Review: Roccat Kone XP – Een hele indrukwekkende gaming muis met een Cyberpunk design

Eén van de beste gaming muizen van nu

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de Roccat Kone XP kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Als je aan een high end gaming muis denkt, dan denk je aan een goede sensor, switches, bouwkwaliteit, een hoge DPI en RGB-verlichting. Wij mochten van Roccat aan de slag met de nieuwe Kone XP gaming muis en deze heeft niet alleen veel features, maar het design is behoorlijk uniek. Deze muis heeft bijna overal RGB-verlichting, iets wat Roccat 3D RGB noemt. Of de Roccat Kone XP de moeite waard is, lees je in deze review.

Technische specificaties

De Roccat Kone XP heeft alle toetsers en bellen wat je zou verwachten van een gaming muis van deze prijsklasse, de Kone XP heeft een prijskaartje van €89,99. Deze muis heeft een maximale DPI van 19.000, wat heel hoog is. De muis is uitgerust met titan optical switches, deze geven hele fijne feedback, gaan heel lang mee en de registraties zijn ook heel snel. De activeringssnelheid is maar 0,2 milliseconde, waardoor vooral competitieve gamers dit zullen waarderen. Dit zorgt ervoor dat je als het ware een ‘hair trigger’ effect krijgt, waardoor je bijvoorbeeld sneller de trigger kan overhalen in een shooter dan andere spelers.

De muis weegt 104 gram, daarmee is het zwaarder dan veel gaming muizen van Roccat of de concurrentie. Het is niet heel zwaar als je kijkt naar alle knoppen en features, maar er zijn gaming muizen op de markt die de helft van de Roccat Kone XP wegen.

Verder heeft deze muis 15 knoppen, waardoor deze muis uitstekend is voor bijvoorbeeld het spelen van MMO’s of MOBA’s. Meer over de 15 knoppen volgt later. Deze muis heeft ondersteuning voor Nvidia Reflex. Dit is een feature die we terugzien in enkele moderne duurdere gaming muizen. Nvidia Reflex zorgt ervoor dat er geen vertraging is tussen jouw muisklik en wat er op het scherm wordt getoond. Bij een muisklik stuurt je muis een signaal naar de PC, deze wordt vertaald en doorgestuurd naar de game en die moet weer de registratie begrijpen en uitvoeren. Met Nvidia Reflex wordt system latency aanzienlijk verminderd. Met name eSporters hebben de voorkeur voor muizen die Nvidia Reflex ondersteunen.

3D RGB design

Laten we gelijk met de deur in huis vallen, de Roccat Kone XP is een behoorlijk opvallende gaming muis. Het is een groter dan gemiddelde gaming muis (126mm lang, 76mm breed en 40mm hoog). Hierdoor is het geschikter voor de mensen die een voorkeur hebben voor een palmgrip. De Kone XP heeft de meeste RGB die wij ooit op een gaming muis hebben gezien. Het design oogt hierdoor uniek en heel stoer. Wel is het heel opvallend. Als je deze muis meeneemt naar school of werk, kunnen we je garanderen dat je de aandacht van medestudenten of werknemers gaat trekken. De Kone XP heeft zogenaamde 3D RGB, daarmee wil Roccat aangeven dat er meerdere lagen en onderdelen zijn die RGB-verlichting hebben.

De bovenste laag van de Kone XP is gemaakt van doorzichtig plastic waarmee je de binnenkant van de muis ziet. Hier is bijna alle RGB te vinden. Er zijn als het ware verticale strepen te zien die behoorlijk helder licht geven. De strepen trekken mooi door naar het Roccat-logo. De 22 ingebouwde lampjes zorgen voor een uniek 3D effect, alsof de gehele binnenkant van de Roccat XP aan het gloeien is. Het is heel mooi om het van dichtbij te zien met name in het donker. Deze muis lijkt recht uit de Cyberpunk 2077-wereld te komen. De gloeiende strepen trekken mooi door naar het Roccat-logo. Naast de binnenkant is er ook RGB-verlichting te vinden op de scroll wheel en de profile-knop. Via de officiële software kunnen gebruikers de RGB-verlichting van de Kone XP helemaal naar wens aanpassen waaronder kleuren, effecten en snelheden.

De kabel van de Roccat Kone XP is gevlochten en is niet heel strak zoals we dat vaak zien bij andere gaming muizen. Een gevlochten kabel zorgt ervoor dat de kabel niet in de knoop gaat. Omdat de kabel niet heel strak is, komt de kabel nooit in de weg van de gebruiker, zeer handig wanneer je snelle reflecties in een game moet uitvoeren, bijvoorbeeld in een game waar je snel en precies moet kunnen snipen.

15 knoppen, 29 met Easy Shift!

Roccat Kone XP heeft 15 knoppen op de muis. Deze zijn allemaal boven en aan de rechterkant te vinden. Aan de linkerkant zijn er geen knoppen, maar er is wel een kleine curve waardoor het gebied waar je pink op komt, prettiger aanvoelt. Aan de bovenkant heb je traditioneel een rechter en linker muisklik. De scroll wheel kan ingedrukt worden maar er is meer. De wheel kan ook naar rechts of naar links bewogen worden en hier kunnen gebruikers ook functies aan koppelen.

Boven in het rechtergebied gebied bij je duim, zijn er zes fysieke knoppen die een fijne klik hebben met een goede travel distance. Deze knoppen zijn met name geschikt voor het button mappen van bepaalde vaardigheden van verschillende games. Zo hoef je niet constant op bepaalde keys te drukken op je toetsenbord om bepaalde moves uut te kunnen voeren, klik op je muis en je personage voert de actie uit. De muis zorgt er alleen wel voor dat er weinig bewegingsvrijheid is voor je duim. Als je deze een beetje beweegt zit je al tegen een knop aan. Iets meer ruimte voor je duim was prettig geweest.

Met de Roccat Kone XP kan je vrijwel alle vaardigheden van een videogame mappen op je muis. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat acht extra knoppen aan de zijkant niet genoeg zijn, vooral voor diepgaande RPG’s. Toch is het wel zo, want deze muis heeft een hele handige Easy Shift feature. Door de knop onder je duim te drukken, activeer je Easy Shift. Met één knop geeft je alle knoppen op je muis als het ware een tweede functie. Wanneer je op Easy Shift drukt, kleurt de muis helemaal blauw zodat je een indicatie krijgt dat Easy Shift is geactiveerd. Nu zijn je 15 knoppen ineens 29 knoppen geworden. Om en voorbeeld te noemen, knop T2 geeft ons in Diablo III, een potion. Maar T2 met Easy Shift zorgt ervoor dat we een portal kunnen openen naar de stad Tristram, een tweede functie op dezelfde knop dus, superhandig!

Roccat Swarm software

Om je muis geheel naar wens in te stellen moet je gebruikmaken van de Roccat Swarm software. Hoewel de software niet heel modern oogt en best overweldigend is met de hoeveelheid features, is er per functie wel een handige korte uitleg. De Roccat Swarm software geeft toegang tot heel veel opties voor geavanceerde gebruikers. Deze muis ondersteund vijf profielen die met een druk op de knop geactiveerd kunnen worden. Alle 15 knoppen op de Roccat Kone XP kunnen naar wens ingesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan al je vaardigheden in League of Legends of World of Warcraft. Deze kan je heel eenvoudig mappen op de knoppen van de muis.

De Swarm software geeft je verder toegang tot een heleboel geavanceerde opties waaronder scroll speed, tilt speed, dubbel click speed, pointer speed, DPI switcher, macro manager, RGB manager, polling rate, distance control unit en nog meer opties voor de mensen die deze muis tot in de kleinste details willen aanpassen.

Een leuke feature van Roccat is de AIMO-technologie. Indien je beschikt over meer Roccat peripherals zoals een toetsenbord, dan kan je de RGB synchroon laten lopen. De Roccat Kone XP toont dan dezelfde kleuren als je Roccat toetsenbord, waardoor het geheel beter oogt.

Conclusie

Roccat heeft met de Kone XP een waanzinnig goede gaming muis geleverd. Deze muis heeft vrijwel alles wat je nodig hebt met goede schakelaars, veel knoppen, de muis ligt comfortabel in de hand, er zijn veel customization-opties via de officiële Swarm software en het design is heel mooi gedaan. Misschien iets te mooi voor bepaalde mensen, want dit is een zeer opvallende muis. Wij vinden de Roccat Kone XP de meest stoere gaming muis die wij tot nu toe in onze handen hebben gehad. Het design is heel futuristisch alsof het uit de game Cyberpunk 2077 is gekomen. Kortom, als je zoekt naar een kwalitatief hoogstaande gaming muis met veel features en een stoer design, dan is de Roccat Kone XP een absolute aanrader.

Je kan de Roccat Kone XP hier kopen in de kleuren zwart of wit