Review: Gigabyte AERO 15 OLED XC – Een prachtige multimedia laptop voor gamers en content creators

Zeker de moeite

Afgelopen jaar kregen we van Gigabyte de mogelijkheid om de AERO 17 HDR onder de loep te nemen. Nu hebben we de AERO 15 OLED XC gekregen. Deze laptop is uitgerust met een betere processor en met name een krachtige Nvidia-videokaart. Is de AERO 15 van 2021 de moeite waard?

Dun met veel rekenkracht

De AERO 15 is opvallend dun met een dikte van maar 2CM. Wanneer je de laptop voor het eerst ziet, zou je niet denken dat het beschikt over een Nvidia RTX 3070-videokaart met een total draw power (TDP) van 105W. Dit is belangrijk voor de laptops van 2021 want niet alle RTX-kaarten met dezelfde naam zijn even snel. Er zijn laptops op de markt met een TDP van 80W maar ook 140W. Hoe hoger de TDP, des de beter de performance.

De laptop is verder erg licht voor de prestaties die het heeft met een gewicht van 2.2Kg. De AERO 15 is verder uitgerust met een prachtige 15,6 inch 60Hz OLED 4K-beelscherm. Voor het opslaan van al je games, applicaties en bestanden krijg je een snelle SSD met een grootte van 1TB. Voor de mensen die willen uitbreiden, is er intern een tweede SSD-slot. De hoeveelheid werkgeheugen die je krijgt is een waanzinnige 32GB van het type DDR4, dat is meer dan genoeg voor alle moderne games en applicaties. Dit is ook nog eens uit te upgraden naar maximaal 64GB. Wat betreft CPU is deze laptop voorzien van de Intel Core i7-10870H-processor met 8 kernen. Voor dit alles betaal je momenteel rond de €2200 voor. Er zijn meer configuraties van deze laptop op de markt die duurder of goedkoper zijn afhankelijk van de specificaties.

Klaar voor de toekomst met Wi-Fi 6

De AERO 15 is uitgerust met een Intel Wi-Fi 6 AX200-netwerkkaart. Hiermee is deze laptop klaar voor de toekomst. Wi-Fi 6 zorgt voor hogere snelheden, minder latency en een lagere ping. Kortom met Wi-Fi 6 heb je stabiel internet alsof je internet direct via een kabel komt. Met name bij het gamen, merk je het voordeel van Wi-Fi 6, want er zijn geen schommelingen meer in je verbinding.

Geluid speakers en ventilatoren

De speakers van de AERO 15 zijn goed genoeg, maar zullen je niet wegblazen. Het geluid van bijvoorbeeld instrumenten hoor je helder en zijn goed van elkaar te onderscheiden. Geluid van stemmen is niet zo helder. Wij luisteren vaak naar podcasts, en we moesten hier het volume op 75 of hoger zetten om de gesprekken goed te verstaan. Ook de base lijkt grotendeels te ontbreken bij deze speakers. De speakers zijn prima, maar bij een premium laptop als deze zou je betere speakers verwachten.

Wat betreft het geluid van de twee ingebouwde ventilatoren. Deze zijn muisstil bij normaal gebruik zoals het surfen op het web of tekstverwerken. Dan wordt namelijk de minder zware geïntegreerde Intel HD graphics gebruikt in plaats van de RTX 3070. Wanneer je gaat gamen of video gaat editen, dan beginnen de fans wel te blazen. De CPU en GPU hebben een eigen ventilator. Als bijvoorbeeld de CPU gestrest wordt en niet de CPU, dan is de ene ventilator stil en de andere begint harder te draaien. Maximale geluid bij de meest zware games is wel heel luid tot wel 49dBA. Het is daarom ook aangeraden om te gamen met een koptelefoon op. Een voordeel van deze laptop is dat je veel aanpassingsmogelijkheden krijgt via de Gigabyte Control Center. Hier kan je verschillende presets in gebruik nemen voor de CPU, GPU en de fans.

Prachtig 4K OLED-scherm

Het meest indrukwekkende van deze AERO 15 is ongetwijfeld het 15,6 inch 4K OLED-beeldscherm. Dit is het mooiste scherm die wij tot nu toe in een Laptop hebben gezien. Kleuren worden heel levendig weergegeven, alle kleine details zijn goed te zien en het kleurencontrast is veel beter dan alle andere soorten panelen. Omdat het een 4K-scherm is, is deze laptop met name geschikt voor content creators die precies willen werken met 100% kleurendekking en zoveel mogelijk details.

Voor gamers is deze laptop ook zeker geschikt, al lever je wel framerate in voor mooiere beelden. Deze laptop is niet gemaakt om er zo vloeiend mogelijk op te gamen. Als jij een competitieve gamer bent, kan je beter gaan voor een laptop met een 1080p of 1440p-scherm en dan kan je gaan tot wel 300Hz. Dit beeldscherm geeft games weer op maximaal 60FPS.

Verder heeft dit OLED-scherm een snelle responstijd, wat goed is voor het tegengaan van ghosting of wazige beelden tijdens het gamen. Het scherm ondersteund verder Freesync waardoor screen tearing tegen wordt gegaan.

Toetsenbord en touchpad

Gigabyte heeft verder de juiste keuzes gemaakt wat betreft het toetsenbord en de touchpad. Alle toetsen zijn aanwezig inclusief een volledige numpad. De toetsen hebben genoeg afstand van elkaar. Het typen op deze laptop gaat heerlijk, want er is genoeg travel feedback.

De verlichting van het toetsenbord maakt ook erg veel indruk. Met verlichting aan, oogt het toetsenbord heel cool. Alle karakters op de toetsen worden individueel verlicht met RGB en de helderheid kan behoorlijk hoog. Wanneer je op de FN-toets drukt, dan krijgen alle F-toetsen een witte verlichting, wat een leuk detail is. Via de Gigabyte Armory Crate-applicatie kan je de verlichting van het toetsenbord, helemaal naar wens aanpassen. Wij vonden regenboog wave het mooist.

De touchpad van de AERO 15 is lekker groot en goed afgewerkt. Swipe-bewegingen worden goed geregistreerd. De touchpad heef ingebouwde knoppen die goed klikken. Aan de linker bovenkant van de touchpad, is er vingerafdrukscanner waarmee je makkelijk kan inloggen met Windows Hello.

Strak niet overdreven design

De AERO 15 heeft een strak design in de vorm van een aluminium behuizing die niet overdreven ‘gaming’ oogt. Deze laptop kan je gerust meenemen naar werk of school, want dit is een pure matzwarte laptop. Alleen als je de RGB van de toetsen inschakelt, dan heeft het een gamer-uitstraling. De laptop oogt heel premium en zo voelt het materiaal ook aan. De onderkant van deze laptop is bijna een kunstwerk van Gigabyte te noemen, waarbij er allemaal micro ventilatieopeningen in de vorm van kleine rijen is gemaakt.

Het scherm is erg dun, iets dikker dan een 2 euromuntje de scharnieren zijn heel stevig gemaakt, waardoor het niet wiebelt. Aan de achterkant van het scherm is het AERO-logo te vinden die verlicht wordt in het wit. Dit ziet er simpel maar mooi uit. De ruimte voor je handpalm voelt verder prettig aan, en is gelukkig geen vingerafdrukmagneet. Het gebruikte materiaal pikt stof wel goed op, dus een doekje bij de hand is wel aangeraden.

Alle nodige aansluitingen aanwezig

Steeds meer fabrikanten kiezen helaas steeds voor minder aansluitingen op laptops, maar Gigabyte doet dit gelukkig niet. De AERO 15 heeft alle nodige aansluitingen en zelfs meer zoals de supersnelle SD-kaartlezer die vrijwel is verdwenen bij concurrenten.

Aan de rechterkant van de AERO 15 is de connector voor het opladen te vinden. Deze zit gelukkig hoog, want anders zat het in de weg van de overige aansluitingen. Verder zijn hier twee USB Type-A 3.2-poortjes, een snelle SD-kaartlezer en een USB-C Thunderbolt 3-aansluiting te vinden. De snelle UHS-II SD kaartlezer is met name handig voor content creators. Hiermee laat Gigabyte duidelijk zien dat deze laptop zeer geschikt is voor die doelgroep. Thunderbolt 3 is handig want je kan via deze aansluiting opladen met een powerbank of je kan het gebruiken als een displayport.

Aan de linkerkant van de laptop is er nog één USB Type-A 3.2, een Mini DisplayPort 1.4, een HDMI 2.0, een ethernetaansluiting en een 3.5mm headphone jack te vinden. Met name de HDMI-aansluiting heeft ons weten te verrassen. De meeste laptops van 2021 hebben allemaal HDMI 2.0, maar de AERO 15 van Gigabyte bevat wel de nieuwe HDMI 2.1. Hiermee is er meer bandbreedte mogelijk en kan je gamen op een 4K 120FPS tv of monitor.

Webcam met schuifje

Een pluspunt en een minpunt van deze laptop is de webcam. De AERO 15 heeft een ingebouwde webcam en dat is goed meegenomen, vooral nu de wereld is overgegaan naar van afstand werken door de pandemie.

Een nadeel is de plaatsing van de webcam. Omdat het paneel zo klein mogelijke randen heeft, was er geen ruimte op het scherm voor de webcam. Gigabyte heeft dit opgelost door de webcam onder het scherm te plaatsen. Omdat de webcam zo laag staat, krijg je een vreemd beeld waardoor de persoon met wie je belt, recht in je neusgaten kijkt. En omdat de plaatsing niet op het scherm maar daaronder is, kan je niet met het paneel spelen om het beeld bij te draaien. Wat wel goed is gedaan voor privacy, is dat de webcam is voorzien van een schuifje.

Performance goed

De AERO 15 is zeker een krachtige laptop zoals hieronder is te zien in de benchmark-resultaten. De 105w RTX 3070 met 8GB videogeheugen doet zeer goed werk, vooral als je bedenkt dat dit een 4K-systeem is. Nieuwe features zoals Ray Tracing, Dynamic Boost 2.0 en DLSS worden ondersteund. Met name DLSS is zeer handig bij deze laptop. Hiermee zou je vrijwel alle moderne games op een hoge framerate moeten spelen.

Wat betreft temperaturen wordt de AERO 15 wel aardig warm. De CPU en GPU halen af en toe de 90 graden Celcius. De fans zorgen dat dit verlaagd wordt, waardoor er geen dips in performance of schade aan interne apparatuur moet optreden. Vervelend is wel dat de hitte wordt afgegeven aan de gebruiker. Wanneer de laptop heel warm is voel je dit niet alleen onder, maar ook boven bij het toetsenbord. De onderkant kan soms heel heet aanvoelen. Wij werken af en toe met een laptop op de schoot, maar bij deze laptop is het simpelweg niet prettig bij zware taken. Bij normaal gebruik kan je het wel lekker op je schoot houden.

Batterijduur

De AERO 15 heeft een enorme 99 Wh batterij. Dit is het uiterste wat is toegestaan om bijvoorbeeld mee te nemen op een vliegreis. De laptop gaat bij normaal gebruik zo’n 6 uur mee. Dit is niet heel veel en dat komt met name door het scherm. Als deze laptop een 1080P of een 1440P-scherm had, was de batterijduur veel langer geweest. Als je dus gaat voor dit beeldscherm, dan lever je batterijduur in voor beeldkwaliteit, dat is wel een belangrijke afweging die je moet maken. Wat betreft gamen op batterij is het nauwelijks te doen. Ook de performance van je games zullen dan veel minder zijn. Als je gaat gamen, dan moet de oplader aangesloten zijn.

Conclusie

De Gigabyte AERO 15 XC OLED is een hele fijne laptop, en vooral een prachtige laptop. Het beeldscherm is simpelweg het beste wat er nu verkrijgbaar is. Het design van de laptop is minstens net zo mooi gedaan. De laptop is uitgerust met een zeer krachtige GPU en CPU, maar de laptop is opvallend genoeg heel dun en weegt niet super veel voor de specificaties die het heeft.

Voor content creators die af en toe gamen is dit een uitstekende keuze. Dit geldt ook voor gamers die beeldkwaliteit belangrijker vinden dan framerates. Voor de pure competitieve gamers, is het beter om te gaan voor de AORUS-modellen laptops van Gigabyte. Daar staat performance namelijk centraal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.