Review: Hearthstone Voyage to the Sunken City– Goed begin van het jaar van de Hydra

Een solide eerste uitbreiding van 2022

De volledige eindscore en de plus en minpunten van Hearthstone Voyage to the Sunken City kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Ieder jaar brengt Blizzard drie grote uitbreidingen uit voor de populaire free-to-play kaartgame Hearthstone. Elk jaar krijgt ook een naam en 2022 heet het jaar van de Hyrda. De eerste uitbreiding van 2022 is inmiddels uit genaamd Voyage to the Sunken City. Zoals de naam aangeeft draait de nieuwe uitbreiding om de wezens die leven in de diepe zee van Azeroth uit het Warcraft-universum. Is The Sunken City een geslaagde uitbreiding geworden?

135 gloednieuwe kaarten

Zoals gebruikelijk zijn er 135 gloednieuwe kaarten gebaseerd op het onderwater-thema. Alle 9 classes hebben een aantal vette nieuwe kaarten gekregen. Nieuwe kaarten zijn te ontgrendelen via kaartpakketten die je met echt geld of met je verdiende in-game currency genaamd Gold kan kopen.

Voor nieuwkomers blijft het lastig om echt competitief Hearthstone te spelen, want met alleen kaarten van de laatste uitbreiding kan je nauwelijks vorderen in de rankings. Je moet echt beschikken over een sterke meta deck en die zijn niet goedkoop om te bouwen. Zulke decks bestaan uit veel legendarische en epische kaarten en die zijn heel zeldzaam.

Gelukkig hoef je niet kaarten van alle uitbreidingen te hebben, want het jaar van de Hydra laat je alleen kaarten van de laatste vier uitbreidingen gebruiken in de Ranked Standard-modus. De pool met bruikbare kaarten is op dit moment dus niet gigantisch groot, wat scheelt om bepaalde decks te maken. Blizzard heeft bovendien de Core Set vernieuwd. Dit is een set aan klassieke kaarten die toegestaan zijn en die iedereen gratis kan gebruiken. Zo zijn ongeveer 200 kaarten al beschikbaar om mee aan de slag te gaan.

Gaia, the Techtonic

The Sunken City

Het thema van The Sunken City gaat het leven onder de diepe zeeën van Azeroth. Vrijwel alle nieuwe kaarten hebben te maken met de zee. Zo zijn er vissen, schepen, onderzeeërs, Murlocks en Naga’s als nieuwe kaarten te vinden. De Naga worden met de uitbreiding zelfs een minion type zoals draken, beesten en mechs dat al zijn.

De vorige uitbreiding genaamd Alterac Valley had een extra progressiesysteem. Aan het begin van de uitbreiding koos je om aan te sluiten bij de Frostwolf Orcs of de Stormpike Dwarves. Iedere win, zorgde ervoor dat je bijdrage leverde aan je factie met beloningen per level en aan het einde van het evenement. Helaas heeft Blizzard niet iets soortgelijks geïntroduceerd bij The Sunken City-uitbreiding. Dat is jammer want dat was juist een extra pluspunt bij de vorige uitbreiding.

Trenchstalker

Opvallende en zeer creatieve kaarten

Net als bij iedere uitbreiding zijn er kaarten die heel creatief zijn bedacht en de meta doen veranderen. De legendarische kaart Sir Finley, Sea Guide is bijvoorbeeld heel handig en bruikbaar bij alle classes. Voor 1 mana kan je een slechte hand ruilen met de kaarten die onderin je deck bevinden. Omdat de kaart zo goedkoop is, heb je vaak ook genoeg mana om de nieuwe getrokken kaarten in te zetten. Met Sir Finley, Sea Guide kan je ineens een duel naar je toe trekken.

Een andere hele vette kaart is Queen Azshara. Deze 5 mana kostende legendarische neutral minion geeft je een krachtige Ancient Relic. Het enige wat je moet doen om een Ancient Relic te krijgen is drie spells activeren terwijl Queen Azshara in je hand is. Er zijn 5 Ancient Relic die je kan kiezen. Afhankelijk van je situatie kan je gaan voor een directe aanval op je tegenstander, willekeurige spells/minions die niets kosten of bord control.

Dredge

Met iedere uitbreiding zijn er ook nieuwe keywords, als het ware kaart-mechanics. Bij The Sunken City wordt de keyword Dredge geïntroduceerd. Dredge lost een probleem van kaartgames met decks op, namelijk de onderste kaarten waar je vaak niet aan toekomt. Soms is je beste kaart onderin je deck te vinden. Dredge lost dit probleem op. Een kaart met Dredge laat je de onderste drie kaarten van je deck zien. Vervolgens mag je één kaart bovenin je deck plaatsen. Zo heb je als speler meer controle over welke kaarten je in je hand gaat krijgen. Combo’s zijn hierdoor makkelijk uit te voeren. Er zijn ook kaarten die speciale effecten hebben in combinatie met Dredge. Zo geeft Obsidiansmith je wapen (+1+1) indien je onderste kaart van je deck een piraat is.

Colossal

Een tweede keyword is Colossal. Dit zijn als het ware de gigantische monsters en wezens die zich in de zee van Azeroth bevinden. Interessant aan Colossal is dat zo’n minion altijd komt met een zogenaamde appendage. Een Colossal minion is dus niet alleen en zijn daarom erg krachtig. De zeemonster Xhilag of the Abyss komt altijd met een paar haaien, afhankelijk van hoeveel beurten Xhilag in je hand is gebleven. Met één kaart kan je ineens je bord vullen met dodelijke haaien.

Een kleine balans-update lijkt nodig

Voyage to the Sunken City voelt redelijk gebalanceerd aan voor de eerste week van release. We zijn een behoorlijk aantal nieuwe soorten decks tegengekomen, dus de meta lijkt zeker te gaan veranderen. Interessante decks nu zijn Mech Mage, Naga Mage, Murlock Warlock, Freeze Shaman, Control Warrior en Silence Priest.

De enige decks waar Blizzard wat ons betreft naar kan kijken zijn Pirate Warrior en Guff Druid. Deze waren al immens populair bij de vorige uitbreiding en zijn nog altijd waanzinnig goed, een beetje te goed. Guff Druid met name zorgt ervoor dat je bij je 5e beurt al de meest krachtige minions in kan zetten. Een kleine balans update om deze twee decks te vertragen zou de game net wat gebalanceerder doen aanvoelen.

Conclusie

Blizzard begint het jaar van de Kraken goed met een sterke uitbreiding. Voyage to the Sunken City komt met een heleboel kaarten die de meta helemaal op de schop gooien. De nieuwe keywords Dregde en Colossal zijn beide van toegevoegde waarde, met name Dredge want het geeft je meer controle over de kaarten in je deck. Alle negen classes kunnen vooruit met gloednieuwe decks en strategieën. De kaarten van deze uitbreiding zijn heel mooi vormgegeven met prachtige in-game animaties. Een kleine balans-update lijkt nog wel nodig om Pirate Warrior en Guff Druid iets te vertragen. Het is verder jammer om te zien dat er dit keer geen extra progressiesysteem te vinden is. Desalniettemin is Voyage to the Sunken City een zeer geslaagde uitbreiding voor Hearthstone.