Review: Gigabyte AORUS 15P YD– Eén van de meest krachtige gaming laptops dat je nu kan kopen

Zeker een laptop om te overwegen

Enkele maanden geleden kregen we van Gigabyte de mogelijkheid om de AERO 15 OLED laptop te reviewen. De AERO-lijn is gericht op de content creators die af en toe ook high end willen gamen. Gigabyte heeft ook een AORUS-lijn gaming laptops. Deze laptops zijn gemaakt voor de doelgroep hardcore gamers die competitief gamen. Wij hebben van Gigabyte de mogelijkheid gekregen om aan de slag te gaan met de meest recente en één van de meest krachtige Gaming laptops van Gigabyte namelijk de AORUS 15P YD. Is deze laptop de moeite waard?

Krachtpatser in een dunne behuizing

De AORUS 15P is één van de krachtigste gaming laptops, al deze rekenkracht is opvallend genoeg gestopt in een behuizing met een dikte van maar 2cm. Op het eerste gezicht zou je niet denken dat een dunne laptop als deze uitgerust is met de nieuwste Intel Core i7-11800H CPU en een krachtige RTX 3080 GPU met 8GB aan videogeheugen en een total draw power (TDP) van 130W. De TDP is heel belangrijk dit jaar want fabrikanten beslissen zelf hoeveel stroom de videokaart in gebruik neemt. Er zijn laptops op de markt met een TDP van 80W maar ook 140W. Hoe hoger de TDP, des de beter de performance. Gigabyte laat op de officiële website keurig de TDP per laptopmodel weten.

De AORUS 15P is ondanks de krachtige specificaties erg licht met een gewicht van 2.2. Het tijdperk van hele zware ‘koelkast’ gaming laptops lijkt voorbij. De 15P is verder uitgerust met een 15.6 inch Full HD IPS scherm met een refreshrate van 300HZ. Voor het opslaan van je bestanden, games, applicaties en meer is de laptop uitgerust met een waanzinnig snelle 1TB Samsung PM9A1. Dit is een PCI-e 4.0 NVMe SSD met een leessnelheid van 7GB per seconde. Deze schijf is dus net zo snel als de SSD in de PlayStation 5. Laadtijden van games op deze SSD, zijn in een ogenblik geladen. Voor de mensen die willen uitbreiden, is er intern een tweede SSD-slot beschikbaar.

De hoeveelheid werkgeheugen in onze review model was 16GB, maar er is ook een AORUS 15P beschikbaar met 32GB aan DDR4 RAM-geheugen en 16GB aan videogeheugen voor de RTX 3080. Maximaal kan deze laptop 64GB RAM-geheugen hebben. Voor dit alles betaal je €2499 voor. Dit lijkt op het eerste gezicht veel maar is het niet aangezien je het beste van het beste krijgt en veel minder krachtige laptops op dit moment hogere adviesprijzen hebben. Voor de mensen die een andere configuratie willen zoals een RTX 3070-videokaart, brengt Gigabyte meerdere versies van de AORUS 15P uit.

Future proof

De AUROS is helemaal future proof. De PCI-e 4.0 slot waar we het eerder over hadden zit in weinig laptops van vandaag. De meeste krachtige gaming laptops van 2021 beschikken over een PCI-e 3.0 slot, en dat is wel een behoorlijk stukje minder snel.

Deze laptop beschikt verder over een Wi-Fi 6 AX200-netwerkkaart. Dit is momenteel de meest stabiele en snelste Wi-Fi standaard. Wi-Fi 6 zorgt voor hogere snelheden, minder latency en een lagere ping. Perfect dus voor het online gamen.

Geluid speakers en ventilatoren

De speakers van de AORUS 15P zijn luid en helder, maar missen wat bass. De speakers zijn wel beter dan de AERO 15 die we eerder onder de loep namen. Daar waren stemmen en instrumenten niet goed van elkaar te onderscheiden, hier is dat wel het geval. Alleen missen de speakers iets meer punch.

De twee ingebouwde ventilatoren die zijn gepositioneerd bij de CPU en GPU zijn muisstil bij normaal gebruik. Je moet echt moeite doen om de fans te horen draaien. Dit komt omdat de laptop bij normaal gebruik overschakelt naar de geïntegreerde Intel HD graphics, in plaats van de RTX 3080. Wanneer je zware taken uitvoert of gaat gamen, dan beginnen de fans wel te blazen. De CPU en GPU hebben een eigen ventilator. Wanneer de CPU belast wordt, dan draait de ventilator van de CPU. Het is dus niet zo dat beide fans altijd op eenzelfde snelheid draaien. Wanneer beide fans op max draaien kan het wel heel luid worden tot wel 49dBA. Het is daarom ook aangeraden om zware games zoals Cyberpunk 2077 te spelen met een headset op. Een voordeel van deze laptop is dat je veel aanpassingsmogelijkheden krijgt via de Gigabyte Control Center. Hier kan je verschillende presets in gebruik nemen voor de CPU, GPU en de fans.

Vloeiend gamen op het 300Hz-scherm

Bij de AERO-lijn laptops gaat Gigabyte voor beeldkwaliteit, bij de AORUS-lijn laptops is dat framerate. Deze laptop is uitgerust met een waanzinnig 300Hz IPS-beeldscherm met een resolutie van 1080p. Games zien er vloeiend uit op deze laptop, met name shooters zoals Fortnite, Overwatch, DOOM Eternal en Apex Legends. Nu denken wij wel dat 300Hz een beetje overkill is. Geen game haalt deze framerate of je moet de graphics behoorlijk downgraden om meer frames te krijgen. Gigabyte levert deze laptop ook met een 240Hz-scherm. Voor ons lijkt dat de beter keuze. Het verschil in snelheid tussen 240 en 300 zal je ook niet snel opmerken.

Het scherm heeft verder een 72% NTSC kleurdekking. Dit zorgt voor mooie en juiste kleuren, handig voor bijvoorbeeld het editen van foto’s. Als je veel content maakt, dan zijn de AERO laptops wel geschikter met 100% kleurdekking en meer details op het scherm. Bij de AORUS-laptops staat gamen centraal en al het andere op de tweede plek.  

Toetsenbord en touchpad

De AORUS 15P beschikt over een heerlijk klikkend toetsenbord en een fijne touchpad. Alle toetsen zijn hier aanwezig inclusief een volledige numpad. De toetsen zijn allemaal voorzien van RGB-verlichting, ook de FN-knoppen. Veel fabrikanten vergeten deze te voorzien van belichting, maar hier is dat niet het geval. De toetsen hebben goede travel feedback en genoeg afstand van elkaar. Het resultaat is dat het typen van lange stukken tekst zoals deze review heel prettig aanvoelt.

De verlichting van het toetsenbord is indrukwekkend. Het oogt heel premium en strak. De helderheid van de RGB op de toetsen kan behoorlijk hoog waardoor ze ook overdag met veel zon, goed te zien zijn. Een leuk detail is dat het indrukken van de FN-knop, alle F-toetsen een witte kleur geeft. Gebruikers kunnen de verlichting van het toetsenbord helemaal naar wens aanpassen via de Gigabyte Control Center-applicatie.

De touchpad van de AORUS 15P is groot en goed afgewerkt. Het swipen gaat vloeiend en de bewegingen worden goed geregistreerd. De muisknoppen zijn verwerkt in de touchpad zonder dat je deze ziet. Het indrukken geeft een goede klik.

Strak niet overdreven design

De AORUS 15P heeft een strak design van aluminium geïnspireerd door sportwagens. Het is een pure matzwarte laptop die niet overdreven ‘gamer’ oogt. Als je de RGB-toetsen uitschakelt, dan heeft deze laptop een professionele uitstraling. Wij kunnen deze clean design erg waarderen, want de laptop is hierdoor geschikt voor gamen, werk en school.

Aan de onderkant heeft Gigabyte als het ware een kunstwerk gemaakt van de ventilatieopeningen voor een goede airflow. Het scherm is erg dun met kleine randen. De scharnieren zijn stevig gemaakt waardoor het niet wiebelt. Aan de achterkant is er een AORUS-logo te vinden die witte licht geeft. Het logo is niet heel opvallend en doet ons ook denken aan sportwagens. De ruimte voor je handpalm naast de touchpad voelt prettig aan. Het is gelukkig geen vingerafdrukmagneet, wel pikt het stof snel op. Een doekje bij de hand is daarom aangeraden.

Alle nodige aansluitingen aanwezig

De AORUS 15P YD heeft alle nodige aansluitingen, inclusief een snelle SD-kaartlezer. Laatstgenoemde ontbreekt vaak bij laptops van concurrenten. Aan de rechterkant van de laptop zit de connector voor het opladen. Deze hadden we liever aan de achterkant gezien, want de kabel kan soms in de weg zitten en het maakt de laptop niet mooier als het altijd in zicht is. Verder zijn hier twee USB 3.2 Gen1 (Type-A), een snelle SD-kaartlezer en een Thunderbolt 4-aansluiting te vinden. Thunderbolt 4 is een grote upgrade, want de voorgaande AERO en AORUS-laptops van Gigabyte met Intel’s 10th gen CPU’s waren uitgerust met Thunderbolt 3. Met deze aansluiting kan je de laptop opladen met bijvoorbeeld een powerbank, is data transfer waanzinnig snel en kan je meerdere beeldschermen op 4K-resolutie zonder problemen aansluiten.

Aan de linkerkant van de laptop is er nog een USB Type-A 3.2-poortje, een Mini DisplayPort 1.4, een HDMI 2.1 ingang, een ethernetaansluiting en een 3.5mm headphone jack te vinden. Dit is grotendeels hetzelfde als de laptops van Gigabyte die eerder dit jaar verschenen. Met name HDMI 2.1 is verrassend, want veel fabrikanten kiezen nog altijd voor HDMI 2.0. HDMI 2.1 heeft een maximale bandbreedte van 48 Gbps, dat is maar liefst 30Gbps meer dan HDMI 2.0.

Webcam met schuifje

Een minpunt van de AORUS 15P is de terugkerende webcam op een vervelende plek. Het is goed dat een webcam überhaupt aanwezig is, want veel laptops hebben helemaal geen webcam, maar de locatie bij de AORUS 15P laat veel te wensen over.

Gigabyte heeft de webcam onder het scherm geplaatst in plaats van boven. Dit resulteert in een vreemde camera standpunt. De persoon met wie je een videogesprek voert, kijkt recht in je neusgaten. Hierdoor is deze webcam niet echt geschikt voor bijvoorbeeld het online vergaderen.

Wat Gigabyte wel goed doet is dat er is nagedacht over privacy. De webcam is namelijk voorzien van een schuifje om de camera te blokkeren wanneer je het niet gebruikt.

Performance goed

De AORUS 15P is echt een krachtpatser zoals hieronder is te zien in de benchmark-resultaten. De 130w RTX 3080 met 8GB videogeheugen doet fantastisch werk. Deze laptop kan zonder problemen letterlijk iedere moderne game draaien. Omdat deze laptop is uitgerust met een 300Hz 1080p-scherm en niet 1440p of 4K, draaien 90% van de games ook op een hoge framerate. De AORUS 15P heeft ondersteuning voor geavanceerde features zoals Ray Tracing, Dynamic Boost 2.0 en DLSS. Met name DLSS is zeer handig bij deze laptop. Hiermee kan je namelijk optimaal gebruikmaken van het 300Hz-scherm, want met door DLSS krijg je hogere framerates zonder een merkwaardig verlies in beeldkwaliteit.

Wat betreft temperaturen blijft de AORUS 15P aardig cool. Met name de GPU kwam ook bij zware stress tests niet hoger uit dan 82 graden Celcius. Dit is heel goed voor een gaming laptop. De CPU kan wel veel warmer worden. Dit merk je bij CPU intensieve games of het bewerken van video. De benchmark resultaten van de Core i7-11800H waren gelijkwaardig aan de Ryzen 9 5900HS. Eindelijk heeft Intel met de Tiger Lake-processoren een antwoord op AMD’s Ryzen 5000 CPU’s. De Core i7-11800H kwam bij ons op maximaal 92 graden Celcius. De ventilator van de CPU gaat dan sneller draaien of bij lang gebruik zorgt de CPU voor een lagere frequentie om de temperaturen op peil te houden. De onderkant van de laptop kan bij heavy load wel aardig warm aanvoelen. Het gebruik van een cooling pad is dus wel handig.

Batterijduur

De AERO 15 heeft een enorme 99 Wh batterij. Dit is het uiterste wat is toegestaan om bijvoorbeeld mee te nemen op een vliegreis, maar omdat dit een desktop performance op een laptop is, moet je niet heel veel verwachten wat betreft batterijduur.

Bij normaal gebruik gaat deze laptop zo’n 5,5 uur mee. Schakel je Wi-Fi uit en zet je helderheid op het minimale, dan kan je net de 7 uur halen. Voor de specificaties van deze laptop is de batterijduur prima maar niet meer dan dat. Wat betreft gamen op batterij is het nauwelijks te doen. De laptop gaat dan 2 uurtjes mee en de performance van je games zullen dan ook veel minder zijn. Als je gaat gamen, dan moet de oplader aangesloten zijn.

Conclusie

De Gigabyte AORUS 15P YD is een waanzinnig krachtige laptop die bijna alles goed doet. Wanneer je deze laptop in huis hebt, heb je geen desktop meer nodig, want deze laptop bevat meer rekenkracht dan veel desktops. Het is bizar hoeveel Gigabyte heeft kunnen stoppen in een dunne behuizing als deze. De laptop oogt strak, is robuust gebouwd en is future proof met de nieuwste internals en aansluitingen. Voor gamers is de AORUS 15P YD zeker een laptop om te overwegen. Voor content creators is deze laptop ook geschikt, maar bij deze laptop staat performance voorop. Als je liever beeldkwaliteit hebt ten koste van een beetje rekenkracht, dan is het wellicht slimmer om te kijken naar Gigabyte’s AERO-lijn laptops.