Review ROG Zephyrus S17 – Een waanzinnig krachtige all black 17 inch gaming laptop games
Review ROG Zephyrus S17 – Een waanzinnig krachtige all black 17 inch gaming laptop
games

Review ROG Zephyrus S17 – Een waanzinnig krachtige all black 17 inch gaming laptop

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de ROG Zephyrus S17 kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

De laatste gaming laptop die ASUS ROG in de zomer van 2021 uitbracht is de ROG Zephyrus S17. Deze gaming laptop is uitgerust met de meest krachtige specificaties. Wij hebben van ASUS ROG de mogelijkheid gekregen om deze laptop uitgebreid onder de loep te nemen. Of de ROG S17 de moeite waard is, lees je in deze uitgebreide review.

Specificaties

Laten we beginnen bij de specificaties van de ROG Zephyrus S17. Ons model is uitgerust met 32Gb aan DDR4 Ram-geheugen, 16GB hiervan is gesoldeerd op het moederbord. Wat betreft opslag is hier 2TB aan PCIe 4.0 SSD’s te vinden van het merk Samsung. Deze SSD is werkelijk razendsnel met een leessnelheid van 7GB per seconde en een schrijfsnelheid van 5GB, dat is even snel als de SSD van een PlayStation 5. Het opstarten van Windows, videogames of programma’s gaat in ogenblikken.

Wat betreft processor bevat de ROG Zephyrus S17 een krachtige Intel Core i9-11900H. De GPU is een Nvidia GeForce RTX 3080 met 16GB aan videogeheugen en een TDP van 140W. Dat is de hoogste TDP van alle ASUS ROG gaming laptops uit 2021. De laptop weegt 2.7 KG wat normaal is voor een 17 inch gaming laptop. De afmetingen zijn 394 x 264 x 199 mm. De bijgeleverde 280W-oplader is een beetje aan de grote kant, maar dat komt omdat deze laptop simpelweg meer stroom nodig heeft.

Future proof maar prijzig

De ROG Zephyrus S17 heeft verder ondersteuning voor Bluetooth 5.2 om draadloze apparaten te verbinden. Er is gekozen opmerkelijk genoeg gekozen voor een MediaTek MT7921 netwerkkaart die Wi-Fi 6 (802.11ax) ondersteund. Het werkt zeker, maar de netwerkkaart van Intel die bij de meeste ASUS ROG-laptops was inbegrepen, was stabieler en sneller. Wij hebben een Wi-Fi 6 router maar deze laptop haalde verrassend genoeg niet de hoogste snelheden.

De ROG Zephyrus S17 heeft een vanaf prijskaartje van €2999. Dat is behoorlijk hoog. Voor dit geld krijg je heel wat specificaties. ASUS ROG heeft goedkopere alternatieve modellen uitgebracht die niet heel veel verschillen met de ROG S17, bijvoorbeeld de ROG SCAR-serie.

Geluid

Veel laptops vergeten om goede speakers te bouwen in een laptop of kiezen er bewust voor om hier kosten op te besparen. ROG doet dit al een tijdje heel goed en dat is bij de S17 niet anders. De 6x Dolby Atmos-luidsprekers geven krachtig en helder geluid zonder ruis of verlies van kwaliteit op hoge volume.

Wat betreft het geluid van de ventilatoren, De GPU en CPU hebben ingebouwde ventilatoren om deze componenten zo goed mogelijk te koelen. Bij normaal gebruik hoor je deze ventilatoren nauwelijks. De laptop is dan muisstil. Wanneer je zware taken gaat uitvoeren of gaat gamen, dan gaan de ventilatoren wel steeds sneller draaien. Het maximum kan wel oplopen tot 49dBA. Een koptelefoon is hierdoor wel aangeraden om te gebruiken tijdens het gamen.

1440P scherm op 165Hz

ROG Zephyrus S17 kan met verschillende panelen aangeschaft worden namelijk 1080p, 1440p en 4K. Hoe hoger de resolutie, des de minder de ververssnelheid. Het reviewmodel die wij hebben ontvangen heeft een 17 inch IPS-scherm met een resolutie van 1440p en een ververssnelheid van 165Hz. Het scherm heeft verder een goede responstijd, wat ook belangrijk is, met name tijdens het spelen van competitieve multiplayer games.

De kleurweergave is goed met een sRGB coverage van 100%. Daardoor is dit scherm geschikt voor multimedia, content creators en natuurlijk gamers. Voor nog meer details is het 4K-scherm aangeraden en voor een hogere framerate is Full HD-paneel de betere keuze. 1440p is als het ware de beste van beide werelden.

All black design

De ROG S17 is misschien wel de minst opvallendste gaming laptop van ROG, terwijl het wel de krachtigste is van 2021. Als de RGB-verlichting van de toetsen uit zijn, oogt het als een strakke volledig matzwarte laptop. Het ROG-logo achter het scherm kan verrassend genoeg niet verlicht worden. Dit onopvallend design is wel handig voor als je deze laptop ook buiten huis gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen naar werk of een college. Veel gaming laptops hebben overdreven opvallende designs en zijn minder geschikt voor school en werk. Wij zijn fan van de meer opvallende designs van ROG. Als je zoveel geld uitgeeft aan een laptop, dan vinden wij dat je ook mag opvallen. Daarom zijn wij op het gebied van design meer liefhebbers van bijvoorbeeld een ROG DUO 17 dan een ROG S17.

Wat het meest opvalt aan de ROG S17, is dat het toetsenbord als het ware schuin omhoog gaat wanneer je de laptop opent. Dit is gedaan voor twee doelen. Zo moet het zorgen voor een net wat prettigere typervaring. Persoonlijk vonden wij dit niet echt van meerwaarde voor het typen. Wel is dit van enorm toegevoegde waarde voor de airflow. De hete lucht van de CPU en GPU kan hierdoor eenvoudiger naar buiten stromen, want er is nu ventilatie onder maar ook boven. Dit zorgt ervoor dat deze laptop niet te heet wordt, ook niet bij 100% load. Tevens wordt het toetsenbord hierdoor niet al te warm. 

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de ROG Zephyrus S17 is werkelijk geweldig, net zo goed als die in de ROG SCAR 17. Het is een mechanisch toetsenbord met een travel distance van 1,9mm. Het typt heerlijk weg met uitstekende feedback. De toetsen maken wel meer geluid dan de meeste laptops, maar dat geluid vinden wij juist erg fijn. Als je geen liefhebber bent van geluid producerende toetsenborden, dan kan je beter kijken naar de ROG Strix, G of Duo-modellen.

Het toetsenbord is lekker groot met een numpad, wat wij altijd prettig vinden om te hebben. Het enige wat een beetje gek is, is de locatie van de pijl-toetsen. Deze is niet te vinden onder Enter maar onder de numpad. Aan de linkerbovenhoek is er een draaiwiel te vinden. Hiermee kan je heel snel het geluid aanpassen. De toetsen worden verder allemaal individueel verlicht inclusief de secundaire iconen zoals apenstaartje. Met de ROG Armory Crate-applicatie kan je de verlichting van de toetsen geheel naar wens aanpassen.

De touchpad van de ROG Zephyrus S17 is lekker groot. Het is één groot geheel waarbij de rechter en linker-muisklik zijn ingebouwd. Het swipen werkt vloeiend met hele accurate registraties.

Veel aansluitingen maar geen HDMI 2.1

De ROG Zephyrus S17 heeft veel aansluitingen en alles is te vinden aan de zijkanten van deze laptop. Aan de achterkant zijn er helemaal geen aansluitingen, want daar zijn de ventilatieopeningen te vinden. De ROG S17 bevat 3x USB-A 3.2, 1x Ethernet, 1x 3,5 headphone jack, 1x HDMI, 1x SD-kaart, 1x Thunderbolt 4, 1x USB-C 3.2 met DisplayPort en PD.

De SD-kaart-lezer maakt dit een geschikte laptop voor content creators, veel gaming laptops beschikken helaas over steeds minder aansluitingen. De ROG S17 heeft alle nodige aansluitingen behalve HDMI 2.1. ASUS ROG heeft jammer genoeg gekozen voor een HDMI 2.0b-poortje. Hierdoor kan je met deze laptop niet op 4K 120FPS spelen wanneer je het aansluit op een 4K-scherm, maar alleen 4K 60FPS.

Wel een webcam

Eindelijk een ROG-laptop die wel een ingebouwde webcam heeft. Dit was één van onze grootste minpunten bij de voorgaande gaming laptops van ROG. Er is nu gehoor gegeven aan de feedback van fans door eindelijk wel een webcam in te bouwen. De webcam van de ROG S17 heeft een resolutie van 720p. Het doet wat het moet doen, maar heel indrukwekkend is het niet. De ingebouwde microfoon is wel heel goed, want het heeft een goede geluidsfilter voor achtergrondgeluid. Desalniettemin is het fijn om een webcam te zien, want in de pandemie hebben meer mensen dan ooit een webcam nodig.

Performance uitstekend

De ROG Zephyrus S17 is een absolute beest wat betreft rekenkracht. De RTX 3080 met 16GB videogeheugen en een TDP van 140W kan zich meten met enkele desktop RTX-videokaarten. Je krijgt hier dus als het ware high end desktop power in laptop-formaat. De ROG S17 kan iedere moderne game zonder problemen vloeiend draaien. Veel shooters zijn ook te spelen op 165 FPS, wat het maximum is wat dit scherm kan weergeven. Nvidia’s DLSS-functie kan heel handig zijn voor een zo vloeiend mogelijke gameplay-ervaring.

De tabel hieronder laat zien dat geen één game inclusief zware games als DOOM Eternal, Red Dead Redemption 2 en Call of Duty Warzone, onder de 60 FPS komen. De ROG S17 is verrassend genoeg ook erg koel ondanks de rekenkracht die het heeft. De 17 inch behuizing, de airflow met het verhoogd toetsenbord, het gebruik van liquid metal in plaats van koelpasta en de layout van de internals, hebben er allemaal voor gezorgd dat deze laptop koel genoeg blijft bij alle soorten taken. De ROG S17 is nooit boven de 85 graden Celcius gekomen tijdens onze tests, ook niet bij de zwaarste games.

Batterijduur

Batterijduur van gaming laptops zijn over het algemeen niet echt denderend. Omdat dit een 17 inch scherm is, verbruik het meer stroom dan de meeste 15 inch gaming laptops. Toch is de batterijduur prima. De ROG S17 heeft een grote 90W-batterij. Hiermee kan het zo’n 8 uur mee voor surfen op het web, tekstverwerken of andere kleine taken. Dat is best goed voor een gaming laptop met specificaties als deze. Bij gamen is de batterij wel snel leeg (1,2 uur), maar gamen zonder dat de oplader is aangesloten, is toch niet aangeraden. Je kan dan namelijk niet gebruikmaken van de volledige kracht van deze laptop.

https://www.youtube.com/embed/7fVJAzJBfMg

Conclusie

De ROG Zephyrus S17 is een beest van een gaming laptop. Het design is strak en oogt niet overdreven. De koeling is heel slim aangepakt door het toetsenbord als het ware ietsje omhoog te tillen voor betere airflow. De thermal-prestaties zijn mede hierdoor behoorlijk goed. Het 1440P-beeldscherm is wat ons betreft een juiste combinatie van resolutie en framerate. Het mechanisch-toetsenbord is heerlijk om op te typen. Verder heeft deze laptop heel veel rekenkracht om iedere zware taak of game te kunnen draaien.

Voor dit alles betaal je wel de hoofdprijs. Deze laptop begint bij een prijs van €2999. Dat is heel veel geld. Mogelijk gaat de prijs gedurende 2022 een beetje zakken, waardoor het makkelijker aan te raden wordt. Als je budget wat lager is, brengt ASUS gelukkig meerdere modellen gaming laptops in de ROG of TUF-series met verschillende prijzen en configuraties.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties