaming headsets van EPOS, maar niet iedereen is fan van zware headsets. Het is goed dat EPOS met alternatieve opties op de markt komt.

De EPOS H3 headset oogt strak en het heeft geen opvallende ‘gamer’ uitstraling. Daardoor is deze headset ook geschikt voor bijvoorbeeld videobellen of online vergaderingen.

De EPOS H3 is een gesloten akoestische gaming headset. De oorkussens zijn ‘over-ear’. Er is geen druk op je oor want de kussens gaan rond je oren, zijn extreem zacht en bedekken je oren helemaal. Hierdoor ontstaat er passieve noice cancelation. Je hoort nauwelijks meer wat van de buitenwereld, wanneer je de EPOS H3 op hebt. Dit zorgt ervoor dat je je volledig kan focussen op het geluid wat van de speakers komt. De oorkussens zijn gemaakt van leer en memory foam, wat heel zacht en kwalitatief doet aanvoelen. Er is geen druk op je hoofd of oren, waardoor je ook niet na lange gamesessies te maken krijgt met irritatie rond je oren.

Kleine details

EPOS heeft duidelijk veel aandacht en moeite gestoken in de kleinere details van de H3. Zo hebben de ergonomische oorkussens niet een standaard ronde of rechthoekige-vorm, maar meer de vorm van een oor, wat zorgt voor extra comfort. Verder bevat de roestvrij stalen schuifband, lengtemarkeringen zodat je beide kanten precies kan instellen. Aan de rechterkant is er een volume draaiwiel die goed feedback geeft tijdens het draaien. Met je wijsvinger kan je eenvoudig het volume aanpassen. Op het draaiwiel zijn er kleine texturen waardoor je een goede grip hebt voor het snel kunnen aanpassen van geluid tijdens het gamen.

Stevig gebouwd

De EPOS H3 voelt robuust aan. Het is niet zo stevig als de GSP 600-series, maar deze headset kan zeker tegen een stootje. De EPOS H3 is niet volledig gemaakt van plastic. Enkele onderdelen van de headset zijn namelijk van metaal. De verbinding van de schuifband naar het oorkussen is bijvoorbeeld gemaakt van metaal. Dat is een juiste keuze geweest van EPOS, want het zijn deze onderdelen die het snelst kunnen breken. EPOS zegt dat deze headset is gemaakt om lang mee te gaan.

Het enige wat wij graag hadden gezien wat de levensduur helemaal perfect had gemaakt, is een los te koppelen microfoon. De microfoon van de EPOS H3 is ingebouwd. Mocht je microfoon breken, dan kan je het zelf niet eenvoudig vervangen zoals dat wel kan met de audiokabel. Dan moet je echt de volledige headset terugsturen voor reparatie.

Klinkt geweldig

De EPOS H3 klinkt heel goed. Met name de lage frequenties maken indruk. Je hoort duidelijk audio separatie van verschillende instrumenten en klanken. De base, mids en highs, klinken allemaal geweldig op deze headset. De audio is gebalanceerd maar tegelijkertijd ook punchy. 3D audio tijdens het gamen werkt uitmuntend. Speel je bijvoorbeeld Hunt: Showdown, Call of Duty of Overwatch, dan kan je precies horen van welke richting je tegenstanders komen.

Fijne microfoon

De EPOS H3 heeft een boom arm-microfoon die het geluid van de gebruiker heel goed opneemt. Wanneer de microfoon helemaal omhoog is, is het gedempt. Wanneer je de microfoon omlaag doet, hoor je een zachte tik. Dit is een indicatie dat de microfoon aanstaat.

Een minpunt bij de microfoon van de EPOS H3 is dat het maar al te graag achtergrondgeluid opneemt. Denk aan het geluid van de fans van je PC, het typen op een mechanisch toetsenbord of het geluid van de tv die op de achtergrond aanstaat. Bij de EPOS GSP 601 was er een betere focus op het geluid wat van de richting van de mond van de gebruiker komt. Hier lijkt het alsof de EPOS H3 zowat alle audio aan het opnemen is zonder enige focus.

Conclusie

De EPOS H3 gaming headset is één van de beste bedrade gaming headsets onder de €150. Ja, er zijn alternatieven die bijvoorbeeld ook draadloos zijn, maar de EPOS H3 doet wat het doet, meer dan uitstekend. Deze headset geeft je een zeer hoogwaardige audio-ervaring, is erg comfortabel, bevat een sterke microfoon en is stevig gebouwd. Deze headset is gemaakt voor een plug and play-ervaring op zoveel mogelijk apparaten en voor een lange levensduur. Of het nu gamen, bellen of muziek luisteren is, alles wordt naar een hoger niveau getild met de EPOS H3. Vooral voor de gunstige prijs van €119, kunnen we de EPOS H3 zeker een aanrader noemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.