Review: EPOS H3 Hybrid – De gaming headset die vrijwel alles kan

Eentje die echt alles kan

Eerder dit jaar bracht het premium audiomerk EPOS de H3 gaming headset uit, een strakke bedrade headset met geweldige audio. Maar die headset is niet voor iedereen, want veel mensen willen vandaag de dag draadloze producten in huis. Nu komt EPOS met de H3 Hybrid, een gaming headset die zowel met kabel als draadloos werkt, als het ware het beste van twee werelden. In deze review lees je waarom de EPOS H3 Hybrid een echte aanrader is.

Wat zit er in de doos?

EPOS weet dat een premium unboxing-ervaring, meteen een goede eerste indruk achterlaat. Dat zit bij de EPOS H3 Hybrid ook helemaal goed. Wanneer je de doos opent zie je direct de headset schitteren. Onderin, is er een kleinere doos te vinden. Deze bevat een 3.5mm audiokabel (1.5 meter) gemaakt van zwarte decoratiestof, een USB-C-kabel (2 meter), een klepje waar we later meer over gaan vertellen en de nodige handleidingen.

De 3.5mm audiokabel is geschikt voor alle apparaten waar een 3.5mm headphone jack te vinden is. De EPOS H3 Hybrid is met deze kabel heel eenvoudig aan te sluiten op een Windows PC, Mac, PS4, PS5, Xbox Series X/S, Xbox One, smartphones en de Nintendo Switch. De kabel is niet vastgemaakt aan de headset, dus mocht er ooit een defect optreden, dan kan je gewoon een nieuwe kabel kopen en hoef je niet de headset te vervangen of op te sturen voor reparatie. Voor PC-gebruikers, kan de bijgeleverde USB-C-kabel ook gebruikt worden voor een directe verbinding.

De EPOS H3 Hybrid werkt ook als een draadloze headset die je kan verbinden met apparaten die bluetooth ondersteunen zoals de PC, Android, iOS en de Nintendo Switch (na de meest recente systeemupdate). Jammer genoeg is een draadloze verbinding met de PlayStation en Xbox-consoles niet mogelijk. Voor die consoles moet je echt gebruikmaken van de bijgeleverde audiokabel. Een USB dongle voor het draadloos verbinden met een console was helemaal geweldig geweest maar is hier niet aanwezig.

Strak design

De EPOS H3 Hybrid is verkrijgbaar in de kleuren Onyx Black en Ghost White. Wij hebben de witte versie ontvangen voor deze review en het design is grotendeels vergelijkbaar met de H3 die eerder dit jaar verscheen, strak maar niet overdreven. Deze headset is door het minimalistisch design, geschikt voor gaming maar ook school en werk. Het zwart met witte design is stoer en oogt heel strak. De adviesprijs is €179,99, dat is €50 hoger dan de bedrade EPOS H3 headset. Dat lijkt in eerste instantie veel, maar is het niet als je bedenkt wat je er allemaal aan features bijkrijgt.

De EPOS H3 Hybrid weegt 298gram, dat is maar 14 gram meer dan de standaard H3 headset. Het is knap dat EPOS, veel extra’s zoals bluetooth, ingebouwde microfoons en een batterij heeft weten te plaatsen, zonder dat dit ten koste is gegaan van het design of het gewicht.

De EPOS H3 Hybrid is een gesloten akoestische gaming headset. De oorkussens zijn gemaakt van leer en memory foam en zijn van het type ‘over-ear’. Er is geen druk op je oren want de kussens gaan rond je oren. De oorkussens zijn extreem zacht en bedekken je oren volledig. Hierdoor ontstaat er passieve noice cancelation. Dit zorgt ervoor dat je afgesloten wordt van de buitenwereld, waardoor je je volledig kan focussen op het geluid wat van de 40mm speakers komt.

Kleine details van de H3 zijn meegenomen

EPOS heeft de kleine maar fijne details van de H3 headset meegenomen naar de H3 Hybrid. Zo zijn de ergonomische oorkussens van de vorm van een oor, wat zorgt voor betere fit en meer comfort. Daarnaast is de handige roestvrij stalen schuifband ook hier te vinden zodat de gebruiker beide kanten precies kan instellen. Aan de rechterkant is er een volume draaiwiel. Het volume kan je eenvoudig met je wijsvinger aanpassen door erop te drukken en te draaien. Op het draaiwiel zijn er kleine texturen waardoor je een goede grip hebt voor het snel kunnen aanpassen van het volume. Verder is er een fysieke bluetooth connect-knop en een power-button te vinden.

Robuust gebouwd

Zoals we gewend zijn van de headsets van EPOS, is ook de H3 Hybrid stevig gebouwd. De headsets van EPOS kunnen tegen een stootje. De EPOS H3 Hybrid is niet volledig van plastic zoals veel headsets van andere fabrikanten. Enkele onderdelen zijn gemaakt van metaal zoals de verbinding van de schuifband. Door te kiezen voor stevige onderdelen, kunnen headsets als deze heel lang meegaan.

Twee verbindingen tegelijk

Dan komen we aan bij de feature die ons heeft weggeblazen en dat is dat deze headset, twee verbindingen tegelijk kan ondersteunen. Je kan deze headset met een kabel aansluiten en tegelijkertijd een bluetooth-verbinding hebben. Krijg je tijdens het gamen op bijvoorbeeld een console, een telefoontje, dan kan je deze opnemen zonder de headset af te doen.

Wat ook kan is muziek afspelen tijdens het gamen, maar dan via Spotify vanuit je smartphone. Zo zaten we in een racegame en hadden we genoeg van de standaard tracks uit de game. Terwijl wij een directe verbinding hadden met onze PS5 via de audiokabel, hadden we ook een bluetooth verbinding actief met een smartphone. Open je eigen Spotify tracklist en luister gewoon terwijl je aan het gamen bent op je PS5. Het leuke is dat je dan via het volumewiel, je game audio van je console kan instellen, en via je telefoon kan je het geluid wat van je smartphone komt aanpassen. Zo kan je beide apparaten finetunen. Deze feature is superhandig, iets wat we niet eerder hebben gezien bij gaming headsets.  

Bluetooth werkt heel goed en snel. De bluetooth-knop indrukken en binnen enkele seconden kan je de headset vinden voor een draadloze connectie. De verbinding zelf is lag free, dat wil zeggen dat er geen delay is met wat je ziet en wat je hoort. Verder zijn we ook te spreken over het bereik van de EPOS H3 Hybrid. Op een afstand van 15 meter kregen we nog altijd een goede verbinding zonder haperingen.

Perfect gebalanceerd

Wat betreft de kwaliteit van het geluid is het hier ronduit subliem, iets waar EPOS duidelijk meesters in zijn. De base, mids en highs klinken allemaal fantastisch. De EPOS H3 Hybrid is wel een beetje base heavy, maar daar houden wij juist van. EPOS heeft de V-shape audio vrijwel perfect gebalanceerd. Met deze headset hoor je kleine details die je bij de concurrentie vaak niet hoort. Dit komt met name door de geweldige audio-separatie van verschillende instrumenten, stemmen en klanken.

3D audio werkt ook heel goed. Games as Demon’s Souls, Returnal, Hunt: Showdown of Overwatch klikken geweldig. Je kan de locatie van vijanden en tegenstanders bepalen via het geluid. Op de PC kan je 3D audio naar een hoger niveau tillen met 7.1 Surround Sound. Dit werkt goed met games en films, maar naar onze mening minder met muziek

Niet alleen een headset, maar ook een koptelefoon

Een minpunt van de H3 is aangepakt met de EPOS H3 Hybrid. De boom arm-microfoon is namelijk dit keer niet vastgemaakt, wat wel het geval was bij de standaard H3. Bij de EPOS H3 Hybrid is de microfoon vastgebonden via een magneet. Deze is heel stevig dus wees niet bang dat de microfoon makkelijk uit de headset kan vallen, sterker nog je moet stevig trekken om het eruit te halen.

Wanneer je de microfoon hebt losgekoppeld, is er een los klepje die je ook hebt gekregen. Deze plaats je op de plek van waar de magneet staat en zo krijgt de EPOS H3 Hybrid een koptelefoon uitstraling. Wanneer de boom arm-microfoon los is, gaan de ingebouwde microfoons aan. Zo kan je deze headset echt als een koptelefoon gebruiken voor het luisteren van muziek, om films te bekijken of telefoongesprekken te houden. De EPOS H3 Hybrid brengt daarom het beste van twee werelden. Je hoeft niet meer een aparte gaming headset en een koptelefoon in huis te hebben!

Een klein nadeeltje is dat er geen case is inbegrepen. Als je van de EPOS H3 Hybrid een koptelefoon maakt die je overal kan meenemen en dragen, dan is een case wel handig. Als je het meeneemt moet je het altijd op je hoofd dragen of rond je nek houden. In een tas doen is niet echt een optie, want dan kan de headset snel krassen oplopen.

Fijne microfoons

Zowel de boom arm-microfoon en de ingebouwde microfoons zijn van hoge kwaliteit. De boom arm-microfoon klinkt uiteraard fijner, filtert achtergrondgeluid beter en heeft een handige functie. Wanneer de microfoon namelijk helemaal omhoog is, is het automatisch gedempt. Wanneer je de microfoon omlaag doet, hoor je een zachte tik. Dit is een indicatie dat de microfoon aanstaat.

De ingebouwde microfoons zijn ook goed. Wij hebben telefoongesprekken gehad waar werd aangegeven dat we helder te verstaan waren.

Batterijduur

De EPOS H3 Hybrid heeft een lange batterijduur. Maak je alleen connectie via bluetooth dan gaat de headset 37 uur mee. Dat is anderhalve dag, wat heel goed is. Veel draadloze headsets halen dit niet. Gebruik je de 3.5mm audiokabel, dan gaat de headset 24 uur lang mee. Gebruik je dubbele connectiviteit, dus kabel en bluetooth, dan is de totale batterijduur 19 uur.

Deze headset werkt dus altijd met batterij, ongeacht of er een kabel is aangesloten. EPOS heeft hiervoor gekozen zodat altijd dezelfde hoge audiokwaliteit wordt geleverd. Toch is het jammer want soms wil je gewoon de kabel aansluiten en beginnen met luisteren. Nu moet je altijd in de gaten houden of de batterij wel genoeg is opgeladen. Het volledig opladen van 1 tot 100% gaat gelukkig wel snel. Binnen 1.5 uur is de headset helemaal opgeladen.

Conclusie

EPOS heeft met de H3 Hybrid een topproduct geleverd. De standaard EPOS H3 is hier genomen als basis en flink verbeterd op meerdere punten. Zo is er nu wel een los te koppelen microfoon, er is bluetooth, de headset heeft ondersteuning voor dubbele connectiviteit en verbindingen via een USB-C of 3.5mm zijn mogelijk. Door de boom arm-microfoon los te koppelen en het extra klepje te plaatsen, maak je van deze gaming headset een koptelefoon die je overal kan gebruiken. Door de extra microfoons die ingebouwd zijn, kan je gewoon gesprekken voeren. De EPOS H3 Hybrid is ietsje duurder dan de standaard H3, maar de nieuwe features zijn wat ons betreft de extra €50 zeker de waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.